7thString Публикувано Февруари 16, 2008 Share Публикувано Февруари 16, 2008 (Редактирано) Имам следният проблем: Тук - на зарядно И тук - на батерия Там където са маркерите, почвам да усилвам китарата- някъде от 0 до 2 всичко е нормално, след това, както се чува, се появява тоя отвратителен шум, който на около 7-8 е най-силен, след това рязко пада и на 10 изчезва и китарата си е усилена. Тва се чува адски отчетливо на компютъра, но почти липсва, когато китарата е на кубе. Замерих навсякъде всичко- няма прекъсната маса, китарата е екранирана, всичко си е като хората- разкачих всичко и я окабелих наново- същата работа. Единственото странно(не знам доколко) нещо е, че забелязах, че между масата на аудио интерфейса(един вид, на китарния жак) и масата на УСБ-то има 20V потенциал когато е на зарядно. Което лично според мен не би трябвало да е така. Но същия шум се чува и на кубе, в по-малка степен... Набримчил съм всичко на макс, за да се чува добре за какво иде реч- при нормално свирене на Риг-а, се чува едвам едвам, но все пак се чува, което дразни. Та дайте някакъв акъл от какво може да е това нещо... аз имам някакви подозрения към потенциометъра, но ми се струва невъзможно той да вкарва такава мазилка. Който измъдри решение, има почерпка Редактирано Февруари 16, 2008 от 7thString Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Февруари 16, 2008 Share Отговорено Февруари 16, 2008 7thString: Малко офтопик, не е само за теб. Това "почерпка" нов вид валута ли е, че много често го срещам в различни форуми? И като как се отнася към съществуващата пазарна икономика в страната? На колко хляба се равнява, колко "почерпки" са една пРажола, колко чепика, колко литра бензин.... Не съм наясно, та както се задават технически въроси, и на тях се отговаря кой както може, ще ми се да получа и аз разяснение Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Февруари 16, 2008 Share Отговорено Февруари 16, 2008 @Parni_Valjak: Според мен просто пичът показва, че би се отплатил дори за информация по електронен път тук, във форума - нещо, което не всички правят. Ако става въпрос за работа на специалист върху китарата/апаратурата, мисля се подразбира, че ще бъде заплатена подобаващо... Разбирам ти гнЯва, но няма нужда да го ядеш човека @7thString: Човек, аз лично нищо не чувам, хеле пък шум... И не ми стана ясно кое е на зарядно/батерия, което да може да внася шум? П.П. Ся го чух - явно трябва да се цъка нон стоп на слайдера, за да се чува - може да е само при мен Поздрави, Влад Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Февруари 16, 2008 Автор Share Отговорено Февруари 16, 2008 Да, забравих да поясня- зарядното на лаптопа иначе в putfile волумето е по принцип на половина, трябва да го мръднеш за да се чуе... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
simeon4o Отговорено Февруари 16, 2008 Share Отговорено Февруари 16, 2008 Потенциометъра е! Ама виж дали е вързан правилно, Че по скоро така ми бръмчи. Иначе има едно покане!!! А иначе БРУМА е от адатера по точно смени посоката на китарата така че да не се влияе от ПЦ, МОнитор и т.н. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Февруари 16, 2008 Автор Share Отговорено Февруари 16, 2008 Е, брума е ясен, аз толкова бичкия й вкарах да се чуе ясно, че хваща зарядното на ГСМ от другата стая Значи ще търся нова врътка явно... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Февруари 16, 2008 Share Отговорено Февруари 16, 2008 Та дайте някакъв акъл от какво може да е това нещо... Който измъдри решение, има почерпка Лепни едно тиксо на 2те маси на щепсела на зарядното на лаптопа Кажи ми имаш ли други захранващи кабели които имат маса. Потенциала от 20 волта е виновника!!! Можеш да го решиш с трансформатор - галванично разделение на сигналите- разбирай пасивен ди бокс (до някъде) Дай цялостна схема на връзката - от китарата до колоните. ПС: Пия бира, а с каса бира всеки може да спечели моето приятелство Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Февруари 16, 2008 Автор Share Отговорено Февруари 16, 2008 Зарядното на лаптопа не е занулено- кабела е от тези плоските с 2 жила. Иначе ригът е прост- китарата, къс кабел, аудио интерфейс(Лайн 6 Гитар Порт), УСБ-то и Гитар Риг. И слушалки. В репетиционната когато китарата е директно в кубето, шума е почти нулев, когато минава през процесора е същото като на компа. А иначе дето викаш, може да пробвам с едно DI но първо ще сменя потенциометъра. Иначе интересно откъде е тоя глупав потенциал- има го на самия интерфейс(на Гитар Порт) където е жака на китарата между масата и hot проводника. Абе... има ли значение, понеже нали потенциометъра е логаритмичен, от коя страна е масата и от коя hot wire-а? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Февруари 16, 2008 Share Отговорено Февруари 16, 2008 Зарядното на лаптопа не е занулено- кабела е от тези плоските с 2 жила. Иначе ригът е прост- китарата, къс кабел, аудио интерфейс(Лайн 6 Гитар Порт), УСБ-то и Гитар Риг. И слушалки. В репетиционната когато китарата е директно в кубето, шума е почти нулев, когато минава през процесора е същото като на компа. А иначе дето викаш, може да пробвам с едно DI но първо ще сменя потенциометъра. Иначе интересно откъде е тоя глупав потенциал- има го на самия интерфейс(на Гитар Порт) където е жака на китарата между масата и hot проводника. Абе... има ли значение, понеже нали потенциометъра е логаритмичен, от коя страна е масата и от коя hot wire-а? я пак между кои маси има потенциал 20 волта ? ами има значение. първи пин трябва да ти е маса ако искаш да усилваш потенциометъра въртейки го по часовниковата стрелка. Без значение дали е лог или лин пот-а. Според мен не е проблема в пот-а Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Февруари 16, 2008 Share Отговорено Февруари 16, 2008 аз имам същия проблем с една от китарите ми....ама нали свиря с волюм на макс...не съм го решил още... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Февруари 16, 2008 Автор Share Отговорено Февруари 16, 2008 (Редактирано) Между (1) и (3)... също между (3) и корпуса на компютъра. П.П. винаги съм се чудел как се казва на български проводника, който НЕ е масата- hot/live wire? Редактирано Февруари 16, 2008 от 7thString Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Февруари 16, 2008 Share Отговорено Февруари 16, 2008 a тези 2 кабела от къде идват ? моно кабела сигурно е този в който се включва китарата, а стерео изхода ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Февруари 16, 2008 Share Отговорено Февруари 16, 2008 @Parni_Valjak: Според мен просто пичът показва, че би се отплатил дори за информация по електронен път тук, във форума - нещо, което не всички правят. Ако става въпрос за работа на специалист върху китарата/апаратурата, мисля се подразбира, че ще бъде заплатена подобаващо... Разбирам ти гнЯва, но няма нужда да го ядеш човека Поздрави, Влад Изобщо не го ям човека! Както бях посочил - не се отнася само до него! Понеже не пия, и сладко вече не ми дават да хапвам, та се чудех как да се приспособявам А Ники да спре да мисли за бира, че щерката бира не пие ... Между (1) и (3)... също между (3) и корпуса на компютъра. П.П. винаги съм се чудел как се казва на български проводника, който НЕ е масата- hot/live wire? Нарича се "активен, сигнален" проводник. При балансираните свързвания има два активни, по схемата - 2 и 3. Това което споменаваш, че има потенциална разлика между 1 и 3 не е добре - намирисва на някаква повреда. Между 1 и корпуса на PC може да има напрежение поради лошото състояние на мрежата у нас, и разбира се неправилно свързване на системата от отделни компоненти, участващи във веригата на звука. Във този случай съветите на Ники са меродавни. Най-добре е да се употреби качествена, истинска DI Box. Важно е да е с качествен разделителен трансформатор, отговарящ на изискванията за високо пробивно напрежение (без да е за сметка на звуковите качества). Често решението на подобен проблем е емпирическо (т.е. с анализ на конкретното положение, не само на база на теория). Преди това трябва да се провери системата защо има тези потенциали, правотокови или променливотокови са, с каква честота са , и на тази база да се диагностицира от къде е проблема. (С тези налични напрежения може да се повреди някое от устройствата, което не е достатъчно дуракоустойчиво.) Има още един вероятен проблем - не-добро захранване - май беше споменал за зарядно? Със зарядно не е добро решение. Ако е от новите, ключови зарядни, при повреда на изхода може да се появи напрежение с високочестотна съставяща и да се получава кръстосана модулация и какво ли още не... По телепатия толкова... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Февруари 16, 2008 Автор Share Отговорено Февруари 16, 2008 Ники: Тва беше просто някаква картинка от нета- кабела е все едно включен в аудио интерфейса- един вид между сигналния проводник и масата. Иначе за съжаление нямам с какво да видя какъв точно е потенциала- на честотомер го вижда като прав ток. Иначе, явно ще пробвам DI. Тъй като гледам проблема май ще е в Line6... баси- с тая марка- само проблеми Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Февруари 16, 2008 Share Отговорено Февруари 16, 2008 А Ники да спре да мисли за бира, че щерката бира не пие ... Моля моля!!! Ето как ще караме нашата семейна идилия съвсем скоро като се стопли: Parni_Valjak, небрежно надникни какво се крие в каросерията Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts