Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте! Знам, че джазът не е особено популярен наоколо, но току-виж пък някой се излъже да го чуе това и да пусне коментар :)

 

Парчето е мое, аранжиментът също, писано е за биг бенд, но поради липса на пълен биг бенд събрах няколко души и го забихме. Съставът е тромпет, алт сакс, тенор сакс, тромбон, китара, контрабас и барабани. Парчето е свирено на виста, затова има някои грешки при изпълнението на soli-то и shout-а, но :)

 

 

Записвано е с минидиск и стерео микрофон Сони.

 

 

 

Ще се радвам на каквито и да е коментари относно музиката!

 

 

Peter Georgiev - Plan B

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Таман си слушах Sepultura тука...и т'ва ми напълни душата....мен лично много ме кефи, точно джазът, който обичам. Импровизациите (не знам дали са такива всъщност) на китарата са некви яки с изключение на някои моменти за мене. Но аз не разбирам от джаз, тъй че ме кефи, а и само мога да се досетя как се записва на касетофон парче за биг-бенд, изпълнено от half-of-the-big-band.... Поздравления! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Е, Пешо поздравления за новото парче. Не съм специалист в този вид музика, но ще се изкажа все пак ;)

 

Може би ако бях го чул в пълен състав щеше да е друго мнението ми, тъй като 4 тръби не могат да прозвучат като Биг Бенд...

 

През по голямата част от парчето не ми звучи като пиеса за биг бенд, а по-скоро като трио или квартет с моментни обаждания на Биг Бенд. Освен това (не знам дали се дължи на адаптацията) тръбите, както при тутита, така и при солата използват само удобния среден регистър. Струва ми се също така, че е нужно малко повече хармонично развитие, но това е по-скоро въпрос (дали може?) отколкото препоръка. Освен ако не искаш да звучи като концерт за соло китара с акомпанимент на Биг Бенд/комбо бих препоръчал темата да бъде изсвирена от тръбите.

 

Има много биг бендове, които свирят страхотни аранжименти, но тъй като ми се струва, че засега трябва да ограничиш броя на тръбите, бих ти препоръчал да послушаш малко Gansch & Roses. Te са малко по-голям състав от този, който ти си използвал, но понякога звучат почти като Биг Бенд. Не знам кой точно им пише аранжиментите (твърде възможно е да е Томас Ганш) но са написани много добре.

 

Иначе темичката ти е много симпатична и определено има живец в нея. :yahoo:

Редактирано от Schagerl
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мерси за коментарите!

 

@The Berzerker - В парчето има 2 части с импровизация - на тромпет (веднага след темата) и на китара (след междинната част). И мен не ме кефи много как съм свирил, но покрай аранжирането на една камара парчета не бях пипвал китарата около 2 седмици и това си оказа влиянието. Следващият път ще е по-добре :yahoo:

 

@Schaegril - Мдааа, за повечето неща съм съгласен с теб. Нямам финансовата възможност да си наема биг бенд, поне не и на този етап :girl_cray2: Проблемът, който това парче има (ти го нарече хармоничен :) ) в този си вариант е липсата на бекграунд тръби, но за съжаление хич ме няма по тази част и ще трябва да оправя тази работа спешно. Май ще трябва да ходя да послушам малко биг бендове ;)

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напомни ми за музичките от "Том и Джери". Готино е, доколкото успях да чуя ;)

Парчето е доста приятно, но аз говоря само като случаен слушател, така че и да му липсва нещо - не мога да назова какво точно е то. Моооже би ми липсват малко солови партии от страна на духовите, а и когато имаш възможността да оправиш звука, тъй че и басите от записа да се чуват, много ще се изкефя да има една мъничка част, отредена само за баса и барабаните ;) Принципно съм противник на подобни шаблони от рода на "тук китарно, соло после бас соло, после еди-си-какво си", но аз под джаз винаги съм си представял и местенце за изява на контрабаса :girl_cray2: Но, в крайна сметка, съм басист (начинаещ, при товa :)), което може би ме прави пристрастен.

Това от мен - скромно, но от сърце :yahoo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Почти като края на 40-те:girl_cray2:Много приятно!Не мога да повярвам,ама суингират юнаците.

Иначе духовите колкото-толкова.И да си имаш собствен биг бенд ти пожелавам:yahoo:

Доколкото за твоето свирене-ти си знаеш ;)

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Пешо, освен Биг бендовете можеш да включиш към списъка за слушане Дизи Гилеспи. Стилът не е дори подобен на твоето парче, но много от плочите издадени от него са правени с малки състави от 4тет или 5тет, до някой доста нестандартни - веднъж попаднах на един албум с 1 тромпет, 4 саксофона, пиано, бас и барабани, ако си спомням добре.

 

Ето ти и една статийка, която може да ти е от полза, въпреки, че е предназначена за Брас Бенд аранжименти Creative Arranging, но може да намериш някой от идеите полезни.

Редактирано от Schagerl
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А така, радвам се на всякакви отзиви!

 

@kolega - За съжаление генерално подобрение на звука не може да има откъм качество на басите....Контрабасът беше неозвучен, и стоеше зад духачите и китарното кубе и затова е доста по-тих. Въпреки това записвам в списъка - соло на контрабас тук-таме :)

 

@yotzzo - Всъщност това е по-скоро от края на 60те и началото на 70 като стилова характеристика (бърз бибоп, модална хармония на темата и минорен джаз-блус на хорусите и аранжираните части). А за суингирането на юнаците - дръж се, ритъм секцията е българска - контрабас Трифон Димитров и барабани - Росен Неделчев. Иначе духачите са сборен отбор - австралиец на тромбон, латинос на алто и американци на тенор и тромпет.

 

@Schaegril - Добре, записвам и Дизи Гилеспи за слушане. Мерси! Ти пък си намери записи на Дейвид Бини Биг Бенд, Джо Ловано Биг Бенд, Дейв Холанд нонет, Терънс Бланшард секстет :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Може би ме заблуждава звука,но има неща от края на 40-те,началото на 50-те,които ми звучат почти така,даже като хармония.Телониъс Мънк го понмиш,убеден съм:)Той е свирил с Чарли Паркър и други прогресивни хора/тритонус "реформа "и т.н./

Много се радвам за ритъм секцията!Явно суингиращите юнаци бягат от България.Пожелавам ви голени успехи,съвсем искрено:)

А това е само началото;)

Между другото,дай някакъв линк когато можеш към неща на Джо Ловано,много съм му фен,не съм спaл по цели нощи,за да си го записвам от VOA Europe.

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да, сега като каза за Монк и разбрах какво имаш предвид. Прав си, хармонията и хармонизираните тръби звучат точно 50тарско, но за съжаление основната мелодия на парчето е ДОСТА далеч от гениалноста на Телониъс, а и самите тонове на темата не са "неговите" като звучене :)

 

Иначе басиста е убиец, уникално добър контрабасист! Ще запиша нещо като поджемим тези дни и ще пусна - той свири по-добре бибоп линии на контрабаса отколкото аз на китарата :)

 

За линковете - на ЛС ;)

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Доста тихичък? Че то има ли го въобще?! :P

Пешо, признай се за виновен, като си набутал съвсем умишлено нищо неподозиращия контрабасист Трифон зад тръбите и китарното кубе...(поне да беше само зад тръбите!) :greenangel:

 

Освен ако не искаш да звучи като концерт за соло китара с акомпанимент на Биг Бенд/комбо, бих препоръчал темата да бъде изсвирена от тръбите.

Тя е изсвирена и от тръбите:

-тема китара

-тема китара/брас

-соло тромпет

Аз лично мисля, че в този ред много плавно се преминава от темата в китарата, до солото на тромпета и има градация.

Ти като тромпетист, ЕСТЕСТВЕНО, имаш друго мнение! :lol:

Е да, и аз мисля, че от пиано най-добре би звучала темата! (шегувам се - така си е много добре, ала Joe Pass)

 

За да звучи повече като "Tom & Jerry", както каза kolega, предлагам Росен запише още перкусии (все пак мишката като удари котката с гюлe, трябва да се чуе ГОНГ)! :hysterical:

Глисанди на цигулки също няма да е лошо, особено за опъване на мустаците на котката! :D

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опа :)

 

@Polyphone - Басът наистина трудно може да се чуе, ама това е положението....Другият път ще го сложа басиста до микрофона :)

 

 

@Ивелин - Много добър анализ брато! Точно това беше идеята - изграждане на парчето - започва само с барабани, после темата изсвирена от китара, бас, барабани, после още веднъж темата изсвирена от всички (включително и браса). И е нормално да ти звучи Джо Пас-овско, знаеш защо :greenangel: А пиано съвсем целенасочено НЯМА :)

 

@bony - Мерси! Радвам се, че ти е допаднало! Това е 4-тият ми аранжимент за голяма банда (в случая септет) и все още съм си абсолютен новак в тази област и откривам всичко по трудния начин - пиша нещо, свирим го, после слушам записите и си правя изводите какво липсва, кое е в повече и т.н.

 

Поздрави на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.