KingdomX Публикувано Юни 3, 2008 Share Публикувано Юни 3, 2008 Въпроса ми вероятно е много прост, вероятно мога йда не го задам, но понякога в последно време ми се налага да боравя с терминология, която не ми е много ясна, та от тази гледна точка реших да се обърна към хората които знаят и искат да споделят знанията си. Става дума за нещо крайно лементарно - на повечето пултове има надписи bass,mid lo , mid hi и т.н. Интересува ме тези честоти , които са написани с думи на пулта на какви честоти в Hz/kHz отговарят, т.е. bass = 2 kHz примерно. Благодаря предварително и се надявам да бъдат спестени реплики от сорта на "Как може па точно т'ва да не го знаеш " Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Юни 3, 2008 Share Отговорено Юни 3, 2008 Как па може точно това да не го знаеш И аз не го знам И съвсем правилно не го знаеш, защото за различните производители, тези стойности са различни Трябва да прегледаш документацията на пулта Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
f1_sound Отговорено Юни 3, 2008 Share Отговорено Юни 3, 2008 Eййййй Сънчо изпревари ме тъкмо и аз да се похваля, че не го знам Иначе сериозно, Сънчо дето го разправя е абсолютна истина виш инфото на пулта Принципно може някъде да има осреднени стойности но истината е в ръководството Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Pif Отговорено Юни 3, 2008 Share Отговорено Юни 3, 2008 Има си стандарти. Както винаги тези стандарти са създадени от първите и всички останали ги следват. Маки имат примерно едни честоти за микрофонните канали и други за линейните канали. На Ямаха някои пултове следват същата концепция но по новите залагат на "модерната" - изравнени честоти. Когато се каже Бас - винаги се има в предвид едини същи честотен диапазон с много малки разлики. Разликата между различните производители е почти незначителна. Става дума за под 5-8% от честотата. Дали ниските среди ще са 540 или 580 херца не е толкова важно. Още повече остротата на среза на този филтър не е голяма. Честотният диапазон се разделя на 3 - Ниски - под 300 херца, Средни - 300 херца до 4 килохерца и Високи. От там вече има разграничение ниски среди, високи среди ... което също разделя тези обхвати на подобхвати, но каква е абсолютно точната честота на съответното "копче" не е толкова фатално. Ако ти е много важно на кой пулт какви са - имам схемите на повечето по-известни пултове, но разликите са малки. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Юни 3, 2008 Share Отговорено Юни 3, 2008 Саундкрафт да кажем на МПМ серията ниските са под 60 херца, МИД-а е променлив от 150 до 3.5, на Компакт серията ниските са същите, средите не са променливи, а центрирани на 600 Hz. На Neve Портико серията low варира от 65.1 Hz до 354.5 Hz-a .... На SSL SuperAnalogue серията Shelf на LF секцията е 40-600 Хц, Bell типа, ако е избран е от 35-500 Хц ... Мисля видно е, че стандарт е доста разтегливо понятие В този смисъл часта от предложението ти, че разполагаш с документация по пултовете е по-полезна Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
docc Отговорено Юни 3, 2008 Share Отговорено Юни 3, 2008 (Редактирано) Ако се има предвид най-общо, принципно положение, смятам че Pif има право, като принципът касае най-вече избора на честотна, централна точка, на усилване/намаляване при shelving-тип организация на EQ, на канала (т.е Lo и Hi EQ, shelve-тип). При средночестотните EQ-решения от един и същи тип/комбинация (2xmid; 1xmid; sweep cent. freq.; fixed cent. freq; para; semi-para) се наблюдава известно разнообразие, като в някои случаи разликите са значителни (напр. при 1xmid; sweep freq.; semi para, за долна/ниска крайна точка съм срещал варианти от 100Hz до 500Hz при различни модели и производители). Но при semi-para и para-тип EQ разликите идват по-скоро от конструктивните концепции и решенията при ползване на параметрите, на елементната база (за качествена става въпрос) и не променят принципното, приемано съотношение Lo/Mid/Hi. Но смятам, че питащият има предвид по-опростени/бюджетени вариант. Впрочем, при Lo shelving; fixed freq. съм срещал разнообразие от 60Hz до 100Hz freq. point, което също не е малка разлика. Но там решенията обикновено са около 80Hz. A като се има предвид, че вариациите при Hi shelving; fixed freq. point са 8-12KHz, рискът, да се "манипулира неправилно" поради несъответствие, е минимален. Редактирано Юни 3, 2008 от docc Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Юни 3, 2008 Share Отговорено Юни 3, 2008 Според мен е прекалено общо и разтегливо принципното положение, както е видно от практическата реализация. В този смисъл надеждния информационен източник си остава документацията. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Pif Отговорено Юни 3, 2008 Share Отговорено Юни 3, 2008 Когато говорим за параметрични икуилайзери там разликите са огромни. Там има няколко концепции в зависимост от качественният фактор на съответният филтър. Като цяло "стандартите" идват от ухото и неговите възможности. Това, че има безброй технически решения - къде успешни, къде неуспешни е друг въпрос. Като цяло среди са 1 килохерц защото там ухото е най чувствително и се приема за средата на чуваемият диапазон в който се съдържа най много полезна информация. А съм виждал и параметричен икуилайзер на който ниските стигат до 10 килохерца... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Юни 3, 2008 Share Отговорено Юни 3, 2008 ^Абсолютно съм съгласен ! Но практическата реализация си е практическа реализация. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
docc Отговорено Юни 3, 2008 Share Отговорено Юни 3, 2008 Мисля, че говорим за EQ-организацията на Ch.Strip, на стандартна/обичайна/често срещана live-продукционна конзола, към което насочва въпросът на темата! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KingdomX Отговорено Юни 4, 2008 Автор Share Отговорено Юни 4, 2008 ^ Toчно тоеа имах предвид. Интересува ме нещо, което е общоприето за тези параметри. Най лесно мога да го обясня по следния начин - отивам аз на концерт преди няколко си дена, всичко е ОК , обаче пулта има всички корекций от 60 Hz до 16 kHz, според притежателя му. И понеже когто вокала ни искаше някви корекций казваше на озвучителя корекцийте, както си ги знае - средни ниски, средни високи,, баси , високи , при което ония пич го пита за конкретните корекций - " на колко херца са тия? Кажи ми кой честоти да пипна, имам ги от 60 херца до 16 килохерца" . При така зададен въпроса нямаше как да му отговорим, понеже никои от нас не е запознат и така аз се реших да попитам. Сетих се й друго - Winamp еквалайзера е написан с честотите отдолу където са "плъзгачите" там ожех да ги видя Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts