Jump to content
Българският форум за музиканти

Какъв глас съм ?


salt

Recommended Posts

Знам че има много изписано по тази тема ,но въпросът ми е конкретен.Значи, учих в музикално училище класическо пеене 3,5 години в Ст.Загора и там ме определиха като бас - баритон.Спомням си че отначалото, първите години на обучението ми, работният ми диапазон беше от фа диез - фа на голяма октава до ми - фа на първа октава.Всъшност най - виските ми тонове с белкантовата вокална постановка достигах с голямо напрежение и усилие.След известно време ,когато гласа ми узря повече и междувременно реших че няма да се занимавам с оперно пеене повече, започнах да не се разпявам толкова често с оперна постановка , а естествено и дори изнесено.Ходих малко на уроци по поп и джаз пеене при една учителка(Лиляна Дойчева - бивша вокална формация "Траяна") и наистина разбрах и усвоих доста неща за звукоизвличането в поп и джаз музиката.Последната година, година и половина, започнах да забелязвам че вече ми е по лесно да достигам ми и фа на първа, та дори и сол диез и ла на първа октава, което е странно, защото ме определяха като бас - баритон.Низините ми не са спаднали особено , но забелязвам че за да стигна до фа диез на голяма ми трябва все повече разпяване и не мога да го уплътнявам много.Това може ли да се нарече разширяване на диапазон или просто поради преминалата мутация се установява диапазона ми на друго място и като каквъв глас може да ме определите ,щом диапазона ми е от фа диез на голяма до сол диез - ла на първа(с напрежение и в силна динамика), а понякога като се разпея съм стигал и си бемол , но качеството на тези тонове е по - различно от тези в средният регистър.Звучат като цяло по -стегнато, могат да се използват за преломни моменти в дадено произведение или там където има място за "викане".Аз бих се определил като баритон, може би висок, макар че крайните тонове над сол не са изработени добре и не мога с глас да ги пея в тихи динамики.Стават да кажем за рок парчета , но не и за нежни песнички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам кой може да ти даде много точна информация по въпроса - Евтим Джеркаров. Той е същия проблематичен бас-баритон с височини. Педагозите казват, че гласа се определя не само по диапазона, а по тембъра а и по това, къде се намира моста. Евтим също пее доста над Сол-първа и звучи точно както го описа ти, а в низините звучи доста богато. Вероятно сте от една партия ;)

 

Като бях малък пеех партиите на централния бас - сега след като мотирах пея партиите и на колоратурния сопран...по дяволите, в какво се превърнах?! В ходещо пиано ли??? :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ли пък не е възможно от различните постановки да се променя малко диапазона?

Когато започнах да взимам уроци по класическо пеене учителката ми много се зарадва, че има насреща си алт, но с работата се оказах сопран. И в хора, където пеех ме местеха там, където партията куцаше. Не се приятеснявах, понеже не съм имала идеята да се занимавам професионално с класическо пеене. Оказах се нисък сопран, един вид нищо бляскаво.

Според мен, скромного ми мнение е, че ако работиш за височини и низините страдат, значи местиш диапазона, а не го разширяваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

За това какъв е гласът на един певец водещ е не толкова диапазонът(отделно, че ако не е работен глас, диапазонът му ще е твърде малък и непоказателен), а тембърът и най-вече преходът къде му е. Като те чуе вокален педагог, би следвало да може да те определи. Това е важно,ако се занимаваш с класическо пеене, понеже много хора са останали с похабени гласове и са се отказали от пеенето след 4-5 години копане в тази насока, поради факта, че са ги определили какви са. Най-често се случва при баритони, които се мислят за тенори. Никой от форума не може да ти каже ей така по написаното какъв глас със сигурност си. Познавам прекрасни бас-баритони, които пеят си на първа, ако решат да се правят на тенори пред сопраните :punk_guitar:, но това не ги прави тенори. А има тенори(т.нар. къси тенори), които дори не достигат хубаво си на първа, а пеят най-много ла на първа, но са си тенори все пак. Така че диапазонът не е водещ. За това, че имаш подобен диапазон-голямо браво. Не подценявай определянето на това какъв глас си, посъветвай се със специалист, ако смяташ да се дереш някъде. Нека те одерат с пари за съвет на едно две места, но да не си дереш после с години гласа там, където не е добре за теб. По обясненията ти бих заключил, че си баритон, но не искам да приемаш меннието ми за меродавно...просто мнение на един преминаващ лаик ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да потвърдя, че това което е написал колегата в предният пост е абсолютно така.

 

Ако мислиш да си изкарваш парите с пеене потърси професионален вокален педагог, който да ти определи гласа и да започне да те разпява съобразно това. Но проучи и намери някой който е наистина добър. Диапазона на гласа нищо не значи. По принцип има три регистъра в човешкият глас (модален, фалцетен и "свирещ"-whistle) гласа на човек се определя по първия регистър. Това е нещо близко до тона с който говориш.

 

Можеш да го определиш и сам, но не те съветвам за да не сгрешиш. Мен първият ми вокален педагог ме определи като алт (понеже мога да пея супер ниско). Година и нещо работехме в тая насока и честно да ти кажа аз не се чувствах особено добре. Когато отидох да ме чуе наистина отличен вокален педагог (те взимат скъпо, но си струват парите) се оказа че съм спинтов сопран и с този човек изработихме сопраново C6. Сам разбираш колко голяма е разликата.

 

Потърси човек който наистина да ги разбира нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.