anonimized_8837 Публикувано Април 9, 2008 Share Публикувано Април 9, 2008 (Редактирано) Здравейте! На първо място искам да отправя благодарности към форума, и към услужливите му потребители! С ваша помощ се сдобих с "ноу-хау", и "ноу-уеър"! Сега по темата: От началото на годината реших че искам да се сдобия с бас китара, на за момента нямах особени финансии за това. Попаднах на обява: (по спомен) Полу-акустичен басс, свирещ - за 40лв. Даже обявите бяха 2, но на едната китара и липсваше струна и реших да взема другата. Сдобих се с инструмента, за тия пари не му мислих много. След като го разглобих за инспекция, останах с пръст в устата снимка 1 снимка 2 снимка 3 Моля обърнете внимание, че леглото за грифа е разширявано, демек грифа е бил от друга китара. Също забележете, че "магарето" е обърнат струнник, и болтове с гайки - "шведска сглобка" за мебели. За известно време оставих нещата така и се чудех кво да правя. Сетне се сетих за един познат, който има разни чарколяци, и за мой късмет имаше тяло което не му трябваше, за сметка на това на мен ми свърши чудесна работа. и ето на: пасна естетически даже: снимка 4 - за сравнение снимка 5 снимка 6 снимка 7 Наложи се леко изпиляване на прагчета, едното е сменяно и седеше различно от останалите. Сега всички позиции са чисти. Последва сдобиване със адаптер, от "пича с маймунката", или Temerut, както се подвизава във форума. Отдавна имах идея за пикгард, и успях да я осъществя. Материали от бриколаж, минаха през лазерно рязане, и бях почти готов. Остана да екранирам - намерих тема във форума за графитен спрей, останах доволен - беше от голяма полза! Потърсих схема, запоих по нея всичко как си требе. Намерих ключове, кадърни и за десерт се барнах с оригинални врътки за потенциометрите. Доволен съм от резултатите. Лака е много напукан, на грифа почти не е останал такъв, но съм доволен, и си свиря! цък цък Редактирано Април 9, 2008 от reslickade Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
anonimized_8837 Отговорено Април 9, 2008 Автор Share Отговорено Април 9, 2008 p.s. ето и аватар зе феновете: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vurbito Отговорено Април 9, 2008 Share Отговорено Април 9, 2008 Пикгарда е страшен! Не е лоша идея като си взема нов бас да го покрия целия така Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bai-goku Отговорено Април 9, 2008 Share Отговорено Април 9, 2008 Изглежда симпатично определено пик-гарда е ... ок, липсва ми думата грифа изглежда добре! ПП: абе бас не се ли свири с пръсти? но, да де, сигурно си има безброй техники.... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Април 9, 2008 Share Отговорено Април 9, 2008 Добре се е получило. Само имам няколко забележки, по-скоро препоръки 1. Навий си струните по-добре, умирам като видя така навити струни на китара, още повече на бас! Да не говорим, че от такива стърчащи парчета от струните се драска главата на грифа и не е приятно. 2. Мисля, че този капак (пикгард) ще си отива много добре с някакъв тъмен цвят на тялото. Той между другото от какво е направен? Ако е метален, значи сигурно е сравнително светъл (че от снимките има някакви тъмни отражения по него) и примерно с черно тяло ще стане много секси. Хем и ще покриеш тези зеброви шарки 3. Лакирай си грифа, ако ти се отдаде възможност - ти реши с много или с малко лак (някои казват, че с много лак им залепват ръцете и е неприятно), но ако няма никакъв лак дървото много бързо потъмнява от влагата в ръцете ти, а на местата където е останал съвсем малко лак - не. И след това всичко става на грозни петна. Хайде успех, ако ти се занимава, ако не - здраве да е Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
anonimized_8837 Отговорено Април 9, 2008 Автор Share Отговорено Април 9, 2008 мерси за съветите! Попринцип ми се ще да изшкуря и пребойдисам изцяло - има нужда! Въпроса е че е доста работа, и за момента не ми се захваща. Правих го с една електрическа наскоро. Още повече ще търся някой опитен да я лакира, за да стане добре. Това ще струва все пак някви пари, а дотук за тъзи китара съм дал 100 дизайна не съм го планувал да се получи така. материал за пикгард пластмаса не намерих, затва е метал. Тялото е такова, щото такова намерих - орфейско. Това до голяма степен определи вида. покритиета на пикгарда е декоративно фолио, имитация на метал (пластвасово със станиол вътре, но кефи) Лично ми допада комбинацията лакирано дърво / метал . Интересно е, и не бих я пребойдисал черна, или друг плътен цвят, защото ще си изгуби чара. Това е китарата за 40 лв която облагородих! Нямам претенции да засенчи някоя купешка, но смятам че е гот по свой си начин. ( Не че не харесвам черно, може следвашия бас който ремонтирам да е черен ) за струните приемам съвети как се навиват. Омотах, както на електрическа. Имам ги с "конфигурацията" тяло и гриф която купих, 2 са от един тип 2 от друг, а колко са стари не знам. абе въобще ... а за драскането на главата - споко, след като я изгладя и лакирам, тогава ще я пазя . Не че не си тача баса, ама като е без лак, какво да пазя от драскане? Ето ми и усилвателя: цък 1 цък 2 В този вид го взех, отвътре е фендер фронтмен 15г, платка, колона, трансформатор. Не знам повече. Сложих му решетка на отвора отпред, емблема "фендър инсайд" и други козметични преправяния. Добавих копче он оф, пауър лампичка, и запойх aux входа. Не го плюйте, и то няма претенции да е велико, но ми върши ми работа, само дето шуми. Някой ще напише ли тема " Екранирайте си усилвателя" ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
simeon4o Отговорено Април 9, 2008 Share Отговорено Април 9, 2008 Моя усилвател е с лепенка INTEL Core2 DUO Inside. . Ина4е евала и за баса и Ампа Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 9, 2008 Share Отговорено Април 9, 2008 яко - сигурен съм че звучи по-добре от някой скуаяр и стаг Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Април 9, 2008 Share Отговорено Април 9, 2008 Мен пък усилвателят ме изкъртва! Много се радвам на такива изпълнения, изглеждат ми някак веселяшки, за разлика от огромните "сериозни", в 99% от случаите черни бас кубета. Браво! Иначе със струните не е голяма философия - бас струни се слагат много по-лесно от колкото на китара, защото са по-твърди, не се изплъзват и т.н., просто ако ключовете ти имат достатъчно място на тях, преди да сложиш струната прецени ориентировъчно колко дължина ще ти трябва за 3-4 навивания на ключа, отрежи я и след това я навий изцяло на ключа - изглежда добре, не стърчи, не драска, не къса калъфи и т.н. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
anonimized_8837 Отговорено Април 9, 2008 Автор Share Отговорено Април 9, 2008 Мен пък усилвателят ме изкъртва! Много се радвам на такива изпълнения, изглеждат ми някак веселяшки, за разлика от огромните "сериозни", в 99% от случаите черни бас кубета. Браво! Иначе със струните не е голяма философия - бас струни се слагат много по-лесно от колкото на китара, защото са по-твърди, не се изплъзват и т.н., просто ако ключовете ти имат достатъчно място на тях, преди да сложиш струната прецени ориентировъчно колко дължина ще ти трябва за 3-4 навивания на ключа, отрежи я и след това я навий изцяло на ключа - изглежда добре, не стърчи, не драска, не къса калъфи и т.н. Someone Else! Благодаря ти, чак сега се замислих защо е тая дупка в средата на разцепените ключове зо бас ! леле че съм прост тия басове са мн добре измислени да му се невиди! За усилвателя питайте Slacoth чия идея и изпълнение е, аз съм само новият притежател, внесъл малко подобрения. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Black Bird Отговорено Април 11, 2008 Share Отговорено Април 11, 2008 Поздравления за баса!!! Но, картината ми хареса повече! Яко ателие... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bir4o Отговорено Април 11, 2008 Share Отговорено Април 11, 2008 Тялото е такова, щото такова намерих - орфейско. Имай предвид че с течение на времето тялото ще почне да се цепи - от същия материал е и Пълдин солото ми и се цепна на две равни половини - имаше теми по този въпрос Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 11, 2008 Share Отговорено Април 11, 2008 не е задължително да се цепи Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Април 11, 2008 Share Отговорено Април 11, 2008 Bir4o, това с цепенето на тялото на две равни половини може да възникне, ако тялото на китарата е направено от две парчета, които са слепени некачествено, или ако китарата е съхранявана в екстремни условия - на Пълдинките лепилото се размеква дори и ако оставиш китарата на слънце, казвам го от опит . А този бас е направен от множество тънки ивици от различно дърво, а и ако трябваше да се сцепи някъде - до сега да го е направил. Имай предвид, че при добро слепване с добро лепило, мога да твърдя, че мястото на слепване става дори по-здраво от самото дърво, а тук местата на слепване са много. От гледна точка на звук това не е удачно, но от механична гледна точка инструментът е супер здрав. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Април 12, 2008 Share Отговорено Април 12, 2008 (Редактирано) A дали пък точно тия сандвичи тип зебра не придават доста по-специфичен звук, отколкото ако се ползва само едното или само другото дърво? Има причина да правят зебрите от махагон и липа (липа мисля, че беше светлото дърво), не е щото са нямали... ЧАМ Поздрави, Влад Редактирано Април 12, 2008 от vlex Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts