bai-goku Публикувано Май 12, 2008 Публикувано Май 12, 2008 Добър ден, днес си чета и обогатявам познанията ми по музика... Все пак хубаво е да имам поне някакви Та гледам си аз едно петолиние и почвам да пиша нотите като почна от 6-та струна /дебелото Ми/ и стигна до 12-то прагче 1-ва струна /тънкото Ми/. Ем, открих че всъшност има само 3 октави по китарата? Това, че има бемоли/диези ми е известно и обогатяват да го нарека м/у нотията, нно "само три октави" ?? В това се изразява и въпроса ми? Къде греша? Една октава е съставена от 11-те тона по китарата, нали? Също 1 октава е : до, ре, ми, фа, сол, ла си ? Предварително благодаря за коментарите, каквито и да са Цитирай
kitaratapesho Отговорено Май 12, 2008 Отговорено Май 12, 2008 Да, от "Дебелото Ми", както го наричаш, до Ми на 12то прагче, 1 струна са точно 3 октави. Не виждам какво те притеснява? Една октава се състои от 6 цели или 12 полутона(не 11). Така или иначе китарата има и още половин-една октава нагоре. Имай предвид, че това не е малко, тъй като повечето музикални инструменти са с такъв регистър - около 3-4 октави. Имай предвид и друго - китарата е транспониращ инструмент - тя транспонира с чиста октава надолу. Какво значи това - за улеснение при изписването и четенето, всички се пише с 1 октава по-високо, отколкото реално звучи, и по този начин се спестява писането на 2 нотни ключа на нещата от ниския регистър на инструмента. Тоест, така нареченото "Дебелото Ми", което се пише на петолинието под третата допълнителна черта, и се чете като "ми от малка октава", всъщност е "ми от голяма октава", просто за улеснение се пише октава по-високо. Една октава, както вече казах, е 12 полутона. Ако е от До е До, До#, Ре, Ре#, Ми, Фа, Фа#, Сол, Сол#, Ла, Ла#, Си,До. Ако има нещо друго - питай. Поздрави, Петър Цитирай
nickysn Отговорено Май 12, 2008 Отговорено Май 12, 2008 Всъщност, ако трябва да сме педантични, октавата е интервал, т.е. съотношение между два тона, единият от които е с два пъти по-висока честота (или два пъти по-малка дължина на вълната) от другия. Забележи, например, че 12-то прагче се намира на средата на струната (приблизително, може да има някакво малко отклонение, за да се компенсира изкривяването на струната, при натискането на прагчето), защото на 12-то прагче съответства същия тон, който е на свободната струна, но с една октава по-високо. Отделно този интервал в съвременната музика е разделен на 12 равни (по логаритмична скала) части, наречени полутонове. Защо са точно 12 е трудно да се обясни с две думи, но ако ти е интересно: http://en.wikipedia.org/wiki/Equal_Tempera...ual_temperament Да речем, че е свързано с това, че като разделиш октавата на 12 се получават много интервали, със съотношения на честотите, близки до някакви сравнително прости дроби, например 4/3, 5/4, 5/3 (за сравнение, октавата е 1/2), които се "разпознават" от ухото и просто звучат "хубаво" Цитирай
kitaratapesho Отговорено Май 13, 2008 Отговорено Май 13, 2008 А ако трябва да сме съвсем педантични, има разлика между октавата като интервал и октавата като част от музиалния звукоред (октавови групи). Но ние не сме чак толкова педантични, нали? Цитирай
Weider Отговорено Юли 10, 2009 Отговорено Юли 10, 2009 Да, от "Дебелото Ми", както го наричаш, до Ми на 12то прагче, 1 струна са точно 3 октави. Не виждам какво те притеснява? Една октава се състои от 6 цели или 12 полутона(не 11). Така или иначе китарата има и още половин-една октава нагоре. Имай предвид, че това не е малко, тъй като повечето музикални инструменти са с такъв регистър - около 3-4 октави. Имай предвид и друго - китарата е транспониращ инструмент - тя транспонира с чиста октава надолу. Какво значи това - за улеснение при изписването и четенето, всички се пише с 1 октава по-високо, отколкото реално звучи, и по този начин се спестява писането на 2 нотни ключа на нещата от ниския регистър на инструмента. Тоест, така нареченото "Дебелото Ми", което се пише на петолинието под третата допълнителна черта, и се чете като "ми от малка октава", всъщност е "ми от голяма октава", просто за улеснение се пише октава по-високо. Една октава, както вече казах, е 12 полутона. Ако е от До е До, До#, Ре, Ре#, Ми, Фа, Фа#, Сол, Сол#, Ла, Ла#, Си,До. Ако има нещо друго - питай. Поздрави, Петър Мен лично ме интересува кои октавови групи обхаща фретборда на китарата (Дали това са голяма,малка,първа и втора ?). А при 7-струнна китара, 24 прага как е точно ? Цитирай
7thString Отговорено Юли 10, 2009 Отговорено Юли 10, 2009 http://www.vaughns-1-pagers.com/music/musi...frequencies.htm Ето една табличка, където е дадено всичко нагледно. Класическата китара има малко под 5 октави(до Си?), Електрическата- до Ре, 24-праговата- точно 6 октави, а 7 струнната- с 5 полутона надолу до Си. Ла4(440Hz) се пада на първа струна, 5-то прагче Цитирай
Vasil Belezhkov Отговорено Юли 25, 2009 Отговорено Юли 25, 2009 24-праговата- точно 6 октави Как ги изброи точно 6 октави между МИ на голяма и МИ на трета октава? Цитирай
lizardman Отговорено Юли 26, 2009 Отговорено Юли 26, 2009 4 октави се побират от ми на шеста свободна до ми на 24-та позиция на първа струна. Пребройте си ги на грифа. Цитирай
Пламен Миланов Отговорено Юли 26, 2009 Отговорено Юли 26, 2009 и още две на флажолети а на електрическа и още две с октавер (но това само в случай че свирите пред прилепи ) Цитирай
Recommended Posts