Jump to content
Българският форум за музиканти

Смяна на Pickup


Recommended Posts

Здравейте. Сигурно задавам тъп въпрос, но ми е първа смяна на адаптер single-coil с humbucker. Купих си DiMarzio "The Chopper" DP184, който е HB в корпус на SC и го сложих на bridge позицията в Squier Strat Affinity (S-S-S конфигурация). Свързването ме гъбарка - запоих двете наСмотки в серия, а не в паралел. Гледах в ръководството, което дойде с адаптера, че това е класическата схема на свързване. Вече съм срязал жиците и всичко си е на мястото, но все пак има ли някакви особености, с които да се съобразя (и да отворя наново китарата, за да запоявам пак)? Сега, когато превключа ключето на bridge+middle позиция, чувам шум. Преди с единичния адаптер така избягвах шумотевиците.

 

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах същия на фендера и беше вързан така-

зелена-потенц.

червена-с масата

бяла +черна заедно

я пробвай така,иначе в сайта на димарзио ги има дадени връзванията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, аз така съм го вързал. Само дето зелената отива заедно с оплетката на маса (въху корпуса на volume-потенциометъра), а червената е запоена към превключвателя (както пишеше в инструкцията). :metalist: Въпросът ми беше по-скоро - трябва ли да бъзицкам нещо по капацитетите във веригата? Ожицването ми, гледам, е стандартно за Strat '67-ма година, като се порових из нета. :greenball: На първо слушане нещо ми се чини, че много "цапа" тоя адаптер - размазан му е тонът, сякаш. Прекалено много бас вади, даже и като съм намалил басите на минимум от ампа. Но това сякаш се поизчиства, като усиля кубето на 3 (повече не мога, инак ше ме бесят). Инак средите са ОК, високите също не му се губят. Няма абсолютно никакъв шум от него и това е, което най-вече ме поблазни да си го купя. Също и gain има доста повече, спрямо старата бракма. Ше видим, като му свикна на мурафетите на този pickup, може да го допълня с още два подобни. Но ми направи неприятно впечатление, че местата на отворите в pickguard-a, където минават винтовете за адаптера, не пасват с разстоянието между отворите на DiMarzio-то съвсем (адаптерът е с по-малко междуотворно разстояние). Това причини леко изпъкване на таблото, когато нахлузих адаптера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не ги разшири дупките с една малка кръгла пиличка за метал? Мисля, че е нормално да не съвпадат дупките на пикгарда при различните фирми - все пак всеки драпа за себе си и надали следват някакви принципи и стандарти за това къде да е дупката за болтчето на масата в кухината на еди си коя марка :recourse:

 

Иначе да си се замислял, че просто не можеш да го чуеш добре, защото ампа ти е доста тих? Занеси я някъде китарката, където можеш спокойно да усилиш над 5-6 и да чуеш гласеца на животното... На слушалки надали ще чуеш същото, каквото без тях,м но може би пак е по-добро решение...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, замислил съм се за силата на звука от ампа. :D Затова споменах, че го усилвам максимум до 3. :) А за съжаление в близкия месец няма да мога да го чуя на по-високи децибели. През март мисля да си ходя към къщи, а там ще мога да си избухвам на спокойствие с китарата! :recourse: Инак сега на слушалки си поиграх с Guitar Rig 3 и успях да докарам някакви добри настройки като за този адаптер. Яко кърти! :rocker: Но през amp-a ще изкърти още по-здраво. Търпение му е майката сега ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко си избързал със запояването,на моя не помня как си играх с жиците,но в едното положение беше размазан и с повече баси,накрая го вързах както казах^ и стана резачка,а и така звучи най-добре в комбинация с мидъл.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може да се свърже така, че когато е с комбинация с средния адаптер бридж хб да се ползва като сингъл и това пак гаси шума като на стандартен страт - ползваш само 1та секция на ключа за превключване, тон корекциите ги запояваш директно на нея, а към изводите за B и М на свободната секция се свързва или средата на хъмбъкера (където се свързват 2те намотки) към маса или към активния край

едит:

в такъв случай се налага използването на 2 кондензатора и може да се прехвърли 2рия тоне конрол на бридж адаптера

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за да не говоря празни приказки ето "схема" на това свързване

hssqh0.png

 

надявам се се разбира нещо (така и не се научих да работя със софтуери за тая работа :hysterical: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Overdrive, елементите се разбират кой кой е, ама нещо самата идея на свързването ми се губи. :happy: Блгодаря ти, че си си играл да нарисуваш схемата! :cheers2: Но не съм фен на coil splitting-а нещо (поне аз това разбрах, че предлагаш).

 

Hillbilly, то няма май много варианти на "стандартно" свързване - или серийно, или паралелно. Мойте бобини ги запоих серийно. За паралелното знам, че buck-ва hum-овете по-добре, ама адаптерът е по-тих и му липсва атака. Все си мисля и още нещо - адаптерът дойде с дългичък кабел (към 20-ина сантиметра) и аз отрязах половината от него. Пазя си я още тази другата половинка за евентуални удължавания, обаче 4-те жила, които излизат от адаптера, някакво подобие на оплетка (голо космато жило като проволка), след което са омотани в алуминиево фолио и накрая външната, обща изолация. Та, т'ва фолио не знам доколко прави контакт с оплетката (и не зная дали изобщо е замасено някъде в момента) и дали играе някаква съществена роля в шумоизключването? Нивата на сигнала са толкова ниски, че едва ли е фатално, ако си поудължа кабелите някога с 3-4 сантиметра без да са покрити с фолио. Те и без друго са "оголени" 3cm (без фолио и оплетка около тях), за да мога да ги запоя (а с 40W поялник за 6,50лв. стана една "спойка" звезда ... да помръкне Луната от нея).

Редактирано от Rammkopf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.