Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се прави...?


aarab

Recommended Posts

Здравейте!

Вече повечето от нас знаят, как се прави миксинг и т.н., но аз искам да знам относно панинг? Какво е това, как става и с какъв софт? Мастеринга също не ми е много ясен, а искам да разбера и как се прави пънч? (моля ви, не започвайте сега с "твоя не става, виж моя...") Нека всеки, който знае нещо. или има линк за тези неща да даде, та и ние да се научим :cheers2:

Мерси на всички отзовали се!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли ще се научиш лесно в домашни условия ако това имаш впредвид, защото проблема при мастеринга преди всичко се състои повече в това не какъв софтуер ползваш а какъв хардуер (никак не-евтин между другото...!), и освен това се изисква помещение конструирано, акустично изолирано и обзаведено специално за тази цел (ака студио за мастериране)! Освен това има голяма разлика между това какво мастерираш - за различни носители правилата са различни (ленти, винил, дискове, двд, видео-касети и т.н.....) Също много пъти се прави отделен мастер за продажби на носител (според зависи какъв ще е той!) и отделен за радио-броадкаст защото в радиата се ползва конкретна техника при излъчване която внася допълнителни промени в звука, също когато някой смята да пуска материала на живо пред аудитория също често се прави отделен мастер според спецификите на съответното помещение (уточнявам че не става дума за свирене на живо а за посвирване на запис!)

Мисля че е най-удачно ако предоставяш материала си за мастеринг на някой друг както и някой друг да предоставя своя на теб, идеята е да се преодолее по този начин умората на слуха и съзнанието ти от дългата работа по собствените ти неща за може да се постигне най-оптималната доза от всичко в звука! Това е процес на компромисите а малко автори имат желание да правят такива с нещата си ако ме разбираш какво имам впредвид :greenangel:

Тука се предлага един софтоер който калкулира и прилага корекции сам точно по гореспоменатите причини, автоматизиран е напълно, което обаче не значи че не може човек да си работи сам с него както на него му харесва, сравнително евтин е има и 20 дена безплатен пробен период, ако желаеш пробвай го: http://www.curioza.com

Имай впредвид че той е предназначен за премастеринг ака за единична обработка на отделни файлове, ако искаш да мастерираш пълен носител не виждам просто как би могло да стане в домашна среда, за това май се изискват други машини......

 

online15.l.jpg

 

mstudio001.jpg

 

studio1.jpg

 

mastering.jpg

 

home02.jpg

 

fotoestudio6.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.