Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
хайде какво стана изчерпа ли се темата?искам да науча повече.

Вибратото е естествено следствие от правилното пеене, появява се с времето. В класическото пеене(което е и най-правилното и трудно за изучаване пеене) вибратото невинаги е ценено при всяка една партия. Който може да пее с оперна постановка, може да пее всичко. Не казвам, че трябва да изучаваш този тип пеене, вероятно нямаш подобни цели, говоря по принцип. А сега по същество. Трябва да се стремиш да пееш правилно, вибратото ще се развие от само себе си. Как да се научиш да пееш правилно-не съм аз човекът, който да може да ти обясни, нито пък е възможно да се обясни в един текст, да се прочете и да се запее. Много кандидат певци се стремят към вибратото като самоцел, преди още да са се научили да пеят и вместо вибрато се оказват с някакво отвратително тремоло или ужасно клатене в един момент. Ако ти предстоят дълги години пеене, по-скоро би бягал от вибратото като начин за звуковъзпроизвеждане. Научи се да пееш, направи правилна постановка, вибратото да ти е последната грижа, то ще се появи от само себе си с годините. Ако постигнеш вибрато някакво, преди да имаш правилна постановка, жална ти майка, никой уважаващ себе си музикант няма да иска да те слуша. Между вибрато и клатене разликата за лаика е съвсем малка, но всъщност разликата е голяма колкото между наглед подобни думи като вибрато и вибратор. Равните гласове в много случаи са за предпочитане. В класическото пеене много често се търси равният тон и който има правилна постановка, може да го изпее, но който е тръгнал от самото начало с клатене, си клати грозно пак и пак, някои хора не могат да си хванат тона, ако не го разклатят здраво преди това. Понякога е доста комично...на сцена едвам си удържаш смеха като до теб се кикотят на това как солиста си катери тона едвам и като наближи да го качи го разклаща за по-сигурно... стискаш зъби, понеже цялата публика гледа към сцената, към теб и другите, а е супер смешно. А ако клатиш при пеене, ще ставаш в един момент само за квартална и махленска употреба. Чуй как пее някоя леля на над 50 години и ще разбереш какво е клатене. При жените на възраст клатенето се усеща най-силно...направо да си запушиш ушите. Гласът се отпуска(ако може да се каже, че гласът се отпуска), имам предвид гласните връзки, гласовият апарат... Така че недей да се стремиш да пееш с вибрато, в никакъв случай не търси този ефект, стреми се да пееш правилно, чети как се диша, съветвай се с добри певци, ако не можеш с педагози. НАправи си правилна постановка, вибратото го забрави, ако си направиш постановка, вибратото ще дойде от само себе си. Просто мнение на един преминаващ лаик.

Отговорено

Nemorino изключително много ти благодаря за изчерпателния отговор.Мисля,че ще ми бъде от полза. :)