Jump to content
Българският форум за музиканти

Отношеието към Вокалиста


Mandalay

Recommended Posts

Имали ли сте проблеми от рода на: "Кво се праиш са? Ше се напънеш малко, ше го изпееш"?

Т.е. да искат от теб да пееш неща, дето просто не са за гласа ти. Щото така трябва да звучи групата или щото на някой му харесва и така е решил.

Щото аз по едно време имах и ми трябваше доста време да обясня на един пич, че гласните струни не са като на китарата му. Ако се пре*бе някоя, няма как да се смени. Вие как се справяте? Аз не съм сигурен че ме разбра, все още като се стигне до някакъв спор и се изтъква това че всички трябва да се съобразяват с моите "прищевки". И все още, макар и рядко, съм принуден да правя неща дето, ама изобщо не са за моя глас.... :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 55
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Suggestion: като ти поискат Елтън Джон или Джордж Майкъл, ти им изгрухти някой дет, ако можеш... Поразителен ще е ефектът, вервай ми. <_<

Ма що си го слагаш на душата; като ти поискат нещо неизпълнимо, речи, че ще го изпееш само в акомпанимент на забързано 24 капричио или нещо по-идиотско.

Аре със здраве.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами, честно казано, предпочитам Елтън Джон и Джордж Майкъл, пред Аксел Роуз :)

Даже искам нещо тяхно да изпея, ама не се връзва с "концепцията за рок-банда" затва си ги слушам и пея предимно вкъщи :blink:

 

В момента съм много навит на една песен на Принс, ама не само че няма кой да ми я изсвири, ами и миди не мога да си намеря :(

Ако може някой да помогне, ще съм му много благодарен. Песента се казва "Damn U"

Редактирано от Mandalay
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Транспонирането е измислено отдавна :blink:

Да, прав си. Но когато една песен трябва да се транспонира с повече от един тон, вече не звучи както трябва. Поне мен не ме кефи вече толкова. Пък и не е само да височините. И самия пиниз (цвят или както там му е термина) на пеене също е проблем. За това и не всеки може да пее Майкъл Джаксън. Транспонирането е лесно, ама дали ще прозвучи като Майкъл?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този проблем с кавърите и аз го имам понякога, но просто на най-високите части леко променям партията и така (пея нещо малко по-ниско или вкарвам нещо фалцетно)... Кофтито е, че съм баритон (клонящ към бас-баритон) и редовно ми се налага да пея парчета, където някои части от вокалната партия просто са ми прекалено високи.

 

Засега се разбирам с колегите и от двете банди, но това сигурно е така, защото от прекалено малко време се занимавам :)

 

 

А за транспонирането - според мен транспониране с повече от 1 полутон скапва парчето. По-скоро съм склонен да пея октава отдолу :D (Чуйте примерно версията на "Light My Fire" на Type O Negative)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

ако се правят наистина кавъри си има пиниз в транспонирането... вече има твое виждане на нещата, е естествено е хубаво това да не е единственото твое в интерпретацията... :)

но ако целта ти е 1:1, не е гот да се транспонира много.

 

аз лично много се кефя да правим най-различни вариани на някое парче.

с моята група не свирим кавъри и затова си правим варианти на авторската музика :D

Редактирано от progressive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а за отношението към вокала...

естествено че трябва първо да се съобразяваш с гласа си! а това че другите от групата не го правят е доста кофти и говори зле за тях...

друго верно е че доста от вокалите с които съм работил или познавам понякога се опъват за някои парчета с извинението че не са им в диапазона само защото не ги кефят...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип музикантите в една средностатистическа рок - банда (особено китаристите) обикновено са просто ентусиасти. Повечето от тях не искат и да чуят за музикална теория, упражнения и други такива неща. Те просто си свирят доколкото могат, избират си невъзможни парчета( Една банда, която се казваше "Ювиги" искаше да прави парчета на Меидън, Хелоуиин, Дет, Куинсрайх и др. и изобщо не искаха да разберат че дори Брус Дикинсън да доиде да им пее няма да се справи добре с доста от песните). Освен това китаристите обикновено се мръщят когато ги караш да транспонират парчета(поради прикрита некадърност и мързел). И както обикновено става: каквито музикантите, такъв и певеца. Друг проблем е това че някои хора имат по - драматични гласове, други - по - лирични. Ако някой е чувал как Джеймз ла Брие от Дриим Тиатър се опитва да пее Металика, то знае какво имам предвид.

Често високи тенори си скапват гласовете защото се опитват да се дерат и цепят, когато всъщност имат лек и женствен глас. Просто трябва да се избират подходящи песни. Вокалът е лицето на групата и останалите трябва доста да се съобразяват с него, както и той трябва да не страда от мания за величие, да знае кое е добре и кое - зле, да не имитира и да не се срамува или страхува да бъде себе си, без значение дали това пасва на представите му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така е, често вокалите се правят на дръж ми шапката, защото не им харесва парчето. Ей затова винаги е добре да има шеф в групата, да не е на равни начала...една група си е малко армия, а без йерархия тая работа не става...Аз лично, понеже и при нас е така, без лидер, винаги се подчинявам на гласуването. Ако повече хора са за парче, което не харесвам, свиря го. Нали сме колектив уж, трябват и компромиси.

Имам си обаче едно изискване и то пък е задължително за останалите - никога не свиря кавъри, чиито оригинал е свирен от един определен барабанист. И това се уважава :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
По принцип музикантите в една средностатистическа рок - банда (особено китаристите) обикновено са просто ентусиасти. Повечето от тях не искат и да чуят за музикална теория, упражнения и други такива неща. Те просто си свирят доколкото могат, избират си невъзможни парчета( Една банда, която се казваше "Ювиги" искаше да прави парчета на Меидън, Хелоуиин, Дет, Куинсрайх и др. и изобщо не искаха да разберат че дори Брус Дикинсън да доиде да им пее няма да се справи добре с доста от песните).

off//

Няколко уточнения значи...

 

1. Групата Ювиги все още си съществува :dance:

2. Никога не сме имали мераци да правим кавъри на Дет! Затова пък сред кавърите в репертоара наистина присъстват песни на Queensryche, Maiden, Metallica, Theater, Kamelot...харесва ни тая музика и се опитваме да я правим...а доколко е успешно-хората дето слушат ще кажат

3. Познаваме ли се отнякъде, аджеба?!

Редактирано от Burton
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като друг представител на Ювиги искам и аз да се обадя!

Нашата група винаги си е имала проблем с вокалистите, по простата причина, че повечето не можеха да пеят. Аз като представител на тия хора дето не им е работа да пеят, трябва да кажа, че ние никога не сме искали от който и да било вокалист да пее всичко...даже напротив! На всички казваме "Ако това не можеш, хубаво! Не се пъни да изпееш нещо което не можеш!" Обикновено не ни слушат като кажем подобно нещо... :unsure: Даже по едно време препоръчвахме вокалът да каже коя песен иска пее, за да се представи и да чуем какво може...

Един от последните ни опити за певец се опитваше да пее припева на Pull me under една октава по-горе от оригинала...Познайте какъв беше резултата!

Аз лично уважавам желанията на всеки един от групата, певците не правят изключение :P

 

П.С. Евтиме, Евтиме...ако чуеш как си изпял Master of Puppets скоро няма да смееш да пропееш пак друже :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ювиги,

хич не се съмнявам, че сте имали проблеми с вокалистите, защото с тези кавъри на такива групи е наистина много трудно да се намери качествен човек. Просто много трудно...а ако партиите на тези чудесни вокалисти не биват изпяти дпобре всичко се проваля, защото това очакват да чуят хората. Но ако инструментално се справяте със свиренето ви поздравявам.

Е

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Egon , повечето хора дето сме пробвали не само не можеха да изпеят тия песни...те и Smoke on the Water не можеха да хванат...не можеха да пеят вярно и ритмично даже...За какво друго да си говорим! :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ювиги,

хич не се съмнявам, че сте имали проблеми с вокалистите, защото с тези кавъри на такива групи е наистина много трудно да се намери качествен човек. Просто много трудно...а ако партиите на тези чудесни вокалисти не биват изпяти дпобре всичко се  проваля, защото това очакват да чуят хората. Но ако инструментално се справяте със свиренето ви поздравявам.

Е

За свиренето трябва да кажат хора, които са ни слушали на концерт :P

Иначе, аз пак казвам...не е задължително например като ти е нисък гласа да се опитваш да пееш Queensryche в оригиналната тоналност...Нищо подобно!!!Пееш го по-ниско, но го ПЕЕШ!! А с тия дето сме се занимавали това е проблем :P

 

Пък вие кажете дали е редно, когато някой нов идва в група, която е заедно от повече от година, да поставя условия...Единият от вокалистите ни, след като го чухме за пръв път заяви "Не трябва да правим тоя Мейдън, ама еди кой си... и въобще трябва да променим концепцията за групата..." :unsure: Как ви се струва?

 

Със здраве и без лоши чувства :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.