Jump to content
Българският форум за музиканти

Ънкноун Ориджин Басс къстъм проуджект


Recommended Posts

Здравейте!

 

На първо място искам да отправя благодарности към форума, и към услужливите му потребители! :thumbs_up: С ваша помощ се сдобих с "ноу-хау", и "ноу-уеър"!

 

Сега по темата:

 

От началото на годината реших че искам да се сдобия с бас китара, на за момента нямах особени финансии за това.

Попаднах на обява: (по спомен) Полу-акустичен басс, свирещ - за 40лв. Даже обявите бяха 2, но на едната китара и липсваше струна и реших да взема другата.

 

Сдобих се с инструмента, за тия пари не му мислих много. След като го разглобих за инспекция, останах с пръст в устата :)

снимка 1

снимка 2

снимка 3

Моля обърнете внимание, че леглото за грифа е разширявано, демек грифа е бил от друга китара.

Също забележете, че "магарето" е обърнат струнник, и болтове с гайки - "шведска сглобка" за

мебели.

 

За известно време оставих нещата така и се чудех кво да правя.

Сетне се сетих за един познат, който има разни чарколяци, и за мой късмет имаше тяло което не му трябваше, за сметка на това на мен ми свърши чудесна работа.

и ето на: пасна естетически даже:

снимка 4 - за сравнение

снимка 5

снимка 6

снимка 7

Наложи се леко изпиляване на прагчета, едното е сменяно и седеше различно от останалите. Сега всички позиции са чисти.

 

Последва сдобиване със адаптер, от "пича с маймунката", или Temerut, както се подвизава във форума.

Отдавна имах идея за пикгард, и успях да я осъществя. Материали от бриколаж, минаха през лазерно рязане, и бях почти готов.

 

Остана да екранирам - намерих тема във форума за графитен спрей, останах доволен - беше от голяма полза!

Потърсих схема, запоих по нея всичко как си требе. Намерих ключове, кадърни и за десерт

се барнах с оригинални врътки за потенциометрите.

 

Доволен съм от резултатите. Лака е много напукан, на грифа почти не е останал такъв, но съм доволен, и си свиря!

цък

цък

Редактирано от reslickade
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда симпатично :thumbs_up:

определено пик-гарда е ... ок, липсва ми думата :)

грифа изглежда добре!

 

 

ПП: абе бас не се ли свири с пръсти? но, да де, сигурно си има безброй техники....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре се е получило.

 

Само имам няколко забележки, по-скоро препоръки

 

1. Навий си струните по-добре, умирам като видя така навити струни на китара, още повече на бас! :thumbs_up: Да не говорим, че от такива стърчащи парчета от струните се драска главата на грифа и не е приятно.

 

2. Мисля, че този капак (пикгард) ще си отива много добре с някакъв тъмен цвят на тялото. Той между другото от какво е направен? Ако е метален, значи сигурно е сравнително светъл (че от снимките има някакви тъмни отражения по него) и примерно с черно тяло ще стане много секси. Хем и ще покриеш тези зеброви шарки :)

 

3. Лакирай си грифа, ако ти се отдаде възможност - ти реши с много или с малко лак (някои казват, че с много лак им залепват ръцете и е неприятно), но ако няма никакъв лак дървото много бързо потъмнява от влагата в ръцете ти, а на местата където е останал съвсем малко лак - не. И след това всичко става на грозни петна.

 

Хайде успех, ако ти се занимава, ако не - здраве да е :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мерси за съветите!

 

Попринцип ми се ще да изшкуря и пребойдисам изцяло - има нужда! Въпроса е че е доста работа, и за момента не ми се захваща. Правих го с една електрическа наскоро. Още повече ще търся някой опитен да я лакира, за да стане добре. Това ще струва все пак някви пари, а дотук за тъзи китара съм дал 100 :pray:

 

дизайна не съм го планувал да се получи така. материал за пикгард пластмаса не намерих, затва е метал. Тялото е такова, щото такова намерих - орфейско. Това до голяма степен определи вида. покритиета на пикгарда е декоративно фолио, имитация на метал (пластвасово със станиол вътре, но кефи)

Лично ми допада комбинацията лакирано дърво / метал . Интересно е, и не бих я пребойдисал черна, или друг плътен цвят, защото ще си изгуби чара. Това е китарата за 40 лв която облагородих! Нямам претенции да засенчи някоя купешка, но смятам че е гот по свой си начин. ( Не че не харесвам черно, може следвашия бас който ремонтирам да е черен :music: )

 

за струните приемам съвети как се навиват. Омотах, както на електрическа. Имам ги с "конфигурацията" тяло и гриф която купих, 2 са от един тип 2 от друг, а колко са стари не знам. абе въобще ... а за драскането на главата - споко, след като я изгладя и лакирам, тогава ще я пазя :greenball:.

Не че не си тача баса, ама като е без лак, какво да пазя от драскане?

 

 

 

Ето ми и усилвателя:

цък 1

цък 2

В този вид го взех, отвътре е фендер фронтмен 15г, платка, колона, трансформатор. Не знам повече.

Сложих му решетка на отвора отпред, емблема "фендър инсайд" и други козметични преправяния. Добавих копче он оф, пауър лампичка, и запойх aux входа.

Не го плюйте, и то няма претенции да е велико, но ми върши ми работа, само дето шуми. Някой ще напише ли тема " Екранирайте си усилвателя" ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен пък усилвателят ме изкъртва! Много се радвам на такива изпълнения, изглеждат ми някак веселяшки, за разлика от огромните "сериозни", в 99% от случаите черни бас кубета. :thumbs_up: Браво!

 

Иначе със струните не е голяма философия - бас струни се слагат много по-лесно от колкото на китара, защото са по-твърди, не се изплъзват и т.н., просто ако ключовете ти имат достатъчно място на тях, преди да сложиш струната прецени ориентировъчно колко дължина ще ти трябва за 3-4 навивания на ключа, отрежи я и след това я навий изцяло на ключа - изглежда добре, не стърчи, не драска, не къса калъфи и т.н. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен пък усилвателят ме изкъртва! Много се радвам на такива изпълнения, изглеждат ми някак веселяшки, за разлика от огромните "сериозни", в 99% от случаите черни бас кубета. :greenball: Браво!

 

Иначе със струните не е голяма философия - бас струни се слагат много по-лесно от колкото на китара, защото са по-твърди, не се изплъзват и т.н., просто ако ключовете ти имат достатъчно място на тях, преди да сложиш струната прецени ориентировъчно колко дължина ще ти трябва за 3-4 навивания на ключа, отрежи я и след това я навий изцяло на ключа - изглежда добре, не стърчи, не драска, не къса калъфи и т.н. :D

 

 

Someone Else! Благодаря ти, чак сега се замислих защо е тая дупка в средата на разцепените ключове зо бас ! леле че съм прост :) тия басове са мн добре измислени да му се невиди!

 

За усилвателя питайте Slacoth чия идея и изпълнение е, аз съм само новият притежател, внесъл малко подобрения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тялото е такова, щото такова намерих - орфейско.

 

 

Имай предвид че с течение на времето тялото ще почне да се цепи - от същия материал е и Пълдин солото ми и се цепна на две равни половини - имаше теми по този въпрос

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bir4o, това с цепенето на тялото на две равни половини може да възникне, ако тялото на китарата е направено от две парчета, които са слепени некачествено, или ако китарата е съхранявана в екстремни условия - на Пълдинките лепилото се размеква дори и ако оставиш китарата на слънце, казвам го от опит :). А този бас е направен от множество тънки ивици от различно дърво, а и ако трябваше да се сцепи някъде - до сега да го е направил. :) Имай предвид, че при добро слепване с добро лепило, мога да твърдя, че мястото на слепване става дори по-здраво от самото дърво, а тук местата на слепване са много. От гледна точка на звук това не е удачно, но от механична гледна точка инструментът е супер здрав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A дали пък точно тия сандвичи тип зебра не придават доста по-специфичен звук, отколкото ако се ползва само едното или само другото дърво? :) Има причина да правят зебрите от махагон и липа (липа мисля, че беше светлото дърво), не е щото са нямали... ЧАМ :thumbs_up:

 

Поздрави,

Влад

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.