zimba Публикувано Май 31, 2008 Публикувано Май 31, 2008 Здравейте, От известно време мисля да си сглобя едно усилвателче около 30W, което да не е претенциозно към високи качествени резултати, но да не се губи удоволствието от подръпването на струните в домашни условия - тихичко в единия ъгъл. Четох една подобна тема, там доста успешно разубедихте човека и така въпроса остана не изяснен. По долу съм публикувал схемата над която съм се спрял ще се радвам да я коментираме и да приема критиките / градивните рецензии, както казваше един преподавател / Това ще бъде предусилвателната част ! Крайното стъпало по- нататък... Благодаря предварително http://www.picvalley.net/v.php?p=u/4/899_468.GIF Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Май 31, 2008 Отговорено Май 31, 2008 Не е лошо решение за конкретната идея. Има обаче някои нещица, които различават специфично предназначените усилватели, от стандартните. Например един усилвател за бас (както и всеки друг), се характеризира с конкретни честотни корекции. Като се пипне схемичката тук-там, ще отговори на елементарните изисквания, поставени в посоченото задание. Цитирай
zimba Отговорено Май 31, 2008 Автор Отговорено Май 31, 2008 (Редактирано) Първото стъпало е от заводски усилвател за бас китара , второто обикновен тонкоректор, ужким пригоден за целта. Аз именно за това се допитах до по-опитните за да стане както трябва Преедполагам че някоя RC верига не ти харесва... Благодаря за бързия отговор Редактирано Май 31, 2008 от zimba Цитирай
Overdrive Отговорено Май 31, 2008 Отговорено Май 31, 2008 някак си странно е усилвател за бас с 22нф на входа Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Май 31, 2008 Отговорено Май 31, 2008 (Редактирано) 22nF-470k > 15.395 Hz -3dB. LF412 е с високо входно съпротивление, може да се пренебрегне. Ако се предвиди срязване на субсоничните сигнали (от биене на два тона примерно) и проблемите с нарастване на амплитудата на трептящата система на високоговорител в бас-рефлексно оформление под честотата на настройка на озвучителното тяло, посочените стойности са приемливо решение. Дори би било много по-добре да се постави субсоничен филтър поне от 2-ри ред, малко под честотата на настройка на тялото, за да се предотврати повреждането на високоговорителя (късане на гънки, смачкване на шпула...), а и звукът ще се "стегне"... Може да се приеме и честота половин октава под отворена 4та струна (или друга, ако са повече). Такива неща (освен други) имах предвид като "някои нещица". Засега не сме стигнали до проблемите с акустичното оформяне на "кубето". Нали става въпрос само за предусилвателя... Редактирано Май 31, 2008 от Parni_Valjak Цитирай
Nikifena Отговорено Юни 1, 2008 Отговорено Юни 1, 2008 На мен схемата ми харесва. Добре е направена. Цитирай
zimba Отговорено Юни 1, 2008 Автор Отговорено Юни 1, 2008 Много внимателно прочетох рецензиите, благодаря на всички Относно кондензатора на входа - това е най малкия проблем, след като налепя чарковете на платката и я подкарам да свири, може да направя практически опити с други стойности на C1. Парни Валяк под субсоник филтър от 2 ред имаш впредвид Т-образен RC филтър, нали , с 3 кондензатора последователно и 2 резистора в паралел ?! Ако е така, според мен, най-удачното за тях място няма ли да е като заместител на C6 ? Ако го сложа на входа ще внесе доста смущения. Аз ще поровя из нета да потърся мисля че ми се е мяркала такава програмка калкулатор за RC филтри, но ако се лъжа доста зор ще видя с тия изчисления.... Честотата колко да бъде, гледам технически дани на скъпи кубета долната граница на честотната лента започва от 35-40 Hz. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юни 1, 2008 Отговорено Юни 1, 2008 под субсоник филтър от 2 ред имаш впредвид Т-образен RC филтър, нали , с 3 кондензатора последователно и 2 резистора в паралел ?! Ако е така, според мен, най-удачното за тях място няма ли да е като заместител на C6 ? Ако го сложа на входа ще внесе доста смущения. Не ! Говоря за активен Low Pass филтър (например Sallen - Key) . И смущенията нямат нищо общо с филтъра... Истината е, че колкото по-напред е той, толкова е по-ефективен, защото субсоничните сигнали са с голяма амплитуда и могат да "претоварят" усилвателно стъпало, да го изведат извън линейния режим, и да се получат разни проблеми. Това не е точка от твоя дневен ред! Сега става въпрос за евтино, що-годе приемливо решение. Иначе нещата ще загрубеят - филтърът за да работи качествено са необходими определени условия, които се постигат с доста допълнителни неща. Отговорът ми беше за стойността на входния капацитет, повдигнат от Overdrive. На пръв поглед и аз бих си задал същия въпрос, но сметките показват, че няма проблем. Цитирай
zimba Отговорено Юни 1, 2008 Автор Отговорено Юни 1, 2008 Разбрах - в моя случай не си заслужава - един такъв читав филтър има чаркалъци колкото цялата ми схема ! Цитирай
zimba Отговорено Юни 5, 2008 Автор Отговорено Юни 5, 2008 Момчета, знам че, от всички възможни варианти този е най-лошия, но мислих, мислих... и накрая реших да го направя с интегрална схема. Нещо да ми препоръчате или каквото и да избера все ще е лошо Просто нямам опит с оживяването на транзисторни крайни стъпала ток на покой..... Само веднъж съм правил и беше много яко от един кабел към краен транзистор изолацията се стопи и потече като кашкавал - нещо бях сбъркал Цитирай
Overdrive Отговорено Юни 5, 2008 Отговорено Юни 5, 2008 за това като пробваш слагай предпазители примерно 1А, колкото да видиш ще тръгне ли или ще изгорят Цитирай
Recommended Posts