Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Ще ми обясните ли какво представлява усилвателя на китарното кубе? Аз попринцип има представа за нискочестотните усилватели, но гледах схеми в Интернет и нямат нищо общо с НЧУ. pls, help!

Отговорено

НЧУ китарните усилватели си имат много общо със НЧУ усилвателите по принцип(китарните са НЧУ)

Много повече зависи какъв говорител си свързал.(Според мен).

Отговорено

Ми то във форума много се е писало по тема усилватели .Пък и не вярвам като си гледал схемите в нета около тях да е нямало някакъв текст с пирнцип на действие или нещо от сорта.

Освен това не си уточнил лампов или транзисторен усилвател .

Отговорено

Я дай тая схема да видим какво толкова различно виждаш в нея от стандартния НЧУ. :greenball:

Разлика в принципа на действие на HIFI усилвател и китарен такъв няма.

Отговорено (Редактирано)

Което съвсем не означава, че двата звучат еднакво.

Хай-фи усилвателя е предназначен за слушане и точно и неизкривено възпроизвеждане на музика.

В контраст с това китарния ПРЕДусилвател обикновено променя звука, изкривява го и т.н., а след това, крайното стъпало също в една или друга степен има нелинейности и изкривявания, които звучат добре с китара, и са и основната цел на проектирането на китарни усилватели. Докато хай-фи усилвателя гони по-скоро инженерни принципи като висока вярност, голяма мощност, ниска консумация и т.н., китарния усилвател гони по-скоро художествени стойности като як звук, мек звук, топъл звук, хаплив звук, жив звук, мрачен звук, и т.н. Във връзка с това, докато аудио усилвателите са изчисляват и тестват за висока вярност, китарните им братя в по-голяма степен се доизпипват на слух. Китарният усилвател има за цел да създаде звук, който е приятен за слушане, да накара китарата да "запее".

Озвучителните тела също се различават. Докато музикалното озвучително тяло гони голяма линейност, широк честотен диапазон и т.н., китарните говорители рядко възпроизвеждат силно над 4-5 килохерца, за да не се чуват висшите немузикални и дразнещи хармониции на силноизкривения китарен сигнал. Също така, често китарните говорители са с умишлено нелинейна АЧХ.

С други думи - китара рядко звучи добре в хай-фи усилвател, и хай-фи система, както и музика рядко звучи добре в китарна апаратура.

Редактирано от Evtim Djerekarov