Jump to content
Българският форум за музиканти

Запис на вокал


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте пичове, всички тук сте страхотни! Сега ако може някой да ми помогне по някакъв начин, да ми разясни какво трябва да знам когато записвам вокално изпълнение? Отдавна се занимавам с музика и със записи на всякъкви инструменти, но все още сам бос на тема вокал. Ако ще е полезна информация работя със Сонар 7 и Куул Едит Про (без изключение).

Благодаря предварително!

Редактирано от AudioMax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами няма много философия при записа на вокали - когато натрупаш малко практика ще видиш, че нещата не са толкова сложни.

Първоначално гледай да разположиш подходящо певеца (певицата) пред микрофона и вече си се справил почти наполовина. Лично аз ги карам да стоят около педя-две от предпазния екран с леки изключения в +/-, когато умишлено искам да постигна някакъв ефект на присъствие или респ. - да хвана повече реверберация от помещението. Когато записвам непрофесионалисти, винаги им обяснявам да не си въртят главата наляво-надясно докато пеят, да не си тактуват с крак (особено ако са с токчета :greenball: ), че могат между куплетите и припевите да си кашлят, да си "загряват" предварително, а после всичко това ще бъде изрязано и все неща от този род.

Ако имаш повече микрофони, опитай няколко на конкретния глас, който ще записваш, защото гласовете са изключително различни и не може да имаш универсален микрофон за всички тях. Но опитите ги прави като слушаш и подложката върху която записват, защото задължително трябва да прецениш кое пасва най-добре и с инструментала. Акустиката на помещението също е от значение и се надявам да записваш в някое с прилична акустика.

Препоръчително е корекциите да са ти на нула (аз поне записвам винаги така) и да не ползваш компресор. Ако имаш проблеми с пиковете, може да ползваш лимитер с бърза атака и само за пиковете, без да слиза надолу из нивата. Аз ползвам dbx type4, който сработва само в последните 2-3 децибела преди нулата и така практически нямам промяна на саунда, а едновременно с това се спасявам от всякакви стигания на нулата. Ако някой ден записваш Нора от Мюзик Айдъл :cheers2: , би могъл да включиш -10dB (или -20dB) подложката на предусилвателя си (някои микрофони също имат вградена такава), с цел избягване някои негативни моменти от силното викане.

Дали ще ползваш LowCut филтър, зависи както от личните ти предпочитания, така и от това какъв точно LowCut филтър ползваш. Моите започват от 75 Hz и са настроени на 18dB/oct и по тази причина не ги ползвам, защото обират доста от баса, а когато записвам тембрист мъжки глас това си е направо пагубно за него.

 

Това е най-общо при записа на глас, останалото се повтаря от записа на инструменти, с които ти вече си работил. Може и да забравям нещо, което правя всеки ден, но ако се сетя допълнително...ще пиша, а и във форума мисля, че имаше и други подобни теми за запис на вокали.

 

След като вече си записал вокала (вокалите) идва интересната част на обработката...избираш от различните варианти подходящите части, правиш един общ най-добър, поправяш му фалшивините, изчистваш 'боклука' (мляскания, неправилни дъхове, кашляне и т.н.), слагаш подходяща компресия, преценяш заедно с останалото какви ефекти да му сложиш и т.н. Говоря от личен опит, но тъй като всеки си е оформил някакъв стил на работа, гореизброените неща може да не са в точно този ред, както и да има нещо друго или пък някое да липсва, но в общи линии така стоят нещата. Разбира се с 2 изречения не може да се обяснят всички тънкости и непредвидени ситуации при записа и обработката на вокали, но предполагам, че не целиш да получиш подробни указания стъпка по стъпка, защото нещата не винаги се правят по един и същ начин при различните певци и ситуации (пример: запис на малки деца ;) ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

yamaha, благодаря за изчерпателния ти отговор, мисля че напълно си схванал какво сам те питал...Виждам, че разбираш от записи на вокал затова имам още един технически вуброс за питане. При запис се получава статичен шум,който в никакъв случай не идва от микрофона, а се чува дори като микрофона е изключен.Аз смених саунд картата като сложих Creative SB..нещо си...5 канална...чудеса за нея та шума изчезна...та данеби това да е само някакво временно явление в последствие на лоши настройки или нещо друго?...ааа трябва може би да знаеш че нямам микрофонен предусилвател, но микрофона пише, че е динамичен(каквото и да е това).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.