Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

http://rock-tiras.km.ru/project_dod250.shtml.htm

харесах си тази елементарна схемичка като една от първите ми които ще се пробвам да подкарам но нещо ми бега руския .Та питането ми е какви трябва да са потенциометрите и какво трябжа да означава това:

Резисторы переменные

1 - 100 кОм логарифмические (громкость)

1 - 500 кОм логарифмические (гейн)

мерси предварително и стискаите палци да стане нещо :hysterical:

Поздрави :P

Отговорено
Резисторы переменные

1 - 100 кОм логарифмические (громкость)

1 - 500 кОм логарифмические (гейн)

Тва значи потенциометри :

100 килоома логаритмичен

500 килоома логаритмичен

След като ти куца руския нета е пълен с инфо за тоя ефект на ингилизки ....

Отговорено

Само да поясня, че звука ще е много различен с 4148 и с светодиодите.Пробвай единия и другия вариянт и си избери това което ти харесва.

Отговорено

да другия момент който не мога да разбера е с тези светидиоди-зна4и мога да заменя диода 1N4148 с светодиод или??който 1N4148 и без това не мойах да намеря по магазините, а и какъв точно трябва да сложа ,понеже от това което уча си мисля че и цвета има значение???

"малко амат,орски" звучи ама са като незнам :) 10х предварително ;)

Поздрави:)

Отговорено

това са диодите, които всъщност претоварваш - те ограничават сигнала на някакво ниво и оттам нагоре всичко се изкривява :)

вместо 4148 може всякакъв силициев диод например 1n4001 или каквото и да е

може да се правят най-различни комбинации от различни диоди и така коренно да се променя звука - аз харесвам германиеви диоди или прехода емитер-база на германиеви транзистори. може дори прехода сорс-гейт на полеви транзистори да се ползва, светодиоди, щотки диоди и въобще всичко което се сетиш

Отговорено

Овърдрайв е прав, но 4148 си се намира поначало доста лесно, просто потърси и е стотинки.Иначе от светодиодите и на мен ми допадат най-много червените, но е въпрос на вкус - експериментирай.И накрая - светодиодите се поставят на мястото на диодите(4148) свързани по същия начин(директно на платката.

Отговорено

Здравей! :)

Аз също реших да правя този ефект на скоро (преди 2-3 седмици), като мой 1ви ръчно изработен китарен ефект.

Използвах схемата която е дадена там (LM741) и диодите 1N4148. Този вариант ми се струва добър като звук :)

Нещото което трудно се получава е да се изкара звук с минимални излишни шумове (което при мене не се получи въпреки екранирането :) ).

Това е от мен. Пожелавам ти успех в начинанието! :):girl_witch:

Отговорено

сглобих го тругна:) ама излишните шумове са толкова че не мога да разбера какъв зжук вади;) помагаите как да ги махам , с по големи кондензаторо ли??? :) междодругото сложих му някви германиеви диоди.ще пробвам и с 4ервени :hysterical::)

Отговорено

Може да пробваш да екранираш, но ефекта няма да е много голям (поне при мен не беше) и при мен вади много шумове и става микрофония като усиля много кубето и гейна. Ако някой каже друг начин да се изчистят ще съм му мн благодарен :unsure:

Отговорено

абе не е перфектно ама не и много зле.Така-ква е разликата между логаритмичен и линеен потенциометър защо схемата иска логаритмичен и защо аз съм сложил линеен :offtopic-001:

Отговорено
и защо аз съм сложил линеен :offtopic-001:

Въпросът е перфектен... Кой... Кой да ми каже... защо съм сложил линеен????

А сега отново за "copy paste"/папагал системата - потенциометъра 500К, който е за регулиране на усилването - трябва да е антилогаритмичен, за да е линейно усещането Gain/Rotation. Така се случва когато се преписва без да се мисли...