HackoBoy Публикувано Юли 3, 2008 Публикувано Юли 3, 2008 (Редактирано) здр - малко налудничево ама нека да опитам заех се с едно аверче да му оправя китарката - като за целта гледаме мин. цена на разходите на него му е необходимо да се навият адаптерите сега аз намерих в нета инфо - но до няколко дни ще дойде проводника с който ще се направи а през това време аз опитах със малко по дебел какво ще рече това - в повечето адаптери се ползва тел с дебелина 0.0558 мм ( AWG 43 ) АКО НЯКОй го интересува за марката на дебелината , а аз използвах тел с дебелина 0.2 мм. на ето този размер адаптер http://europa.spaceports.com/~fishbake/buck/bobbin.gif с дебелината 0.0558 = 5000 намотки , а аз със - 0.2 мм. събрах 1200 намотки с помощта на сглобен от мене стенд след това дойде ред да търся магнитна системка която да се сложи под бобината - имах за тази цел ( тестов вариянт ) един магнит от БГ високоговорител - и съответно с болтчета 5 мм когато я включих към микрофонният вход на компютъра си и му дадох макс. усилване на микрофона със 20 dB boost и едни пинсети които като ги ударя в бюрото и двата края вибрират ( до няколко дни ще го пробвам и под струните на китарата ) тааа като доближа тази пинсета се чува през слушалките бръмчене ( улавя вибрациите на пинсетата ) сега от това което имам пред себе си евентуална домашна изработка на една бобина - излиза не повече от 10 до 15 лв понеже тела който ще се набавя ми идва много тънка цена а в една бобина има 650 метра . сега ми е зор да си набавя магнитче с което да сглобя няколко адаптера и после да си свирка на китарата . ето и какво ще сглобявам http://europa.spaceports.com/~fishbake/buck/humbuck.htm послеслов когато се доближи само бобината без магнит близо до монитора или телевизора започва доста силно бръмчене = което според мене е HZ на кинескопа , ако се доближи до вентилатора на компютъра се чува звука на перките . после идва ред на едно лампово кубенце което с 3 вата и доста чувствителен говорител ще стане идеално моля ви да споделите вашият опит и да ми помогнете да завършим проекта също така мисля от хубав материал примерно ( няколко слоя многослоен шпертплат ) и пак малко смешно във вашите монитори ама да сглобя една китарка за бащата важното е да изкара звук а не да ходим на конкурси и концерти Редактирано Юли 3, 2008 от HackoBoy Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 3, 2008 Отговорено Юли 3, 2008 (Редактирано) Звук ще изкара и така. Тих и с доста шум. За прилични резултати трябват поне по 3500 навивки на бобина за хъмбъкер, и около 5000-6000 навивки за сингъл коил. Навивал съм с 0.07 и е ОК, но е малко по-тих от нормалното, заради по-малкото навивки. С 0.056 става ОК. При двойните адаптери, едните 6 винтчета на едната бобина са единия полюс на магнита, а другите 6 - другия. При единичните, ако се използва магнит - блокче под металните шишове, то шишовете са единия полюс, а долната страна на магните - под адаптера - другия. При много алнико адаптери, самите 6 шиша са 6 надлъжно поляризирани цилиндрични алнико магнитчета. Има и други решения. Целия номер е, че полето трябва да минава през сърцевината на бобината, и струните трябва да му влияят. Ако толкова няма магнит - използвай такива от вратички за шкафчета. За хъмбъкер в тоя случай ще трябват магнитопроводи, защото ти я са шкафчетата са поляризирани през най-късата страна(най-големите 2 стени са 2-та полюса). Редактирано Юли 3, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 3, 2008 Отговорено Юли 3, 2008 за 15лв по-добре си намери от скуаяр адаптер, ако нямаш аз мога да ти продам Цитирай
HackoBoy Отговорено Юли 3, 2008 Автор Отговорено Юли 3, 2008 (Редактирано) ето каква е калкулацията в едно стандартно решение се ползват два HUMBUCK като имам четири бобини всяка ще събере дължина 650 метра което е = на 2.6 км. тел от там кадето ще се снабдя идва следното 45 лв. за 1 кило тел с ддс като в това кило имам 36 км. всеки КМ. = приблизително 28 грама. поне така ми дадоха инфо значи има няма за 4 бобинки ще ми дойде само тел = 5 лв. относно намотките ще слагам 5000 намотки с този тел на една бобина "Windings per coil - 5000 for the bridge pickup and 4500 for the neck pickup" Редактирано Юли 7, 2008 от MDFk Цитирай
metalhammer Отговорено Юли 3, 2008 Отговорено Юли 3, 2008 Ако искаш да минеш тънко купи си готов адаптер. Нов хъмбъкер добре звучащ но нейм в магазина е 40 лева. Синглите са още по евтини. Ако искаш да напредваш в DIY давай смело напред !!! Цитирай
HackoBoy Отговорено Юли 3, 2008 Автор Отговорено Юли 3, 2008 Искам да Благодаря на вас , понеже тука сте точни - има форуми кадето като попитам нещо и ме изяждат с парцалите. и то много Ако толкова няма магнит - използвай такива от вратички за шкафчета. За хъмбъкер в тоя случай ще трябват магнитопроводи, защото ти я са шкафчетата са поляризирани през най-късата страна(най-големите 2 стени са 2-та полюса). какво имаш в предвид относно че за този проект адаптери няма да ми трябват магнитчетата от шкафа , а магнитопровод - и от каде да си намеря подходяща магнитна система ? дори с цел оскъпяване на проекта ( може ли да стане с електромагнит от батерия ) Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 3, 2008 Отговорено Юли 3, 2008 (Редактирано) ако искаш още по-тънко - купи си нисък клас адаптери на старо - има хъмбъкери по 20-30лв из форума, но пък като имаш мерак да правиш и няколко забележки: "тел"та се казва проводник "намотка" се нарича цялото нещо, тоест един хъмбъкер има 2 намотки, а броя завъртания се нарича навивки - един адаптер примерно има 5000 НАВИВКИ също важно е магнитите какви са - не знам дали можеш да намериш прилични магнити, за алнико е абсурд, най-много да ползваш керамични магнити аз шкафчета едит: Евтим ме е изпреварил може просто две метални релси да сложиш и между тях магнити също важно е да се навива много стегнато и после да се парафинира готовия адаптер Редактирано Юли 3, 2008 от Overdrive Цитирай
HackoBoy Отговорено Юли 3, 2008 Автор Отговорено Юли 3, 2008 да извинявам се за някой съкращения Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 3, 2008 Отговорено Юли 3, 2008 (Редактирано) какво имаш в предвид относно че за този проект адаптери няма да ми трябват магнитчетата от шкафа , а магнитопровод - и от каде да си намеря подходяща магнитна система ?дори с цел оскъпяване на проекта ( може ли да стане с електромагнит от батерия ) За какво ти е магнитопровод без магнит . Имам предвид, че тъй като магнитите за шкафчета са намагнитени по най-късата си страна, ако искаш да правиш хъмбъкер, трябва да завъртиш магнитите "вертикално"(както казах, на магнитите от шкафчета, двата полюса са двете серщуположни страни с най-голяма площ). Тъй като при хъмбъкера разстоянието между двата реда шишове е около или над 1 cm, a а магнитите са дебели само няколко милиметра(най-малката им страна по която са намагнитени), трябва да сложиш железни шини между магнита и шишовете, които да провеждат полето, понеже магнита няма как сам да се допре до двата реда шишове едновременно. За цял надлъжен магнит май ше ти трябват 3 магнитчета от шкафове. Подбери по-прилични като форма и силни. Не трябва да са прекалено големи, защото адаптера може да стане твърде висок. И накрая - една евтина китара, която, освен ако нямаш опит с дървото, е много по-добра от тази, която ще направиш, струва около 150-200 лв на старо цялата. Прочети малко за магнетизъм и магнити в нета. Редактирано Юли 3, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
vlex Отговорено Юли 5, 2008 Отговорено Юли 5, 2008 Само тва с ел. магнита от батерия не го разбрах Поздрави, Влад Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 5, 2008 Отговорено Юли 5, 2008 това ще е много интересно да се пробва - обаче електромагнитите дърпат сериозно ток и не вярвам каквато и да е батерия да изкара много - за това със адаптер в контакта или направо може да се вгради траф в китарата и с един ШНУР Цитирай
Recommended Posts