Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

значи днес най-накрая си купих китарка и гледам тук едни таблатури някой ще ми каже ли точно как да свиря че нещо не мога да зацепя знам че е тъп въпроса ама..

ето например това таблатур

коя струна на кое прагче и т.н. товаз не мога да разбера

Отговорено

I---------3---------------0-----------------0--------------3------I - това ти е първата струна на китарата (наи - тънката) Ми или Е

I-------3---3-----------0---0-------------1---1----------3---3----I - следва Си или H (някъде можеш да го срещнеш и като ;)

I-----0-------0-------0-------0---------0-------0------0-------0--I - после Сол или G

I---------------0---------------2-----------------2--------------0I - Ре или D

I-------------------------------------3---------------------------I - Ла или А

I-3-----------------0--------------------------------3------------I - и на края пак ми или Е (наи - дебелата "ниска") струна

Цифричките по линийте (струните) са ти прагчетата на които трябва да натискаш демек започваш от трето прагче на наи ниската ти струна E :greenangel: нулите са ти свободна струна :)

виш това ще ти е от полза http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=9112

Успех :)

Отговорено (Редактирано)

Aз ще ти препоръчам първо да научиш достатъчно добре да хващаш основните мажорни и минорни акорди и след това вече да ги арпежираш (да ги свириш струна по струна). Защото тая табулатура, както е написана, ако тръгнеш да натискаш прагчетата едно по едно ще получиш малко неправилни навици. Т.е. тук с лявата ръка се хваща целия акорд и с дясната ръка се свири струна по струна.

Редактирано от fluti
Отговорено

ам то си е написано кога си е акорд и кога е разбит, цифричките са му една под друга(когато се свири акорд) ....истината е в Китара Про-то там може и да не станеш Моцарт ама поне един небрежен Вай :icon_shithappens: или пък някои незатормозяващ Малмстиин.

п.п. Без маитап Гуитар про-то може да те занивама достатъчно добре да не загубиш интерес към инструмента ,докато си намериш учител ...защото безцелното дрънкане омръзва за около седмица или можеби месец

Отговорено

Абе много се чудя защо на Си му казват B, след като то си е H ?

Доколкото аз знам и съм учил, B се използва за Си бемол :thumbdown:

Отговорено
ам то си е написано кога си е акорд и кога е разбит, цифричките са му една под друга(когато се свири акорд) ....истината е в Китара Про-то там може и да не станеш Моцарт ама поне един небрежен Вай :) или пък някои незатормозяващ Малмстиин.

п.п. Без маитап Гуитар про-то може да те занивама достатъчно добре да не загубиш интерес към инструмента ,докато си намериш учител ...защото безцелното дрънкане омръзва за около седмица или можеби месец

Точно така! :thumbdown: Аз с Guitar Pro си припомних часовете по музика, научих се да свиря не само песни, но и да прилагам техники, пиша музика и т.н. Школите по китара също са скучни за четене :huh:

Отговорено

Ам то може да е написано кога се свири целия акорд и кога струните поотделно, ама ако хващаш за първи път китара, дъл ша са усетиш, че дори когато се свирят поотделно струните, пак трябва да е хванат целия акорд с лявата ръка, а не да се търсят едно по едно прагчетата? Трябва да се почне от началото, не от вратата за краката.