Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Проблемът ми е разстроена китара. Няколко пъти ми се беше случвало когато без да искам си вадя китарата от калъфа и 1ва струна излиза6е от мястото си пред 1ва позиция. Та реших да пробвам да пилна леко тази част на китарата(не знам точно как се казва) където и 6те струни минават от главата към грифа точно преди 1ва позиция. Пилнах го адски ама адски малко(деиствително беше малко) и от тогава забелязах(няма как да не се забележи), че на 1ва струна след 15 позиция до 21ва се чува ужасно пукане, но не и звука на струната, просто е ужасно... моля ви дайте съвет как да го оправя, зашото китарата ми е чисто нова. Има ли възможност да се смени само това, което пилнах или нещо друго... сигурен съм че има много хора които разбират много и ше знаят отговора. Благодаря ви предварително

Отговорено

Аз виждам 2 варианта:

1.Почваш да четеш адски много стари статии с информация и се научаваш как да се справиш с проблема....ползвай търсачката, защото от написаното си личи че не разбираш нищо от лютиерство.(много труден и мъчителен вариант)

2.Отиваш при лютиер или човек който има някакви познания поне на средно ниво от града от който си.(по-умен вариант)

3.Бъзикаш и по случайност може да го оправиш, но може и да преебеш нещо яката(то това не е реално вариант затова не съм го броил).

Съжалявам ако отговора ми те е разочаровал, ама reality bites.

Отговорено

Хах, ти му уби на човека надеждата в живота дя :recourse:

За мен има един вариант - отиваш при някого, който разбира и се занимава с това, по възможност също така и не е цапнат през ръцете да не може връзките на обувките да си върже и ти сменя или ремонтира нът-а. Нътове се продават всякакви от различни материали, с различни размери - един вид спокойно, ще живее! :)

Поздрави,

Влад

Отговорено

Ако добре съм разбрал,проблема е в звучащата част на струната-тоест след пръста а не преди него.Вижте дали не сте разместили нещо друго,а най добре да я види майстор.

Отговорено

Извинявам се още веднъж за острия си отговор.Ядосан съм щото не мога да си намеря грешката в една схема...

Проблема е малък вярвам, поне от това което чета, но е по-добре да го види човек, който се е занимавал вече с това.На собственика - споко ако си преебал частта ще ти излезе десетина лева иначе цената ще зависи от степента на квалификация на поправящия - от бира до ++лева.Просто да ти е обица на ухото - не пипай ако нямаш топките да го оправиш после B)

Отговорено

Скромното ми мнение е, щом струните звънят на 15-21 позиции, проблема едва ли е в нъта.

Важно е и да ни дадеш още информация относно китарата, като например на колко високо са струните над 12-то прагче(над прагчето, не над дървото), като гледаш струните от нъта(тва, което си полил) на какво разстояние минават над първите прагчета...

Изобщо, щом звънят последните позиции, то проблема едва ли е в нъта. Също така не е ясно дали 1-ва струна звъни поради това,че си пилил нъта, или поради друго.