Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с транзисторен преамп....


Recommended Posts

Здравейте,

моля за помощ и се извинявам предварително, ако ви се стори непълно описанието ми или глупаво написано.

правя усилвател по тази схема:

 

http://sound.westhost.com/project27.htm

 

използвал съм специялно направени платки от мен на спринт лейаут, нови части и кутия също специално направена за тази цел.

Захранването и крайното стъпало проработиха и когато пусна сигнал директно на крайното стъпало има звук и всичко е ок(няма шум, всичко е както трябва да е).Но явно преампа не е наред, защото като включа и преампа(като няма жак в ретърна) се появява много много силен брум(по-скоро бих го определил като някакъв тон от тон-генератор).Не мога да го запиша, защото е много силен и си рискувам говорителите ако го оставя повечко.Има го при включена китара има го и при варият с изваден жак(няма нищо включено в ампа).Брума се контролира от тон-контролите(като ги въртя се променя), но не от мастъра и волюма.Ако ударя струните на китарата докато е включена се чува като фона на Брума (чува се китара с драйв), но е по-слаба от Брума.Предполагам се е образувало нещо като тон генератор, контролиран от тон-контролите.Моля за помощ - какво е това, как да го оправя, виждате ли грешки в проекта ми?

ето го проекта:

 

http://img178.imageshack.us/img178/748/preampgh0.png

 

preampgh0.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз ппък предполагам че става самовъзбуждане - не е проектирана както трябва платката или монтажа има проблем или масите не са направени правилно - нещо такова и в резултат става обратна връзка и то неконтролируема

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам има грешка в проекта или не знам....

А според обясненията в опсанието на усилвателя масата на преампа е към шасито, а не към масата на пауър ампа.Дали това не е грешка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не, виж линка, шасито е отделено от маста на пауър ампа, с едно съпротивление, кондензатор и грец.почвам да мисля че е по-логично да въжа масата на преампа към масата на пауър ампа....иначе шасито е към заземяването.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-напред виж от къде идва този шум.

Дали е от кофти маси или от преампа

 

пусни само преампа без крайно стъпало и виж дали той шуми.

 

После идва по-сложното с масите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е лесно да се даде правилно решение по телепатия. На първо време виждам липса на връзка между отделните локални маси. Като гледам, си правил платка , различна от оригиналната, която все пак е съобразена с доста изисквания. Схемата на свързване на външните компоненти е съобразена с конкретната топология, докато при твоята изобщо не е ясна. Дори не си посочил как става свързването. Като правиш нещо за което искаш чуждо мнение, поне надписвай кое какво е, за да не се гадае като на кафе...

И тук ще кажа нещо, което няма да ти хареса. Каква мислиш е разликата между доктор Хаус и селската сестра в мед. пункт?

Именно в онези познания чрез които Хаус спасява хората, а сестрата ги утрепва, не че не иска да ги спаси, просто онзи момент който се нарича квалификация, е жизнено важен. Знаеш ли как се чувствам, когато доктор ми каже "Сега ще пробваме с това лекарство, ако не става, ще опитаме с друго" - Ами ако пукна от поредния експеримент? Така не се прави. Това е моето мнение.

Едно е да copy & paste-ваш, друго е да твориш нови конструкции. Похвално е желанието ти да се занимаваш с тази техника, но ако аз се занимавам по същия начин с пациенти, няма да остане жив човек около мен.

Препоръчвам ти да си намериш ментор, съветник, духовен учител, който отблизо да те води в твоето начинание. По телефона или по интернет доктор не се става.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Връзките не са дадени - това е моя грешка...погрешно съм дал вариант за принтване за платката а не варианта проект.Извинявам се.

 

Подчертавам че на същия принцип съм направил и крайното стъпало и то си е ок.

 

Аналогия между желанието ми да си направя за себе си , сам, усилвател и да държиш в ръцете си човешки живот , няма.Примера смятам е погрешен, а камо ли с онагледяване с пенкелера-Хаос."те такова нещо в медицината нема".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правих този предусилвател преди 3 години.Свири много добре, направих три бройки и имаше страхотна повторяемост-почти 100%.Платката ти според мен е много "разлята".За оригиналният варият човек може само да гадае по снимката,която е приложена.Ако искаш,дай ми мейл на ЛС и ще ти изпратя моят вариант,който,както вече споменах-свири добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено се оказа преампа.Сложих и масата не както е указано а към масата на пауър-ампа, но нямаше промяна.Ето няколко семпъла - един с преампа и един със зуум 3030 и пауър ампа.

 

преамп:

http://media.putfile.com/brum-preamp

 

пауърамп:

http://media.putfile.com/poweramp

 

@ditronix - благодаря за предложението, мейла ми е pensiqtabg@yahoo.com или на pensiqtabg@abv.bg

Много благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само информативно:

Проверявах 3 пъти ама не си намирам грешката.....егати, да не би някой компонент да е проблема....

ето проекта с означенията.

 

preampqi9.png

http://img218.imageshack.us/img218/5315/preampqi9.png

 

А бе за нищо не ставам барабар с проекта - - -> кошчето!

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казват, че ако едно нещо тръгне от първият път - значи не е било това което си искал да направиш :offtopic-001: така че... не се отказвай толкова лесно! Схемата е доста простичка, а и е с операциони усилватели и са малко нещата които могата да се объркат :crying: . Наистина е трудно да се дават съвети от разстояние, но честотата която генерира и факта, че когато намалиш до край звукът не спира ме кара да си мисля, че има някъде пропусната маса... Огледай внимателно платката и се увери, че си сложил всички мостове между точките обозначени на схемата с GND!!! Защото на тази платка която си постнал връзката между тях се прави с проводници.... което не е много удачно но.... и така става :blink: .Четири са... виж внимателно и ако си пропуснал някой го оправи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само за да уточня.... имам предвид тези които съм белязал с червените стрелки тук:

 

http://pungent.hit.bg/preampqi9.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.