Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно...


Recommended Posts

Въпроса ми вероятно е много прост, вероятно мога йда не го задам, но понякога в последно време ми се налага да боравя с терминология, която не ми е много ясна, та от тази гледна точка реших да се обърна към хората които знаят и искат да споделят знанията си. Става дума за нещо крайно лементарно - на повечето пултове има надписи bass,mid lo , mid hi и т.н. Интересува ме тези честоти , които са написани с думи на пулта на какви честоти в Hz/kHz отговарят, т.е. bass = 2 kHz примерно. Благодаря предварително и се надявам да бъдат спестени реплики от сорта на "Как може па точно т'ва да не го знаеш " :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как па може точно това да не го знаеш :):bravo: И аз не го знам :):godbless:

И съвсем правилно не го знаеш, защото за различните производители, тези стойности са различни :) Трябва да прегледаш документацията на пулта :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eййййй Сънчо изпревари ме :godbless: тъкмо и аз да се похваля, че не го знам :bravo:

Иначе сериозно, Сънчо дето го разправя е абсолютна истина виш инфото на пулта :)

Принципно може някъде да има осреднени стойности но истината е в ръководството :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има си стандарти. Както винаги тези стандарти са създадени от първите и всички останали ги следват. Маки имат примерно едни честоти за микрофонните канали и други за линейните канали. На Ямаха някои пултове следват същата концепция но по новите залагат на "модерната" - изравнени честоти.

Когато се каже Бас - винаги се има в предвид едини същи честотен диапазон с много малки разлики. Разликата между различните производители е почти незначителна. Става дума за под 5-8% от честотата. Дали ниските среди ще са 540 или 580 херца не е толкова важно. Още повече остротата на среза на този филтър не е голяма.

Честотният диапазон се разделя на 3 - Ниски - под 300 херца, Средни - 300 херца до 4 килохерца и Високи.

От там вече има разграничение ниски среди, високи среди ... което също разделя тези обхвати на подобхвати, но каква е абсолютно точната честота на съответното "копче" не е толкова фатално.

Ако ти е много важно на кой пулт какви са - имам схемите на повечето по-известни пултове, но разликите са малки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саундкрафт да кажем на МПМ серията ниските са под 60 херца, МИД-а е променлив от 150 до 3.5, на Компакт серията ниските са същите, средите не са променливи, а центрирани на 600 Hz.

На Neve Портико серията low варира от 65.1 Hz до 354.5 Hz-a ....

На SSL SuperAnalogue серията Shelf на LF секцията е 40-600 Хц, Bell типа, ако е избран е от 35-500 Хц ...

Мисля видно е, че стандарт е доста разтегливо понятие :) В този смисъл часта от предложението ти, че разполагаш с документация по пултовете е по-полезна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако се има предвид най-общо, принципно положение, смятам че Pif има право, като принципът касае най-вече избора на честотна, централна точка, на усилване/намаляване при shelving-тип организация на EQ, на канала (т.е Lo и Hi EQ, shelve-тип). При средночестотните EQ-решения от един и същи тип/комбинация (2xmid; 1xmid; sweep cent. freq.; fixed cent. freq; para; semi-para) се наблюдава известно разнообразие, като в някои случаи разликите са значителни (напр. при 1xmid; sweep freq.; semi para, за долна/ниска крайна точка съм срещал варианти от 100Hz до 500Hz при различни модели и производители). Но при semi-para и para-тип EQ разликите идват по-скоро от конструктивните концепции и решенията при ползване на параметрите, на елементната база (за качествена става въпрос) и не променят принципното, приемано съотношение Lo/Mid/Hi.

Но смятам, че питащият има предвид по-опростени/бюджетени вариант.

 

Впрочем, при Lo shelving; fixed freq. съм срещал разнообразие от 60Hz до 100Hz freq. point, което също не е малка разлика. Но там решенията обикновено са около 80Hz. A като се има предвид, че вариациите при Hi shelving; fixed freq. point са 8-12KHz, рискът, да се "манипулира неправилно" поради несъответствие, е минимален.

Редактирано от docc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е прекалено общо и разтегливо принципното положение, както е видно от практическата реализация. В този смисъл надеждния информационен източник си остава документацията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато говорим за параметрични икуилайзери там разликите са огромни. Там има няколко концепции в зависимост от качественният фактор на съответният филтър. Като цяло "стандартите" идват от ухото и неговите възможности. Това, че има безброй технически решения - къде успешни, къде неуспешни е друг въпрос.

Като цяло среди са 1 килохерц защото там ухото е най чувствително и се приема за средата на чуваемият диапазон в който се съдържа най много полезна информация. А съм виждал и параметричен икуилайзер на който ниските стигат до 10 килохерца...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Toчно тоеа имах предвид. Интересува ме нещо, което е общоприето за тези параметри. Най лесно мога да го обясня по следния начин - отивам аз на концерт преди няколко си дена, всичко е ОК , обаче пулта има всички корекций от 60 Hz до 16 kHz, според притежателя му. И понеже когто вокала ни искаше някви корекций казваше на озвучителя корекцийте, както си ги знае - средни ниски, средни високи,, баси , високи , при което ония пич го пита за конкретните корекций - " на колко херца са тия? Кажи ми кой честоти да пипна, имам ги от 60 херца до 16 килохерца" . При така зададен въпроса нямаше как да му отговорим, понеже никои от нас не е запознат и така аз се реших да попитам. Сетих се й друго - Winamp еквалайзера е написан с честотите отдолу където са "плъзгачите" :girl_witch: там ожех да ги видя :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.