savov Публикувано Април 28, 2008 Публикувано Април 28, 2008 какво точно се нотира само мелодията ли ами другите инструменти от записа-партитура ли да правим Цитирай
savov Отговорено Април 28, 2008 Автор Отговорено Април 28, 2008 Имал съм случаи в които ми казват да пратя песента си на диск и хартия- така де нотирана и какво точно имат впредвид-не знам и те незнаят а аз иначе мога да пиша ноти имам музикално образование май те незнаят какво точно искат е някои казват-нотирай я за фестивалният оркестър- малко трудоемко но поне е ясно какво точно искат а другите! Та мисълта ми е има ли някой от вас който да знае за някакав стандартен за предсавяне на песен нотопис Цитирай
Драго Отговорено Април 29, 2008 Отговорено Април 29, 2008 Обикновено се нотира вокалната мелодия на едно петолиние и две за пиано. Трите петолиния са съединени с общи тактови черти. Ако изпълнителя или композитора имат ясна представа за аранжимента как ще звучи като оркестрация ще е добре да се напише цялата партитура. Иначе оркестъра прави аранжимент на базата на вокал и пиано. Цитирай
savov Отговорено Април 29, 2008 Автор Отговорено Април 29, 2008 ясно! Добре но няма ли да им се стори несериозно че на записа си имаш китари, бас, пиано, стрингсове и др... а им даваш ноти за пиано и глас Цитирай
kitaratapesho Отговорено Април 29, 2008 Отговорено Април 29, 2008 (Редактирано) @Драго - а какво се прави, ако парчето няма пиано? @savov - Зависи къде и за какво я пращаш. Уточни - с твоя банда ли ще участваш и е нужно само да се види парчето на ноти, или от конкурса ще има акомпанятор (пиано/китара или цяла банда или оркестър). Иначе най-често се работи или с пълен щим или с lead sheet. Поздрави, Петър П.П. Иначе те признавам - за два дни пусна над 20 нови теми - добро постижение Редактирано Април 29, 2008 от kitaratapesho Цитирай
Драго Отговорено Април 30, 2008 Отговорено Април 30, 2008 (Редактирано) @Драго - а какво се прави, ако парчето няма пиано? Нотният текст (щим) се дава разписан като за глас и пиано, пък некой ако иска и с чанове да го свири. Това от векове се прави. Пианото е възможно най хармоничният инструмент и е единственият на който нотите са разположени последователно, арфата и всички клавишни инструменти имат Фа и Сол ключ. Ако на аранжора му звучат в главата повече от един-два инструмента, грешка няма да има. Щом ти се струва несериозноа, че на записа има и други екстри и изпълнителя държи да се исвири от друг оркестър едно към едно тогава праиш партитура на всичките инструменти но е добре да се спази правилната последователност на разписване при инструментите (на кой ред да е вокала, хармоничните, солистичните и т.н. не е гот най-отгоре да изпраскаш тупаните ) Редактирано Април 30, 2008 от Драго Цитирай
kitaratapesho Отговорено Април 30, 2008 Отговорено Април 30, 2008 (Редактирано) Хубаво де, имаш си своето абстрактно виждане за нещата - няма лошо. Ще отбележа за протокола само няколко неща: 1. Разлика между класическа(векове) и модерна(последния век; нотирането и - последните 80 години) музика има, съответно има разлика и в изписването на щимовете. 2. Генерализирането "Нотният текст (щим) се дава разписан като за глас и пиано. Това от векове се прави." е неправилно, тъй като въпросният тип щимове е сравнително рядко срещан като похват при изписването на авторска музика. 3. Пианото има тонове, а не ноти. 4. Това, че (пианото) е единственият инструмент, на който тоновете му са разположени последователно дори не мога да го разбера какво значи... 5. Това, че за пиано и арфа се нотира на 2 нотни ключа няма никакво значение - някои инструменти нотират на 3 нотни ключа...Сигурно са още по-добри? И какво значи най-хармоничен? Един инструмент или е хармоничен или не е. Няма "по-хармонични" инструменти. 6. lead sheet 7. Успех на всички. 8. Поздрави Редактирано Април 30, 2008 от kitaratapesho Цитирай
savov Отговорено Април 30, 2008 Автор Отговорено Април 30, 2008 @Драго - а какво се прави, ако парчето няма пиано? @savov - Зависи къде и за какво я пращаш. Уточни - с твоя банда ли ще участваш и е нужно само да се види парчето на ноти, или от конкурса ще има акомпанятор (пиано/китара или цяла банда или оркестър). Иначе най-често се работи или с пълен щим или с lead sheet. Поздрави, Петър П.П. Иначе те признавам - за два дни пусна над 20 нови теми - добро постижение Песента изпълнявам със синбек без група просто искат диск и нотен текст на песента а за темите-наистина се поовлякох ала това е защото съм още нов тук и ми е страшно интересно ще се ограничавам явно този форум е по-сериозен отколкото очаквах Поздрави! Цитирай
Драго Отговорено Май 1, 2008 Отговорено Май 1, 2008 Хубаво де, имаш си своето абстрактно виждане за нещата - няма лошо. Ще отбележа за протокола само няколко неща: 1. Разлика между класическа(векове) и модерна(последния век; нотирането и - последните 80 години) музика има, съответно има разлика и в изписването на щимовете. 2. Генерализирането "Нотният текст (щим) се дава разписан като за глас и пиано. Това от векове се прави." е неправилно, тъй като въпросният тип щимове е сравнително рядко срещан като похват при изписването на авторска музика. 3. Пианото има тонове, а не ноти. 4. Това, че (пианото) е единственият инструмент, на който тоновете му са разположени последователно дори не мога да го разбера какво значи... 5. Това, че за пиано и арфа се нотира на 2 нотни ключа няма никакво значение - някои инструменти нотират на 3 нотни ключа...Сигурно са още по-добри? И какво значи най-хармоничен? Един инструмент или е хармоничен или не е. Няма "по-хармонични" инструменти. 6. lead sheet 7. Успех на всички. 8. Поздрави Ми човека пита за нотираене е явно са измислени и нови начини и аз съм ги пропуснал тези часове. А с тва трябваше да се започне диск и нототи - ебах тоя конкурс тогава. Цитирай
bassiscotta Отговорено Май 4, 2008 Отговорено Май 4, 2008 @Драго - а какво се прави, ако парчето няма пиано? @savov - Зависи къде и за какво я пращаш. Уточни - с твоя банда ли ще участваш и е нужно само да се види парчето на ноти, или от конкурса ще има акомпанятор (пиано/китара или цяла банда или оркестър). Иначе най-често се работи или с пълен щим или с lead sheet. Поздрави, Петър П.П. Иначе те признавам - за два дни пусна над 20 нови теми - добро постижение Песента изпълнявам със синбек без група просто искат диск и нотен текст на песента а за темите-наистина се поовлякох ала това е защото съм още нов тук и ми е страшно интересно ще се ограничавам явно този форум е по-сериозен отколкото очаквах Поздрави! пич, правиш така: сядаш и си ги изсвирваш нещата със миди кикборда в некой хост, който си ползваш по МИДИ тракове и после има опция да си ги видиш как са нотирани. евентуално можеш да си ги принтираш по всяко време. Цитирай
Exorcist Отговорено Май 7, 2008 Отговорено Май 7, 2008 Пробвай да ми нотираш музика базирана на семпли, която честотно не отговаря на никоя нота от петолинието... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Май 7, 2008 Отговорено Май 7, 2008 ...Няма "по-хармонични" инструменти. По-хармоничен е, защото е по-хроматичен. Там в щатско нямат ли такива уреди, бре? П.П. Бъзикам се, де. Пак разби с точен коментар! Цитирай
Recommended Posts