anonimized_8837 Публикувано Април 9, 2008 Публикувано Април 9, 2008 тия дни се замислих дали съм се справил с тази схема: схема използвал съм потове В220К, щото като копувах нямаха 250. кондензатора е 0,47. Сплит адаптер. Това отговаря ли на схемата? ако нещо дотук не е вярно, моля кажете че да го сменя искам да попитам, това че съм използвал потенциометри 220, а не 250, как ще се отрази на сигнала? как мислите? и още нещо. тон потензиометъра има действие само в началото. с други думи като го давъртя с 10 градуса, включва високите, и оттам нататък разлика няма. Що тъй? че ще си провера схемата, ще го направя. мерси предварително! Цитирай
zimba Отговорено Април 9, 2008 Отговорено Април 9, 2008 Потенциометъра ако започва и той с Вххх Кома със сигурност се получава защото е логаритмичен.... Пробвай с линеен пот - означението трябва да започва с Аххх Кома Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Април 9, 2008 Отговорено Април 9, 2008 (Редактирано) Потенциометъра ако започва и той с Вххх Кома със сигурност се получава защото е логаритмичен.... Пробвай с линеен пот - означението трябва да започва с Аххх Кома Има поне 3 стандарта за обозначаване на характеристиките на променливи резистори - потенциометри. Европейски (немски), където функцията е означена с цифра - 1-линеен 2-логаритмичен 57 - логаритмичен с изводи за физиологичен фитър(loudness) и т.н. Европейски с букви и наименования lin - линеен или "А" log - логаритмичен или "B" -log - отрицателно логаритмичен (експоненциален),"C" и т.н. Японски/Американски с букви А от Audio/логаритмичен B - линеен и т.н. Много е объркващо, ако не се познават производителите, защото с "А" се отбелязват линеини и логаритмични характеристики, а с "В" същото. За паралелен тонконтрол, който е най-разпростанен в китарната схемотехника, трябва да се използва отрицателно логаритмичен, за да има "линейно" субективно усещане, и да се усилва от ляво на дясно/ по посока на часовниковата стрелка. Поради рядкото срещане на този тип потенциометри се използват линейни или обратно свързани потенциометри / обратно на часовниковата стрелка. Малко е трудно за ориентиране, но това е положението. В приложената схема потенциометрите са логаритмични! Ти си поставил линейни, затова "усещането" е особено. Редактирано Април 9, 2008 от Parni_Valjak Цитирай
Nikifena Отговорено Април 9, 2008 Отговорено Април 9, 2008 А относно 220к и 250к разлика почти няма, но аз бих ти препоръчал да сложиш 500к логаритмичен потенциметър. Те се слагат по-често на двойни адаптери, а прецижъна си е един вид двоен адаптер - последователно вързани 2 адаптера Като цяло на бас винаги съм виждал да слагат 500к без изключение дали са единични или двойни адаптерите. Цитирай
anonimized_8837 Отговорено Април 9, 2008 Автор Отговорено Април 9, 2008 тъй де , но с 500к няма ли да стане по глухо? и съжия кондензатор 0,47 ли да ползвам за 500 потове , или друг? Цитирай
Nikifena Отговорено Април 10, 2008 Отговорено Април 10, 2008 Няма да стане по-глухо. Ползвай същия кондензатор. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Април 10, 2008 Отговорено Април 10, 2008 (Редактирано) тъй де , но с 500к няма ли да стане по глухо? и съжия кондензатор 0,47 ли да ползвам за 500 потове , или друг? Кондензаторът по схемата е 0.05uF, т.е. 50nF или 47nF, а не 0.47uF=470nF! Не ти пречи да пробваш с различни стойности, за да намериш това влияние, което ти харесва... Редактирано Април 10, 2008 от Parni_Valjak Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 10, 2008 Отговорено Април 10, 2008 Не съм се занимавал много с бас електроника, но 500nF не е ли твърде голяма стойност за тонкоректор? Или за бас е ОК? Цитирай
Nikifena Отговорено Април 11, 2008 Отговорено Април 11, 2008 ^Eвтиме, аз се объркахм, като не вдиях добре какво е написал човека. И при бас се ползва същата схема - 500к пот/47нф кондензатор. Parni_Valjak го е написал по-горе. Цитирай
Recommended Posts