Jump to content
Българският форум за музиканти

ПРОБЛЕМ !


Recommended Posts

Здравейте!

тъка...сменях стуните на китарата(която ми е с метални струни).Махнах старите всичките и тъка стоя без струни към 5 дена.Купих си нови струни YAMAHA Light Gauge 80/20 Bronze.Когато ги сложий и я нагласих, забелязах че струните са ми много високо от прагчетата и беше трудно за натискане.Значи на едната ми китара която е с найлонови струни, на 12-то прагче височината им е 3 мм.А на другата която е с металните с новите височината на 12-то прагче е 5 мм.

Можете ли да ми помогните как да оправя този проблем?

Благодаря ви.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако по някаква случайност нямаш род на китарата, което е малко вероятно, значи имаш голям проблем. И все пак дай инфо за инструмента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно предишните ти струни са били по-тънки от сегашните, които, до колкото разбирам са 12ки за акустична китара. А 12-ките за акустична китара да доста дебели и твърди струни и са опънали грифа повечко напред. По мое мнение са прекалено дебели и твърди. Затова, ако искаш просто ги махни и сложи едни 10ки, така или иначе ще са ти съвсем достатъчни, ще се свири по-лесно, а и няма да се налага да въртиш тръс рода, който между впрочем, на повечето акустични китари се регулира от резонаторния отвор, а не от към ключовете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре ама на акустичната китара каде е тръс-рода ?

 

в долната част на грифа - под последните прагчета бъркаш през резонаторния отвор и трябва да има болт за натягане със шестограм :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Класическата китара също е акустична!

 

По темата - и аз мисля, че е от струните.Сложи по-тънки и нещата ще се оправят.Не ми се вярва да се изметне грифа от стоене без струни в продължение на няколко дена само.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Класическата китара също е акустична!

 

По принцип да - акустична е, защото има резонаторна кутия, която да усилва звука от струните. Само че, за по-голяма леснота и удобство е прието на класическите китари да им се казва "класически", а на уестърн китарите (акустични китари, пригодени за метални струни) им се казва просто "акустични".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.