Jump to content
Българският форум за музиканти

Новак съм


Recommended Posts

Значи аз съм момче на 14 год и пея в вокална група изнасям концерти ,дуетно до сега никога солово ... имам няколко проблема... например трябва да се науча да пея с корем бихте ли ми дали някой съвет как да свикна , упражнения или нещо , ам значи до преди 1 месец можех да прая фалцет сега немога гласа ми не се е променил съмнявам се да съм настинал на какво може да се дължи ? , а и следващата година мисля да кандидаствам в музикалната гимназия във варна и тряя се науча на ноти дали някой може да ми даде линк или нещо ... пък и тва с октавите нещо не ми е много познато .. като ми кажат вдигни с една октава аз дигам 2 .. дали има упражнение което може да ми помогне....да си контролирам гласа благодаря предварително адски нахъсан съм да пея в бъдеще.. това ми е мечта от малък :whistle:;)

п.п съжалявам ако има други такива теми..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Искам само да ти кажа, че най-вероятно промяната в гласа ти се дължи на мутиране, просто възрастта ти е такава. Поспри да пееш за известно време, консултирай се с педагог ако имаш тази възможност, а докато го направиш ограничи пеенето до минимум, за да нямаш тежки последици.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

аха знаех си че е мутация .. ама това за ограничаването не ми харесва много много защото на 16 Юни съм на конкурс .. и ще бъда партнъор на един мой фр за една песен пък малко я бъркам тук там .... оки добре ще се оправя с това .. ам може ли някои друго съветче за дишането с корем (диафрагма) знам че има много такива теми изчетох всичко но така и не разбрах какво точно трябва да прая , а и да питам бас(глас) може ли да влиза в фалцет?? странно ми е .... то хубаво да се запиша на уроци ама тука в моя град няма .... такива учители.. ахам е благодаря :thumbs_up: Лее

Редактирано от Lifefeast
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Различават се 2 типа дишане-спокойно дишане и фонационно(при говор и пеене).

-При спокойното дишане,известно още като "нямо дишане",издишването става пасивно,т.е. без натоварване.То представлява рефлекторен процес.Вдишването и издишването се извършват за почти еднакво време.

-Фонационното(говорно и певческо)дишане се характеризира като осъзнат и волев акт.Вдишването е кратко и дълбоко,а фазата на издишване е значително удължена.

 

Основната разлика м/у двата типа дишане е,че при спокойното дишане,активното дишане и пасивното издишване са неконтролирани.Докато при певческото дишане-както дишането,така и издишването са активни и контролирани.

 

В зависимост от това какви мускули се задействат по време на дишането,се различават 3 типа дишане:

 

1.Гръдно:При него най-активно работят мускулите на гръдния кош;диафрагмата е слабо подвижна .При жените дишането е по-близко до гръден тип дишане.

 

2.Коремно(диафрагмено):При този тип дишане участие взема на първо място диафрагмата,която при спускане в долно положение,вкарва въздух в дробовете.Ясен белег за коремното дишане е движението напред и назад на коремната стена.При мъжете дишането е по-близо до коремния тип дишане.

 

3.Смесено:Представлява физиологичният и функционално правилният тип на дишане.

 

Има разни упражнения,например:

-Взимаш 2 туби с вода(големи)и заставаш пред огледало.Както ги държиш,започваш да пееш и целта е да не си повдигаш раменете,когато си взимаш въздух(което се счита за признак на гръдно дишане).

 

-Лягаш на равна и твърда повърхност и слагаш върху корема си някаква тежест(например няколко по-дебели книги).Започваш да дишаш бавно и равномерно,като целта е да повдигаш книгите постепенно и да ги спускаш по същия начин.

 

-Взимаш една свещ и я палиш.Поемаш си дълбоко въздух с диафрагмата и започваш да го изпускаш много бавно и равномерно срещу пламъка.Целта е да не го угасиш.Ако не ти се занимава със свещ-просто издишаш с буква "с",като отново се стараеш всичко да е абсолютно равномерно.

 

Това е от мен,желая ти успех :)

 

Поздрави:Лили

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...да питам - бас (глас) може ли да влиза вЪВ фалцет?

Може.

 

Съветвам те да намериш вокален педагог - невъзможно е да няма такива във Варна...!

 

(Почивката, за която говори Lee трябва да продължи, докато трае мутацията - през това време мъжкият глас е много лабилен/нестабилен и силови натоварвания могат да доведат до трайни, негативни последици.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми нещо казано като село е .. това не е град.. и няма такива неща еми .. това за педагога .. сигорно може да имам след месец или след 1 година (тогава ще ходя у варна) пък за мутацията благодаря ... еми общо казано разбрах .. това което искам да разбера благодаря :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.