Jump to content
Българският форум за музиканти

Усилвател за бас китара


Recommended Posts

Здравейте,

От известно време мисля да си сглобя едно усилвателче около 30W, което да не е претенциозно към високи качествени резултати, но да не се губи удоволствието от подръпването на струните в домашни условия - тихичко в единия ъгъл. Четох една подобна тема, там доста успешно разубедихте човека и така въпроса остана не изяснен. По долу съм публикувал схемата над която съм се спрял ще се радвам да я коментираме и да приема критиките / градивните рецензии, както казваше един преподавател /

Това ще бъде предусилвателната част ! Крайното стъпало по- нататък...

Благодаря предварително ;)

 

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/4/899_468.GIF

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е лошо решение за конкретната идея.

Има обаче някои нещица, които различават специфично предназначените усилватели, от стандартните. Например един усилвател за бас (както и всеки друг), се характеризира с конкретни честотни корекции.

Като се пипне схемичката тук-там, ще отговори на елементарните изисквания, поставени в посоченото задание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Първото стъпало е от заводски усилвател за бас китара , второто обикновен тонкоректор, ужким пригоден за целта. Аз именно за това се допитах до по-опитните за да стане както трябва

Преедполагам че някоя RC верига не ти харесва...

 

Благодаря за бързия отговор

Редактирано от zimba
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

22nF-470k > 15.395 Hz -3dB. LF412 е с високо входно съпротивление, може да се пренебрегне.

Ако се предвиди срязване на субсоничните сигнали (от биене на два тона примерно) и проблемите с нарастване на амплитудата на трептящата система на високоговорител в бас-рефлексно оформление под честотата на настройка на озвучителното тяло, посочените стойности са приемливо решение.

Дори би било много по-добре да се постави субсоничен филтър поне от 2-ри ред, малко под честотата на настройка на тялото, за да се предотврати повреждането на високоговорителя (късане на гънки, смачкване на шпула...), а и звукът ще се "стегне"... Може да се приеме и честота половин октава под отворена 4та струна (или друга, ако са повече).

Такива неща (освен други) имах предвид като "някои нещица".

 

Засега не сме стигнали до проблемите с акустичното оформяне на "кубето". Нали става въпрос само за предусилвателя...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много внимателно прочетох рецензиите, благодаря на всички :greenangel:

 

Относно кондензатора на входа - това е най малкия проблем, след като налепя чарковете на платката и я подкарам да свири, може да направя практически опити с други стойности на C1.

 

Парни Валяк под субсоник филтър от 2 ред имаш впредвид Т-образен RC филтър, нали , с 3 кондензатора последователно и 2 резистора в паралел ?! Ако е така, според мен, най-удачното за тях място няма ли да е като заместител на C6 ? Ако го сложа на входа ще внесе доста смущения.

Аз ще поровя из нета да потърся мисля че ми се е мяркала такава програмка калкулатор за RC филтри, но ако се лъжа доста зор ще видя с тия изчисления.... Честотата колко да бъде, гледам технически дани на скъпи кубета долната граница на честотната лента започва от 35-40 Hz.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

под субсоник филтър от 2 ред имаш впредвид Т-образен RC филтър, нали , с 3 кондензатора последователно и 2 резистора в паралел ?! Ако е така, според мен, най-удачното за тях място няма ли да е като заместител на C6 ? Ако го сложа на входа ще внесе доста смущения.

Не ! Говоря за активен Low Pass филтър (например Sallen - Key) . И смущенията нямат нищо общо с филтъра... Истината е, че колкото по-напред е той, толкова е по-ефективен, защото субсоничните сигнали са с голяма амплитуда и могат да "претоварят" усилвателно стъпало, да го изведат извън линейния режим, и да се получат разни проблеми. Това не е точка от твоя дневен ред! Сега става въпрос за евтино, що-годе приемливо решение. Иначе нещата ще загрубеят - филтърът за да работи качествено са необходими определени условия, които се постигат с доста допълнителни неща.

Отговорът ми беше за стойността на входния капацитет, повдигнат от Overdrive. На пръв поглед и аз бих си задал същия въпрос, но сметките показват, че няма проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момчета, знам че, от всички възможни варианти този е най-лошия, но мислих, мислих... и накрая реших да го направя с интегрална схема.

 

Нещо да ми препоръчате или каквото и да избера все ще е лошо :thumbs_up:

 

Просто нямам опит с оживяването на транзисторни крайни стъпала ток на покой..... Само веднъж съм правил и беше много яко от един кабел към краен

 

транзистор изолацията се стопи и потече като кашкавал :godbless: - нещо бях сбъркал :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.