preIbanez Публикувано Юли 7, 2008 Share Публикувано Юли 7, 2008 ...знам че има трансформатори които трансформират 220 волта по нашенси стандарти в 110 волта по Хамериканските...всъщност доста хора пазаруващи отвъдокеанско съм гледал да ползват такива...та въпроса ми е ако отпътувам за известно време към щатско и помъкна с мен любимата си усилвателна глава на нашенско 220 волтово напрежение...ще ли мога закупя за себе си такава чудна джаджа с чиято помощ да се включа в щатските 110 волтови контакти а главата да си свири безпроблемно след като джаджата е трансформирала гореспоменатите 110 в 220 такива с които усилвателя ми се захранва естествено...предполагам че въпроса е доволно тъп...очаквам куп подигравки...но отдавна не съм се правил на блондинка в тоя форум...така че колеги...забавлявайте се смело с моето невежество... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sevenstring Отговорено Юли 7, 2008 Share Отговорено Юли 7, 2008 Възползвам от това, че preIbanez се престраши, да се включа и аз от въпросителната страна на темата, че се чудя от известно време за една лампова джаджа, дето би се нуждаела от такова нещо. То, че такива преходници има, има и, макар да предполагам, че са доста по-разпространени в обратната посока (110->220), едва ли липсват и 200->110. Бидейки и аз невежа и технически трап, обаче се чудя дали за силно чувтсвителна към захранването (с висока консумация) апаратура, каквато (мисля) е ламповата, изключая разни хибридни решения, които прилагат ниско напрежение към лампите, тези трансформатори не вкарват някаква нестабилност и смущения? Вероятно не, ама от питане глава не боли ... или поне така казват. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Юли 7, 2008 Share Отговорено Юли 7, 2008 (Редактирано) Ако е с трансформатор хавата (а не импулсно) трябва да работи и безпроблемно наобратно - вземаш един 220/110, разменят се 2те намотки по схемата и би трябвало да няма проблеми, въпреки че се понижава кпд-то, променят се разни харатеристики и тн - някой като Parni_Valjak могат да обяснят по-добре, но принципно става от понижаващ траф повишаващ Освен това ако никъде не може да се намери въпросния траф - има много фирми, които навиват трафове по поръчка - казваш какво ти трябва и ти правят - може и на 500волта Редактирано Юли 7, 2008 от Overdrive Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Юли 8, 2008 Share Отговорено Юли 8, 2008 ...знам че има трансформатори които трансформират 220 волта по нашенси стандарти в 110 волта по Хамериканските...всъщност доста хора пазаруващи отвъдокеанско съм гледал да ползват такива...та въпроса ми е ако отпътувам за известно време към щатско и помъкна с мен любимата си усилвателна глава на нашенско 220 волтово напрежение...ще ли мога закупя за себе си такава чудна джаджа с чиято помощ да се включа в щатските 110 волтови контакти а главата да си свири безпроблемно след като джаджата е трансформирала гореспоменатите 110 в 220 такива с които усилвателя ми се захранва естествено...предполагам че въпроса е доволно тъп...очаквам куп подигравки...но отдавна не съм се правил на блондинка в тоя форум...така че колеги...забавлявайте се смело с моето невежество... Братле, не носи нищо оттук натам - а там си купи за без пари, ползвай го и носи насам !! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юли 8, 2008 Share Отговорено Юли 8, 2008 Ето го и P.V. Да, трансформаторите ( автотрансформаторите също) стават и в двете посоки. Важно условие е да са с мощност равна или по-голяма от консумираната. Тази мощност има лека връзка с изходната мощност на усилвателя. Някъде по форума го бях смятал... А, ето го - http://forum.muzikant.org/index.php?s=&...st&p=286121 Ламповите апаратури са с консумирана мощност от мрежата поне 3 пъти изходната ( за високоговорителите). Примерно, ако усилвателя е 100 вата, повишаващият 110/220 волта траф трябва да е за мощност 300...500вата. При тази мощност трансформаторите тежат! Ако не се спази това изискване има следните очаквания - да изгори трафът и да не работи правилно апаратурата поради флуктуациите в захранваето след трафа( при усилвателя). Има още проблеми. Захранването в USA е 117волта, и ако се ползва 110/220 траф, ще се получат не 220, а 230-240 волта. Като се отчете, че може да има флуктуации от няколко волта в американската мрежа, лесно може да се достигне 245 и повече волта за усилвателя, което пък ще покачи всички вътрешни напрежения в него. Това може да се отрази на машината, демек да се повреди... Разбира се зависи от конструкцията на усилвателя. При ламповите машини се работи с високи захранващи напрежения и често работните напрежения на кондензаторите са на перваза - малко вдигане на мрежовото захранване и се навлиза в режим на пробив. Ако машината е проектирана консервативно, т.е. презапасена, няма да се стига то това. Нормалният случай обаче, не е такъв - винаги заради ниска цена на продукта се работи на перваза - аха и да стане белята. Обяснявам всичко това за да се знаят подводните камъни и да предпазя от неприятни последици. Друг сценарий е когато трафът дава по-ниско напрежение от изискваните 220-230 волта. Тогава като начало изходната мощност няма да е същата, а освен това режимите на работа на лампите се променят, което естествено изменя и звука - към по-зле естествено. Това важи и при работа без коментирания авто/трансформатор - у нас захранващата мрежа е толкова зле, че няма музикант, който да се разминал с посочените случаи. Надявам се включването на P.V. да е било полезно . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts