Jump to content
Българският форум за музиканти

Ритмични упражнения


DeadWing

Recommended Posts

Distorsiona много маже прав си.Иначе аз винаги свиря с метроном след като науча таба.

 

Ама понякога го свиря добре и на следващия ден се1 никога не съм пипвал китара...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаеш ли делението на нотните трайности, трите основни метрични пулсации, различните им подвидове, как да изпълниш с относителна ритмическа точност широка триола или група от 4 суингирани 16тини? Защото това май го няма по табовете, а е в основата на добрата ритмика!

 

 

Поздрави,

 

Петър

 

едит: Аааа, извинявам се, аз мислех, че говорите за общоприетото значение на музикалният термин "ритъм", а то ставало дума за "как да свиря ритъм китара". Моя грешка! Уточняеайте за какво точно питате като пускате теми, защото тук влизат и музиканти (макар и все по-рядко), които използват буквалният смисъл на музикалните термини и се получава объркване!

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не таб бе- една нота да е- свириш до прималяване ;) Още по-добре е да се записваш или да има някой който да ти виси на главата и да ти казва кога излизаш от ритъм, защото в началото не всички се усещат :hysterical:

 

Иначе рифовете на бързите песни- мейдън примерно- са мн полезни за ритъм, щото вътре редуват най различни времена. Но начално тва дето ти казах- фащаш една нота и почваш да я цепиш- на половинки, четвъртинки, половинка и 2 четвъртинки и т.н. после пробваш на 2, на 3 струни, акордчета да свириш ритмично- тва съм го забелязал в много хора, че като свирят акорд на чиста китара, тоновете от различните струни им бягат от ритъм. "Ти вече не си ми майка" на Металица е добра за ритмуване на акордчета. Оттам нататък колегите да кажат за по- advanced нещата.

 

Между другото, предвид някои неща, които чух тези дни, не мога да не те поздравя, че се хващаш да учиш ритъм! Успех!

 

Сега се сетих за една, която повечето начинаещи много я грешат- smells like teenspirit на Нирвана и по-точно там където има една акустична част на песента. Не знам защо на много хора им е толкова трудна, но което си е- си е, затова я казвам :(

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен РИТЪМ = AC DC.

Абсолютно! Аз бях доста зле откъм ритъма преди да почна да свиря AC/DC, а сега доста ми се отдава :hysterical:

Примерно Whole lotta Rosie, If you want blood you got it, The Jack - тези ще ти помогнат доста според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми за да звучи една песен добре няма как.На Металика рифовете ми харесвам и ги свиря,но има ли нещо малко по заплетено :hysterical: .Понякога е мн кофти е така да се усереш пред даскала ;) .Иначе е много ми харесва ритъм китарата :(.Ще пробвам с нещо на Мейдън тея дни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж, аз не съм казал никъде да ги свириш в оригинално темпо- почваш си ги бавно и докъдето ти е удобно- като почнеш в някаква скорост да ги свириш добре, качваш нагоре и така стъпка по стъпка. В някое ДВД с уроци някой беше споменал следния пиниз- примерно намираш максималното темпо, в което можеш да свириш дадено нещо чисто. После се изсилваш 5-10% отгоре, където вече мажеш и после се връщаш назад, съвсем мъничко след последната ти сигурна скорост и в повечето случаи излиза по-чисто.

 

Също когато ходих при един даскал, беше ми показал едно такова упражнение- пускаш си на гитар прото една палка да ти чатка 3 такта, и 4-тия такт да няма никой, и тва да се повтаря. И тей имаш 3 такта с метроном и един без и целта е като нямаш метронома после да влезеш обратно в ритъм :hysterical: Според мен тва на мен ми е помогнало доста- щото не във всички песни има барабани, по които да се водиш, а след туй трябва да се навържете цялата група обратно в ритъм ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Да много си прав.Аз се водя или от барабните или от вокала.Ама това с времето.Даскала ми даде една школа за ритъм китара - нея ще пукам.Еми не че съм тотално не ритмичем ама на моменти бавя или бързам :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си мисля че разбирането на едно нещо ти помага да го правиш по добре. Преди да започнеш да свириш изобщо се опитай да си тактуваш предцизно с такта на песента. Ако е с барабани може да обърнеш внимание на ударите, като се опиташ да проследиш ... например: кой тон трябва да звучи заедно с касата, а кой заедно със соло барабана и така... Това разбира се е някакъв аматьорски метод. По добре е да разбереш нещата още по отдалеч. Например с учебнк по теория на музиката и да си изясниш някой неща относно нотните трайности и други, както и по горе ти намекнаха :hysterical:

Аз лично ставам неритмичен когато се опитвам да свиря много бързи фрагменти, но напълно си го съзнавам, но за по бавните мисля че що годе се оправих ;)

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро имам наблюдения, че воденето от даден инструмент е нож с две остриета- според мен правилната дума е референция- трябва метронома да ти тиктака в главата, а не да разчиташ сляпо на барабаниста- ми ако човека си изтърве палките и спре да свири за няколко секунди? :hooray: Според мен воденето трябва да е единствено дотолкова доколкото да "сверяваш" вътрешния си метроном с барабаниста, а не да ползваш неговия. Освен туй, дето колегата вика- земи една по-разчупена банда, дето и барабаниста не знае на коя планета е, па се води по него :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.