Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте. Сигурно задавам тъп въпрос, но ми е първа смяна на адаптер single-coil с humbucker. Купих си DiMarzio "The Chopper" DP184, който е HB в корпус на SC и го сложих на bridge позицията в Squier Strat Affinity (S-S-S конфигурация). Свързването ме гъбарка - запоих двете наСмотки в серия, а не в паралел. Гледах в ръководството, което дойде с адаптера, че това е класическата схема на свързване. Вече съм срязал жиците и всичко си е на мястото, но все пак има ли някакви особености, с които да се съобразя (и да отворя наново китарата, за да запоявам пак)? Сега, когато превключа ключето на bridge+middle позиция, чувам шум. Преди с единичния адаптер така избягвах шумотевиците.

Благодаря!

Отговорено

Имах същия на фендера и беше вързан така-

зелена-потенц.

червена-с масата

бяла +черна заедно

я пробвай така,иначе в сайта на димарзио ги има дадени връзванията

Отговорено

Да, аз така съм го вързал. Само дето зелената отива заедно с оплетката на маса (въху корпуса на volume-потенциометъра), а червената е запоена към превключвателя (както пишеше в инструкцията). :metalist: Въпросът ми беше по-скоро - трябва ли да бъзицкам нещо по капацитетите във веригата? Ожицването ми, гледам, е стандартно за Strat '67-ма година, като се порових из нета. :greenball: На първо слушане нещо ми се чини, че много "цапа" тоя адаптер - размазан му е тонът, сякаш. Прекалено много бас вади, даже и като съм намалил басите на минимум от ампа. Но това сякаш се поизчиства, като усиля кубето на 3 (повече не мога, инак ше ме бесят). Инак средите са ОК, високите също не му се губят. Няма абсолютно никакъв шум от него и това е, което най-вече ме поблазни да си го купя. Също и gain има доста повече, спрямо старата бракма. Ше видим, като му свикна на мурафетите на този pickup, може да го допълня с още два подобни. Но ми направи неприятно впечатление, че местата на отворите в pickguard-a, където минават винтовете за адаптера, не пасват с разстоянието между отворите на DiMarzio-то съвсем (адаптерът е с по-малко междуотворно разстояние). Това причини леко изпъкване на таблото, когато нахлузих адаптера.

Отговорено

Защо не ги разшири дупките с една малка кръгла пиличка за метал? Мисля, че е нормално да не съвпадат дупките на пикгарда при различните фирми - все пак всеки драпа за себе си и надали следват някакви принципи и стандарти за това къде да е дупката за болтчето на масата в кухината на еди си коя марка :recourse:

Иначе да си се замислял, че просто не можеш да го чуеш добре, защото ампа ти е доста тих? Занеси я някъде китарката, където можеш спокойно да усилиш над 5-6 и да чуеш гласеца на животното... На слушалки надали ще чуеш същото, каквото без тях,м но може би пак е по-добро решение...

Поздрави,

Влад

Отговорено

Да, замислил съм се за силата на звука от ампа. :D Затова споменах, че го усилвам максимум до 3. :) А за съжаление в близкия месец няма да мога да го чуя на по-високи децибели. През март мисля да си ходя към къщи, а там ще мога да си избухвам на спокойствие с китарата! :recourse: Инак сега на слушалки си поиграх с Guitar Rig 3 и успях да докарам някакви добри настройки като за този адаптер. Яко кърти! :rocker: Но през amp-a ще изкърти още по-здраво. Търпение му е майката сега ...

Отговорено (Редактирано)

Малко си избързал със запояването,на моя не помня как си играх с жиците,но в едното положение беше размазан и с повече баси,накрая го вързах както казах^ и стана резачка,а и така звучи най-добре в комбинация с мидъл.

Редактирано от Hillbilly
Отговорено (Редактирано)

може да се свърже така, че когато е с комбинация с средния адаптер бридж хб да се ползва като сингъл и това пак гаси шума като на стандартен страт - ползваш само 1та секция на ключа за превключване, тон корекциите ги запояваш директно на нея, а към изводите за B и М на свободната секция се свързва или средата на хъмбъкера (където се свързват 2те намотки) към маса или към активния край

едит:

в такъв случай се налага използването на 2 кондензатора и може да се прехвърли 2рия тоне конрол на бридж адаптера

Редактирано от Overdrive
Отговорено (Редактирано)

Overdrive, елементите се разбират кой кой е, ама нещо самата идея на свързването ми се губи. :happy: Блгодаря ти, че си си играл да нарисуваш схемата! :cheers2: Но не съм фен на coil splitting-а нещо (поне аз това разбрах, че предлагаш).

Hillbilly, то няма май много варианти на "стандартно" свързване - или серийно, или паралелно. Мойте бобини ги запоих серийно. За паралелното знам, че buck-ва hum-овете по-добре, ама адаптерът е по-тих и му липсва атака. Все си мисля и още нещо - адаптерът дойде с дългичък кабел (към 20-ина сантиметра) и аз отрязах половината от него. Пазя си я още тази другата половинка за евентуални удължавания, обаче 4-те жила, които излизат от адаптера, някакво подобие на оплетка (голо космато жило като проволка), след което са омотани в алуминиево фолио и накрая външната, обща изолация. Та, т'ва фолио не знам доколко прави контакт с оплетката (и не зная дали изобщо е замасено някъде в момента) и дали играе някаква съществена роля в шумоизключването? Нивата на сигнала са толкова ниски, че едва ли е фатално, ако си поудължа кабелите някога с 3-4 сантиметра без да са покрити с фолио. Те и без друго са "оголени" 3cm (без фолио и оплетка около тях), за да мога да ги запоя (а с 40W поялник за 6,50лв. стана една "спойка" звезда ... да помръкне Луната от нея).

Редактирано от Rammkopf