ProjectHamsterdam Публикувано Май 20, 2008 Публикувано Май 20, 2008 Може да се чуе тук: Сравнение на Celestion Vintage 30 и Eminence The Governor От страницата може както да се слуша online (натиска се бутон до името на всеки файл за стрийминг - плейърът се отваря в нов прозорец), така и лесно да се сваля на компютъра за по-нататъчна употреба (натиска се бутон и излиза диалоговото поле за сваляне). Файловете са от 01a/b до 04a/b, останалото са други разни хави. Двата говорителя са 8 ома всеки, свързани последователно (общо 16 ома), монтирани един до друг в празен 4х12 Behringer кабинет. Използвал съм квази-научна постановка за да постигна все пак някаква обективност - чрез измерване с линия смятано от края на кабинета съм поставял микрофона да е на едно и също място за всеки говорител. Легенда: 'center' естествено е точно в центъра, 'cone_13' се пада мястото, в което се срещат dust cap-a и конуса, 'cone_10' е някъде по средата и 'cone_8' e вече към края на говорителя. Колкото е по-малък номерът, толкова по-далече е микрофонът от центъра. ПП: Знам че китарата е разстроена, семплите са надраскани набързо днес за половин час, защото Celestion-a го продадох, а трябваше да бързам да хвана куриерите в работно време. Така че нови не мога да направя, защото вече Celestion-ът го няма при мен. Рифовете са един вид крадени от Andy Sneap и неговото сравнение на различни говорители и бууст-педали, публикувано на страницата му. Надявам се да съм бил полезен. Поне може да си съставите някаква идея за разликите между двата говорителя. Успех. Цитирай
bratmito Отговорено Май 20, 2008 Отговорено Май 20, 2008 На мен Еминенса ми хареса повече.Селешъна е по-средист,докато еминенса има повече високи,което на мен ми харесва.Имайки предвид и цената на двата говорителя, бих избрал еминенса. Цитирай
Dylan_101 Отговорено Май 20, 2008 Отговорено Май 20, 2008 Хм, де ги басовете? Да не си забравил дупките на другите два говорителя незапълнени?? Иначе доста сходно звучене... е, +/- малко брайтнес разбира се. Трябвало е да използваш случая да ги направиш на импулси. Само да беше записал и DI траковете... Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Май 20, 2008 Автор Отговорено Май 20, 2008 Ами дупките на горните говорители бяха запълнени с два други говорителя, които обаче не бяха вързани. Не знам дали от това няма бас. Може би си е от кабинета - материали, размери. . . може би аз некадърно записвам. Еминенс много ми харесаха и съм много доволен от тях - специално моделът The Governor наживо са доста балансирани и не им избива толкова презънса с подходящи настройки на ампа. Комбинацията с Vintage 30 е също много приятна и балансирана, а в стаята се чуват ниските когато двата говорителя работят заедно (но на записа някак липсват). Единствено не ми хареса, как еминенсът надвиква селешчъна и остава впечатление, че работи само той (пространствено човек чува повече от едната страна). Та затова го продадох, явно еминенсът трябва да се комбинира с говорител със същата ефективност (102дб) иначе Vintage 30 си е класика. Идеалната комбинация за мен е звук с характерът на The Governor, но с повече бас. Затова съм замислил да си поръчам два говорителя от друг модел - Swamp Thang - които би трябвало да къртят земята от бас и да ги комбинирам под формата на Х с двата Governor-a, които вече имам. Само дето трябва да изчакам два месеца да ми ги докарат от Thomann.de, че ги нямат налични. Нямат дилъри Eminence и това е. ПП: За импулсите не е загубена каузата. . . то импулси на Vintage 30 има под път и над път. Пък и се съмнявам, че ще успея да надмина GuitarHack в правенето им. Така че за Vintage 30 няма нужда, но пък Eminence ще е интересно, защото такива никой не е правил май. А аз мога да направя по всяко време, стига да помогнете с акъл, че на мен много сложно ми се вижда (свалих едно описание от интернет как се правят, но още не съм се наканил да пробвам). Този начин с извличането на импулс като разликата от записания с микрофона сигнал и ди-трак от преампа май е по-лесен, но дали е толкова достоверен като метода с белия шум? Цитирай
Dylan_101 Отговорено Май 21, 2008 Отговорено Май 21, 2008 Мдаа, двата несвързани говорителя играят ролята на абсорбери на басовете, движейки се противофазно от звуковото налягане в бокса. Определено би имало разлика ако бяха свързани и те. Начина за правене на импулси с ДИ трака е абсолютно достоверен, знам го от личен опит. Даже според мен е по-добър от този със суиипа, защото крайното стъпало е в нормален режим на работа. Стига да ползваш ДИ/трак с по-богата хармонична структура де, т.е. як гейн и разходки по грифа. Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Май 21, 2008 Автор Отговорено Май 21, 2008 Ами ако искаш да се хванем да направим няколко импулса с еминенса. . . само че вече и дупките нямам с какво да запълня. В момента кабинетът ми е 3 дупки и един говорител...вторият ме мързи да го монтирам. Мисля на първо време да си взема още 2 от същите, вече ако басът пак е малко ще решавам какво да правя. Нещо не ме свърта да чакам едни говорители 2-3 месеца, особено ако не знам дали ще ми свършат работа. Ще удариш ли едно рамо за импулсите като си оправя кабинета? Ще запиша каквото трябва, обаче процесът на деконволв-ване ми е мистериозен честно казано. Какво разбираш под DI сигнал - сигналът директно от преампа, нали? Живот и здраве, след 20тина дни ще имам 4 говорителя, ако искаш да пробваме. Цитирай
metalhammer Отговорено Май 21, 2008 Отговорено Май 21, 2008 Аз да попитам нещо - Еминенса добре разработен ли е или е нов още - според мен има голямо значение. Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Май 21, 2008 Автор Отговорено Май 21, 2008 Има още какво да се желае по въпроса (все още не е съвсем разработен, или 'broken in'), но съм взел мерки. Когато го пробвах нов, направо съжалих, че съм го купил - много високи и презънс, никакъв бас. Затова приложих един малко апокрифен метод, който обаче при мен даде добри резултати. Вързах CD плейъра към стъпалото на един 60w транзисторен усилвател и просвирих CD около 40 минути с пиеси на Шопен на пиано с volume на max. Преди това пробвах и чиста китара пак с volume на max и бас и среди на max с отворени акорди Em, E със заглушаване с дясна ръка (важното е да има динамични пикове за повече speaker excursion) - около 10-15 минути. Комбинацията на тези двете процедури би трябвало да съставлява около 90% от 'разработката' на новия говорител (според сайта на Celestion например - дори само свиренето с чиста китара 10-15мин е достатъчно). Очаквам останалите 10-15% да си дойдат сами с времето и постепенното улягане и отпускане на материала от свирене. Предполагам, че вече се е поотпуснал конусът, защото ефект има и то значителен - говорителят се 'отпуши' и си звучи съвсем натурално и приятно. Селешчъна е на около година, но с него не е свирено дълго време силно, затова предполагам, че след процедурите приложени на Еминенса и двата говорителя са в сравнима степен на разработеност. Пък то е ясно че сравнението не е особено представително и без това. Цитирай
Dylan_101 Отговорено Май 21, 2008 Отговорено Май 21, 2008 Ще удариш ли едно рамо за импулсите като си оправя кабинета? Ще запиша каквото трябва, обаче процесът на деконволв-ване ми е мистериозен честно казано. Какво разбираш под DI сигнал - сигналът директно от преампа, нали? Да, DI сигнала е след предусилвателя/преди power amp-а. Процедурата с импулсите е конволюция между два сигнала. Тя улавя/записва линейната реакция на средата между тях. Т.е. ако вземеш сигнал пред пауър ампа и след микрофона, импулса ще съдържа реакцията на пауър ампа, кабелите, говорителя, кабинета, помещението и каквото друго има между тях (примерно можеш да сложиш дилей или EQ преди пауърампа, те също ще се запишат). В детайли: за да запишеш импулс респонс на пауърамп/кабинет записваш 2 трака: директен DI трак от предусилвателя и микрофонен трак. Дрънчиш с хай-гейн да кажем няколко секунди. Желателно е спектъра на DI трака да е възможно най-богат. След това добавяш 100 мс (примерно) тишина в края на микрофонния трак. По-късно ще забележиш че точно тези 100 мс са дължината на импулс респонса. Инсталираш си voxengo deconvolver, това е фрий програмка за конволюция. С нея отваряш двата трака: DI трака като Test tone file и микрофонния трак като Files to process. От настройките Normalize to -0.3 dB е достатъчна. Натискаш Process. Voxengo Deconvolver си генерира импулса. Горе-долу това е. После можеш да отвориш импулса (който сам по себе си е wav файл) и да го "затихнеш" към края ако опашката му е много шумна. Аз също имам някви оем еминенси в меса буги 4х12 кабинет и ще ги направя на импулси, но те звучат определено по-различно, с много повече средни. Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Май 22, 2008 Автор Отговорено Май 22, 2008 Благодаря. Четох и инструкциите и там е загатнато индиректно за този метод, но иначе сам нямаше да се сетя. Който е измислил конволюцията е гений. Веднага щом вържа 4 говорителя в кабинета ще пробвам. (Т.е. някъде към средата на месец юни. ) Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Юни 3, 2008 Автор Отговорено Юни 3, 2008 Thomann.de Емпирично тествано - при мен пратките пристигат точно за 18 дни. Никакви проблеми. Никога. Точно 18 дни (можеш да си сверяваш календара по това). Цената: за този модел 63 EUR бройката (х2) + 30 EUR доставка, общо: 156 EUR. Цена на един говорител в лева доставен при мен: 153 лв +/-2%. За другите 2 говорителя се спрях на Swamp Thang. . . въпреки че ги няма в каталога, от Thomann са навити да ми изпратят два говорителя на цена 86 EUR бройката. Ти какъв модел си харесал? Eminence имат прекалено много модели. . . невъзможно е да се изпробват всички. . . поне според мен. Цитирай
LOE Отговорено Юни 3, 2008 Отговорено Юни 3, 2008 eminence legend съм си харесал, не 150 ватовия а по-малкия но нямам толкова време да ги чакам, ще взема един кабинет за на първо време, а после или друг кабинет или ще му сменя говорителите колебая се между 2х12 на рандал (лесно се носи) и берингер 4х12 чийто говорители ще бъдат сменени в последствие Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Септември 28, 2008 Автор Отговорено Септември 28, 2008 OK, след дълго мотаене успях да довърша кабинета с два броя Celestion Vintage 30 и два броя Eminence The Governor. Направих няколко импулса: Импулси Алфа 1.0 (generic waves) Импулси Алфа 1.0 (Revalver Pack) - могат по-лесно да се ползват в ReValver, просто се поставят в папка impulses и сами се появяват в менюто на RIR. Кажете как ви се струват, според мен се получиха доста добри. Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Септември 28, 2008 Автор Отговорено Септември 28, 2008 Celestion (13) Eminence (13) Би трябвало импулсите да звучат по подобен начин (разликата между говорителите мисля е явна). Цитирай
Recommended Posts