Jump to content
Българският форум за музиканти

Моля за малко помощ за навързване на компоненти...


Aresius

Recommended Posts

Здравейте! :godbless:

Имам няколко въпроса относно свързването на няколко компонента и ще съм ви много благодарен, ако ми помогнете.

Интересува ме по-точно колко и какви кабели ми трябват и как да свържа звуковата карта към миксера (и обратно - да се получи кръг) и как да свържа усилвателя към миксера.

 

Значи картата е M-Audio 2496 ---> undefined

Миксерчето ---> undefined

Усилвателя ---> undefined

Колоните ---> undefined

 

Както виждате миксерът е доста несериозен, но на мен ми трябва просто колкото изходите и входовете за китара, микрофон и изхода за слушалки да са ми на бюрото (нещо като свързочен център :) ), за да не ми се налага постоянно да се дупя под бюрото като искам да си сменям слушалките или да включвам китарата и т.н. :hysterical:). Не смятам да извършвам сериозна дейност с него, точно затова избрах и възможно най-евтиния миксер.

 

Та доколкото знам (но не съм напълно сигурен) ми трябват два RCA моно кабела (забравих как им се казваше на тези кабели - камбанки ли, чинчове ли...), които от изхода на звуковата карта да влязат във входа на миксера (тейп ин ляво и дясно), и още два RCA моно кабела от изхода на миксера (тейп аут ляво и дясно) да влязат във двата входа на звуковата карта. Така ще мога като включа китарата, да записвам на компа, или като включа динамичния микрофон, да мога например да говоря по скайпа или също да записвам, нали? Поправете ме ако греша :whistle:

Това което въобще незнам е къде да включа усилвателя към миксера (в кой изход на миксера) . Както се досещате - идеята е всичко което се чува от компютъра - аудио софтуер, мп3-ки, филми и игри, да минава през миксера--->усилвателя, и разбира се да се чува през колоните :) Та как да направя връзката миксер-усилвател и с какъв кабел?

 

Имам и два въпроса относно усилвателя (бтв. усилвателят и колоните все още не съм ги купил, това ще стане до няколко дена живот и здраве :):

1. Кабелът който ще свързва миксера и усилвателя в кой вход по-точно на усилвателя да го включа. Питам, защото не виждам усилвателя да има AUX. Има два Tape входа... предполагам, че в някой от тейп входовете ще трябва да пъхна кабела.

2. Усилвателят е 2Х60 вата на 4 ома/2Х45 вата на 8 ома, а колоните са 2Х120вата на 8 ома... Това проблем ли ще е?

 

Значи накратко:

 

карта--->миксер/миксер--->карта - колко и какви кабели?

миксер--->усилвател - какъв кабел и кабела от кой изход на миксера в кой вход на усилвателя влиза?

 

Въобще наистина много ще съм ви благодарен, ако ме осветлите малко, че досега съм ползвал само компютърни колони и сега това със свързването на тези компоненти ми е "тъмна Индия" :)

 

Благодаря предварително :)

Редактирано от Aresius
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
карта--->миксер/миксер--->карта - колко и какви кабели?

миксер--->усилвател - какъв кабел и кабела от кой изход на миксера в кой вход на усилвателя влиза?

@Aresius, здрасти и честито ти за новата мини конфигурацийка. :thumbs_up:

Погледнах, че не си питал в другия форум...там забелязвам някакви нови скинове, дето не ми допадат много, но ще свикна...

 

Сега на въпроите ти:

Така като гледам на картинката Аудиофила...ония чинчове до мидитата май са за S/PDIF-а, а на самата планка като че ли виждам две двойки чинчове I/O. Значи двойката чинчове (изходите) ги свързваш с един напълно стандартен кабел "двойка чинчове" <=>"двойка чинчове" и другия край свързваш към INPUT чинчовете на миксера. Като втори вариант би могъл (с преходници чинч->голям жак...но не е много за препоръчване...по-добре направо с кабел "двойка чинчове"<=>"двойка големи жакове") да свържеш пак същите изходи (L/R) от картата -> с 2/3 или 4/5 входовете на миксера - двата варианта са приложими и са въпрос на личен избор.

 

От OUTPUT чинчовете на миксера пък връщаш сигнала в Аудиофила (съответно във входовете й) пак със стандартен кабел "двойка чинчове"<=>"двойка чинчове".

От главните OUT изходи (вляво от изхода за слушалките) пък захранваш усилвателя си в произволен вход (без Phono) с кабел "двойка големи жакове"<=>двойка чинчове (или пак със стандартен 'чинчове<->чинчове+преходници към големи жакове...но както казах, където има преход...не е много препоръчително). И тук може да размениш местата - усилвателя да го захраниш от изхода с чинчовете, а картата - от главните изходи...въпрос на избор (и проби как ще се отразят различните импеданси).

 

С 2 думи - трябват ти 2 бр. "двойка чинчове"<=>"двойка чинчове" и 1 бр. "двойка чинчове<=>"двойка големи жакове" - общо 3 бр. (в зависимост от предпочитанията ти може да ти трябват 1 бр. кабел чинчове<=>чинчове и 2 бр. чинчове<=>жакове, но общо пак са 3 бр.)...така и така заради чинчовете на Аудиофила няма да може да ползваш баланса на входовете/изходите Берингера, тъй че няма много значение. Само като взимаш кабелите...вземи някакви по-свестни - по-дебелички и с хубава оплетка, а не се лъжи по най-евтините китайски ментета в магазин за 1 лев. :hysterical: Само не знам out-чинчовете на Берингера линейни ли са...имам предвид като усилваш миксера повишават ли и те нивото си или е константа...

 

Сори ако не се изразявам много ясно, но не съм спал 2 нощи поред и не съм много адекватен. :thumbdown:

 

П.П А за усилвателя <-> колоните не се притеснявай...няма никакъв проблем, само дано си паснат като звук едно с друго, което не е много сигурно, нищо че са от една и съща марка...

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, Ямаха, и много ти благодря за помощта :hysterical:

Чудесно те разбрах... Повечето неща предполагах че са така, но не бх сигурен.

Относно свързването... ще гледам да ги свържа по първия начин :thumbs_up:

Колкото до колоните и усилвателя... съществува някаква вероятност вместо тях да си взема едни активни мониторни колони за 500-600лв, но не съм сигурен, имам няколко дена да реша. Но не мисля, че съм на етап за монитори, просто ми трябва що годе качествен домашен Hi-Fi звук, пък и ще си взема едни мониторни слушaлки AKG. (240)

Колкото до миксера... не мога да кажа дали аут чинчовете на миксера са линейни... мисля, че това трябва да го пише някъде из характеристиките на миксера, но аз дори и да ги прочета, едва ли ще разбера :thumbdown:

 

Кабелите да... определено ще взема колкото се може по-качествени кабели. Също така ще гледам да не са много по-дълги отколкото ми трябват, защото съм чувал, че по-дългите кабели в някаква степен влошават качеството на звука.

 

Имам само още два въпроса, за да ми се изясни напълно картинката: :girl_cray2:

1. Ако искам да записвам китара, просто трябва да пъхна жака на китарата в лайн входа (в ляво горе, под XLR входа на микрофона) и не ми е нужен някакъв допълнителен предусилвател, нали? (колкото до ефектите, ще ползвам софтуерни такива) Доколкото разбрах миксера има предусилвател.

2. А като искам да записвам с динамичен микрофон или да го използвам за разговори по скайпа, трябва да го пъхна в същия лайн ин, така ли?

 

Иначе, Ямаха, мерси за четитутката, но се още нищо не съм взел от горепосочените от мен неща. Смятам да ги взема след няколко дена барабар с нов компютър за около 2500лв :hysterical: Сега съм все още на етап "задаване на въпроси" :hysterical:

 

Още веднъж благодаря ти за помощта :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Абе хубаво е за китарата да имаш един DI box, но на първо време може да минеш и без него докато се нарадваш на новата конфигурация. :offtopic-001:

А относно микрофона....за какво са ти сложили хората XLR над лайн-ин-а? Я си го ползвай по предназначение...че то в днешно време даже китайчетата от 10 лв. вече имат XLR куплунг. :offtopic-001:

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А относно микрофона....за какво са ти сложили хората XLR над лайн-ин-а? Я си го ползвай по предназначение...че то в днешно време даже китайчетата от 10 лв. вече имат XLR куплунг. :recourse:

 

То хубу, ама микрофона, който смятам да си купя - или Берингер или АКГ, като по-верояно е АКГ-то (гледам да са най-евтините боклуци - за около 50лв, защото не ми трябва по-добър) не са с XLR. Тоест няма как да го пъхна в XLR куплунга на миксера :rulez:

Та затова питах дали ще е проблем ако използвам лайн ина за микрофона. Иначе да, определено с XLR ще е по-добре, но не знам къде има подобни микрофони.

 

Колкото за китарата... може би малко по-нататък ще си взема един микрофонен лампов предусилвател на Берингер. Гледам, че струват малко над 100лв :rulez:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.