Evtim Djerekarov Публикувано Юни 23, 2008 Публикувано Юни 23, 2008 Имам някои важни въпроси за зависимостите при бобините и магнитите на които, надявам се, хора като parni_valjak и други съфорумци могат да отговорят. Ако приемем, че имам дадена бобина, тя е навита с определен брой навивки от проводник с определено сечение. Може да няма сърцевина, да има сърцевина от мека стомана/желязо, от въглеродна стомана, от алнико магнити... Може сърцевината да е направена от шишове, релси и т.н. Самата бобина не е идеална кръгла бобина, а е елипсовидна, както при повечето адаптери за китара. Първия ми въпрос е как мога сравнително точно да изчисля индуктивността на бобината в зависимост от геометрията и и типа, обема и формата на използваните сърцевини. - ако формулите са твърде сложни - дали има надежден софтуер за подобни изчисления. Как влияят различните материали, от които е сърцевината? Например, в кинман.ком пише, че железните шишове увеличават индуктивността 4 пъти повече, отколкото шишове, направени от алнико магнити. Друг въпрос - как увеличението на индуктивността влияе на силата на напрежението, индуктирано от промените на магнитното поле от струните. А как действа на напрежението, индуктирано от външните смущаващи електромагнитни полета. Линейна ли е зависимостта и за двата типа източници.. Как може да се изчисли бобина, която има сравнително малко съпротивление и е навита от по-дебел проводник, да има същото напрежение, индуцирано от смущаващи външни източници както друга бобина, която е навита с повече навивки от по-тънък проводник, така че първата бобина хем да гаси шума на втората, хем да не увеличава значително изходния импеданс на втората бобина, улавяща полезния сигнал, когато са свързани поледователно.... И обратно - когато двете са свързани паралелно, как първата да има достатъчно високо съпротивление, така че да не шунтура втората, но да има същото изходно напрежение, що се отнася по паразитни сигнали. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 23, 2008 Автор Отговорено Юни 23, 2008 Още нещо - знам, че алнико магнитите имат електрическа проводимост - метални са, докато през керамичните не тече ток, което означава, че при алнико магнитите, самото поле, което магнита осигурява би се изменяло малко при свирене, докато при керамичните магнити полето е едно и също, заради което много хора казват, че керамичния магнит звучи по-бедно, по хай-фи. Верни ли са тези неща? Цитирай
Fender_str Отговорено Юни 23, 2008 Отговорено Юни 23, 2008 1. Oпитно със резистор и волт метър може да определиш писал съм по темата ако не намериш ще потърся аз. За желязото да така е! 2. За да имаш бобина с малко активно съпротивление трябва да е намотана върху бобина със сечение кръгло или възможно най-близко до кръг намотките да са навити възможно най-близо до сърцевината и с възможно най-малко слоеве (при тези условия намотката има най-малка дължина, а индуктивноста зависи само от броя навивки) за високо активно съпротивление с малка индуктивност обратното. 3. Индуктираното напрежение е право пропорционално на броя навивки т.е. ако имаме при 100нав. 1V при 200 ще са 2V. Със индуктираните смущения въпроса стои по същия начин Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 23, 2008 Автор Отговорено Юни 23, 2008 Намотката няма как да е кръгла, говорим за адаптер за китара. Имах предвид, как индуктираното напрежение се изменя с индуктивността. Самата бобина явно индуктира напрежение при промяна в МАГНИТНОТО поле. Как стоят нещата с ЕЛЕКТРИЧЕСКОТО поле. Нали смущенията са електромагнитни вълни? Цитирай
MR_STENCH Отговорено Юни 23, 2008 Отговорено Юни 23, 2008 По едно време се бях навил да правя това http://www.acmeguitarworks.com/John_Suhr_B...em_P1216C65.cfm мисля, че е пускано вече във форума.... продават го за някаква баснословна сума, а на мен ми се струва, че това е просто една намотка на задната капачка в противофаза с адаптерите и два тримера за постигане на точният баланс... така и не пробвах обаче. Увеличаването на индуктивността при едно и също магнитно поле би трябвало да вдига и изходното напрежение... за електрическите полета нямам представа как стои въпросът... Смущенията в адаптерите май са съвкупност от двете... откакто сложих Humbucker-a на китарата дори на 50см от стъпалото ми (в което има 400W трансформатор) не се чува индуктиран брум.. явно се справя с електромагнитните полета... но лекото бръмчене което намалява когато имам контакт със замасяването са електрически полета и май се оправят само с яка екранировка на карантиите и добри кабели.... Цитирай
Fender_str Отговорено Юни 26, 2008 Отговорено Юни 26, 2008 Тва си мисля да е една намотка в която се индуктират само смущения, а платката един операционен усилвател сигнала от адаптера се подава на инвертиращия вход наприме,р а от намотката на неинвертиращия понеже индуктивноста на тая намотка е малка (няма сърцевини каквито и да е) индуктираото напрежение ще е по-малко (само шумове ще се индуктират не и полезен сигнал в тази намотка) са поставените потенциометри (мисля, че и един стига за сигнала на адаптера) които да изравнят двете напрежения които при това положение ще се самоунищожават тъй като операционния усилвател усилва потенциалната разликата между двата входа. Мисля, че един диференциален усилвател би свършил по-добра работа Цитирай
fluti Отговорено Юни 26, 2008 Отговорено Юни 26, 2008 Това е законът на Фарадей за електромагнитната индукция за бобина с N намотки. Ф е магнитният поток през една намотка, а dФ/dt е изменението на този поток за единица време. Т.е., както се вижда, индуЦираното напрежение епсилон зависи единствено от броя на намотките и скоростта на изменение на магнитния поток през една намотка. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 27, 2008 Автор Отговорено Юни 27, 2008 ... Toва съм го пробвал преди 2 години. Работи. Има и проблеми, обаче. Моя вариант беше с около 1500 навивки на бобина и трябваха около 24dB усилване за едната бобина, и около 30dB за гасящата. Операционните усилватели са шумни. Като резултат се получава адаптер със шумов под около -82dBu, което на пръв поглед изглежда добре, обаче този шум не е нискочестотен както брума, а е бял шум, и при свирене с дисторшън е доста очевиден. За прилични резултати трябва малошумящ усилвател, може би реализиран с транзисторна диференциална двойка преди диференциален усилвател, реализиран с малошумяш операционен усилвател. @Fluti - а знаеш ли как мога да предвидя индуктивността на неидеална бобина със по-сферична форма, и терални сърцевини в нея, които не прилепват плътно в нея, а са в пространството в сърцевината на бобината? Цитирай
Recommended Posts