Lifefeast Публикувано Юни 5, 2008 Публикувано Юни 5, 2008 Значи аз съм момче на 14 год и пея в вокална група изнасям концерти ,дуетно до сега никога солово ... имам няколко проблема... например трябва да се науча да пея с корем бихте ли ми дали някой съвет как да свикна , упражнения или нещо , ам значи до преди 1 месец можех да прая фалцет сега немога гласа ми не се е променил съмнявам се да съм настинал на какво може да се дължи ? , а и следващата година мисля да кандидаствам в музикалната гимназия във варна и тряя се науча на ноти дали някой може да ми даде линк или нещо ... пък и тва с октавите нещо не ми е много познато .. като ми кажат вдигни с една октава аз дигам 2 .. дали има упражнение което може да ми помогне....да си контролирам гласа благодаря предварително адски нахъсан съм да пея в бъдеще.. това ми е мечта от малък п.п съжалявам ако има други такива теми.. Цитирай
Lee Отговорено Юни 5, 2008 Отговорено Юни 5, 2008 Здравей! Искам само да ти кажа, че най-вероятно промяната в гласа ти се дължи на мутиране, просто възрастта ти е такава. Поспри да пееш за известно време, консултирай се с педагог ако имаш тази възможност, а докато го направиш ограничи пеенето до минимум, за да нямаш тежки последици. Цитирай
Lifefeast Отговорено Юни 5, 2008 Автор Отговорено Юни 5, 2008 (Редактирано) аха знаех си че е мутация .. ама това за ограничаването не ми харесва много много защото на 16 Юни съм на конкурс .. и ще бъда партнъор на един мой фр за една песен пък малко я бъркам тук там .... оки добре ще се оправя с това .. ам може ли някои друго съветче за дишането с корем (диафрагма) знам че има много такива теми изчетох всичко но така и не разбрах какво точно трябва да прая , а и да питам бас(глас) може ли да влиза в фалцет?? странно ми е .... то хубаво да се запиша на уроци ама тука в моя град няма .... такива учители.. ахам е благодаря Лее Редактирано Юни 5, 2008 от Lifefeast Цитирай
noti4ka Отговорено Юни 5, 2008 Отговорено Юни 5, 2008 Различават се 2 типа дишане-спокойно дишане и фонационно(при говор и пеене). -При спокойното дишане,известно още като "нямо дишане",издишването става пасивно,т.е. без натоварване.То представлява рефлекторен процес.Вдишването и издишването се извършват за почти еднакво време. -Фонационното(говорно и певческо)дишане се характеризира като осъзнат и волев акт.Вдишването е кратко и дълбоко,а фазата на издишване е значително удължена. Основната разлика м/у двата типа дишане е,че при спокойното дишане,активното дишане и пасивното издишване са неконтролирани.Докато при певческото дишане-както дишането,така и издишването са активни и контролирани. В зависимост от това какви мускули се задействат по време на дишането,се различават 3 типа дишане: 1.Гръдно:При него най-активно работят мускулите на гръдния кош;диафрагмата е слабо подвижна .При жените дишането е по-близко до гръден тип дишане. 2.Коремно(диафрагмено):При този тип дишане участие взема на първо място диафрагмата,която при спускане в долно положение,вкарва въздух в дробовете.Ясен белег за коремното дишане е движението напред и назад на коремната стена.При мъжете дишането е по-близо до коремния тип дишане. 3.Смесено:Представлява физиологичният и функционално правилният тип на дишане. Има разни упражнения,например: -Взимаш 2 туби с вода(големи)и заставаш пред огледало.Както ги държиш,започваш да пееш и целта е да не си повдигаш раменете,когато си взимаш въздух(което се счита за признак на гръдно дишане). -Лягаш на равна и твърда повърхност и слагаш върху корема си някаква тежест(например няколко по-дебели книги).Започваш да дишаш бавно и равномерно,като целта е да повдигаш книгите постепенно и да ги спускаш по същия начин. -Взимаш една свещ и я палиш.Поемаш си дълбоко въздух с диафрагмата и започваш да го изпускаш много бавно и равномерно срещу пламъка.Целта е да не го угасиш.Ако не ти се занимава със свещ-просто издишаш с буква "с",като отново се стараеш всичко да е абсолютно равномерно. Това е от мен,желая ти успех Поздрави:Лили Цитирай
Ивелин Отговорено Юни 6, 2008 Отговорено Юни 6, 2008 ...да питам - бас (глас) може ли да влиза вЪВ фалцет? Може. Съветвам те да намериш вокален педагог - невъзможно е да няма такива във Варна...! (Почивката, за която говори Lee трябва да продължи, докато трае мутацията - през това време мъжкият глас е много лабилен/нестабилен и силови натоварвания могат да доведат до трайни, негативни последици.) Цитирай
Lee Отговорено Юни 6, 2008 Отговорено Юни 6, 2008 От кой град си? Младежки дом поне нямате ли там? Цитирай
Lifefeast Отговорено Юни 6, 2008 Автор Отговорено Юни 6, 2008 еми нещо казано като село е .. това не е град.. и няма такива неща еми .. това за педагога .. сигорно може да имам след месец или след 1 година (тогава ще ходя у варна) пък за мутацията благодаря ... еми общо казано разбрах .. това което искам да разбера благодаря Цитирай
Recommended Posts