Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпросче?!


psyhler

Recommended Posts

Та....новичък съм тука във форума..току що се регнах и имам един въпрос който от известно време ме тревожи!

Страстта ми към китарите е вродена ама само да слушам(за сега...нищо не се знае) и имам една Орфейка от едно време,когато майка ми е била на мойте години и е свирила...заварих тази китарка със доста оптегнати метални струни и с леко отлепен гриф...смятам да почвам да се уча на нея но първо смятам да събера парички и да е заведа на доктор :girl_cray2: ...и да попитам аджеба тва класическа или акустична китара е...нямам си никва идея и се чуда пак ли метални или найлонови струни да взема?!Ако някой ме осведоми?! :) Благодаря предварително :) .

а ето и за какво става въпрос...

 

143467a.jpg .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

То може би и заради металните и продалжителното им стоене оптегнати грифа се е отметнал :girl_cray2: хмммм...начи явно ще е по добре с найлонови.

Редактирано от psyhler
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мхм а иначе кви пари горе доло тря да отделя за поправката на грифа че си нямам никва представа(че да не се напука тялото)...той е леко отлепен от задната час...съвсем леко се клати,но трябва да се залепи :greenball: !

Редактирано от psyhler
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То може би и заради металните и продалжителното им стоене оптегнати грифа се е отметнал :greenball: хмммм...начи явно ще е по добре с найлонови.

Грифа се е изметнал щото е била на влажно или мокра като са я правили. Иначе "струнника"* си е за метални струни, пък ти си сложи каквито искаш. Според мен с пластмасови я извадиш звук я не.

 

*Не съм сигурен че има такава дума.

Редактирано от RockoBG
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе тоя струнник си е баш за метални струни.

А грифа се е разлепол или защото е направена шибано, или защото някой е прекалил с натягането на струните, или защото е държана в неподходящи условия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека вкарам малко оффтопик: Повечето от хората в града, които познавам и се занимават (или са се занимавали) с китари не са чували тоя термин найлонови струни. На всички кухарки слагаме дебел бронз (а почти всички са с глави на класическа китара, като "струнника" на китарата на снимката). И честно казано, ако споменеш на някой, че има опасност грифа, магарето/мостчето и разни темподобни да се отлепят, ще получиш поучителни приказки за това, че имаш още да учиш. Някъде другаде из България същото ли е?! xD

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А на мен ли тъй ми се чини, или просто т'ва е класически Орфей с присаден струнник за метални струни? Защото аз имам Оригиналът - класиката в жанра - и досега не съм виждал точно те такова изпълнение. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен китарата си е за метални струни защото както казахте и струнника е за такива но и горе ключовете са за метални-осите на които се навиват струните са метални , а на класическите за найлонови или пластмасови струни ,осите са пласмасови,по-точно облечени в пластмаса!

 

Просто е някъкъв хибрид за свирене, вечер край лагерния огън,или по купони !

Така че ,залепи и грифа ,сложи и едни метални струни 11-ки,и си дрънкай :)

 

п.п. забравих да кажа ,ще трябва да и вземеш и магаренце,инъче няма да звукне

но питай някой ,който разбира да ти го постави на правилното място

Редактирано от bony
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе тва си е баш за метални струни :music336:. А за грифа... предполагам че е от сезоните. Ако година, две, три или повече не е пипана или измествана китарата е нормално грифа да се отлепи. И аз имах един орфей. Зимата седеше по близо до вратата, но много се пречкаше, и я сложих до праното. след около 1-2 дена я вземам и грифа се беше отлепил почти целия ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сега забелязвам - къде е магарето?? това на което лягат струните

Като махнах старите метални струни,магарето падна...мисля че изобщо не е било лепено...просто падна...държеше се само от струните,ама смятам да го лепна ;)... .

Иначе да от много години не е пипана и по лошото е че макар и грифа да е отпепен гледам че от самото отлепяне почва да се пука и тялото което е още по гадно :music336: !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда то там където беше на старото мясно беше вярна до колкото си спомням...и то си личи къде беше има си контури ама смятам за по сигурно да занеса цялата китарка на поправка :whistle: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.