Icarus Публикувано Юни 24, 2008 Публикувано Юни 24, 2008 Та ето тази джаджа я намерих в кашона на китарата си, когато я купих. Търсих ей сега из нета малко инфо за тези овлажнители и се филмирах малко - прекалена влажност е кофти, прекалена липса на такава - също е кофти. Което е нормално с оглед на това, че все пак е дървен акустичен инструмент, но все пак не се бях замислял. Някой да ползва такива? Става ли с нормална вода от чешмата - защото на менюъла пише дестилирана? И продават ли се някъде така наречените измерители на влагата из софийските музикални магазини, и евентуално какво парички? Че в тия панелки в студ. град тази жега си е таковала таковатата. Цитирай
ciriljhonson Отговорено Юни 25, 2008 Отговорено Юни 25, 2008 (Редактирано) Здрасти Всичко което казваш относно влажността е така,но до някъде и не съвсем. Имам впредви,че прекалената влажност,както и прекалено сухият въздух действително не работят в полза на акустичният инструмент,но чак пък да се притесняваш от това дали у вас средата е идеалната такава не мисля.По скоро гледай да спестиш на китарата си враждебни среди а именно:температурни разлики(особенно зимата),пряка слънчева светлина,климатици,печки,радиатори и тн.Когато не свириш по добре я дръж в куфар(калъф) Що се отнася до това дали с чешмяна или дестилирана вода единствената причина е в това,че дестилираната вода е чиста от всякакви примеси,минерали и др.По този начин се избягват отлагания,образуване на мухъл,плесени и гъбички по материята в Humidifiers и съответно му увеличава животът. Знам,че скъпите инструменти се съхраняват в специални стаи които са климатизирани(постоянна влажност и температура),но при тебе е достатъчно от време на врема,според сезона,да използваш Humidifiers,както и предполагам пише в инструкцията за експлоатация. Уреди за влажност и температура на въздуха продават в големите часовникарски магазини,дигитални такива съм срещал в каталогът на Конрад,но мисля,че бяха скъпички. С поздрави Редактирано Юни 25, 2008 от ciriljhonson Цитирай
Icarus Отговорено Юни 25, 2008 Автор Отговорено Юни 25, 2008 Моята китара си е от ниския клас, въпреки че е с масивен капак, и макар и да не е скъпа, ми харесва, и смятам да я поддържам максимално внимателно и добре. Благодаря много за коментара!!! Цитирай
Overdrive Отговорено Юни 25, 2008 Отговорено Юни 25, 2008 но имай в предвид че сега (при жегите) противно на това което всеки си мисли влажността е голяма - от това идва тежкото време навън може и да бъркам - ако е така някой да ме поправи Цитирай
Orion Отговорено Юни 25, 2008 Отговорено Юни 25, 2008 ^ Абсолютно си прав, влажността на въздуха е висока, и в комбинация с висока температура... Цитирай
Icarus Отговорено Юни 25, 2008 Автор Отговорено Юни 25, 2008 True. Но и влажността принципно не е гот. Всъщност се ровичках из разни форуми вчера, разни ревюта, препоръки и куп други глупости и затова малко се вкарах в джаза - ставаше дума за пропукане на дървнията, падане на мостове, изкривяване на грифове, разхлабени фингърбордове, 'фърчащи прагове, и в комбинация със системно недоспиване не ми трябваше много да се параноизирам. Досега не съм имал проблеми с тези неща де, и през годините, откакто свиря, спазвам съветите, които даде ciriljohnson. Но и досега не съм имал китара от нормално дърво - само ламинати нек'ви. Цитирай
badValue Отговорено Юни 25, 2008 Отговорено Юни 25, 2008 гледах какво има в ебай и изкочи това на пръв поглед изглежда съвсем Евтинко(нещо като 20тина лева всичко) ,което със сигурност си струва за човек с СКЪПА акустична китара , а и дори с не толкова скъпа Цитирай
Icarus Отговорено Юни 25, 2008 Автор Отговорено Юни 25, 2008 Ами те по принцип са тъдява, например това на Planet waves е 8-9 долара, като по форумите разправят, че уж вършело по-добра от тези тръби на Martin и Humidat (или нещо от сорта) - евтина, но важна инвестиция, както се оказва. Цитирай
ciriljhonson Отговорено Юни 25, 2008 Отговорено Юни 25, 2008 На шега,на майтап има и една съвсем проста система която не струва нищо Принципът е следният: Взима се подходящ съд-диаметър,височина пълни се с вода,внимателно се поставя през резонансният отвор на дъното на китарата,която разбира се е в хоризонтално положение,най-добре в куфар.След това един балон се надува така че да се заклини в дупката на китарата под струните и всичко се оставя в покой 24 часа.Това обикновенно помага. Горе написаното го бях чел или видял не си спомням точно,но е хитро и лесно за изпълнение. Държа да отбележа обаче,че това от хора които не разбират или при скъпи инструменти не бих препоръчал да се пробва за щяло и нещяло.С една дума не мисля,че е толкова важно дали днес влажноста е била 50% а утре ще е 55% по важното е даденият инструмен да се съхранява при прилични условия и той ще ви бъде благодарен години наред. Цитирай
Recommended Posts