Jump to content
Българският форум за музиканти

Знам , че тези теми са ви любимите ...


Dilian Nedev

Recommended Posts

Номера е следния . Свиря от има няма 7-8 години . Първата ми китара , на която все още си свиря е Yamaha RGX121s . Супер е китарата , гриф и звук , изработка супер . Обаче не става за този стил , към който вече твърдо съм се насочил . Най-малкото ми трябва заключване , защото разстройвам яко .

Пари за нова китара трудно ще отделя много . Макса който бих сложил е мисля около 800 - 900 лева .

Знам , ще кажете "Върви и пробвай" . Ами нещо не ми се получава ...

Онзи ден минах през Динакорд - Варна . Свирих на едно ESP M-100 . Хубав е , звука ми допадна (при положение , че го закачихме към един Line6 Spider ... ) Но ме притесняват две неща - грифа или е нормално да е такъв , или просто защото съм свикнал с Ямахата и този ми се стори странен , да не кажа като нелакиран . Другото е флойда - нямаше как да го изръчкам много , щото щеше да ме изгони . FloydRose Licensed е , изглежда ми по-стабилен и добре направен от на Ibanez RG350/370 . И аз не знам защо . Цената беше 660 лева .

 

Другия ми вариант е гореспоменатия Ibanez RG350/370 . При по-високата цена ми се струва , че тука важна роля играе Марката . Грифа не ми допадна много , флойда само съм чувал какви ли не неща за него . Адаптерите звучаха много изпъжено ...

 

 

И ся големия майтап е , че за тези пари (напълно нормално) няма да си намеря китара , която май да ми пасне . И сега знам какво ще кажете - "Събери още пари" . Еми тая магия няма да я бъде . Аз тея малко трудно ще събера .... Просто за китара , с която в скоро време няма да вадя пари , не бих отделил 1500 лева .

И какво да правя сега ? Вашето мнение за тези китари какво е ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е да потърсиш нещо на старо.Но за парите които искаш да дадеш(които според мен, не са малко), поне според мен, компромиси не трябва да правиш.Изчакай, огледай, ослушай се.

Иначе и аз предпочитам "по-лакирание" грифове.

Виж и в чужбина какво предлагат по сайтовете... ибей, томан...(ако си харесаш нещо потърси аналог в някой магазин за да го пипнеш преди да поръчаш, но ако няма....).

Аз така ги виждам нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами за това, което казваш за грифовете - от сега да ти кажа - няма да си намериш китара която на пипане да е същата като другата ти. Това е така дори и при китари, които трябва да са абсолютно идентични - една и съща марка и модел. Затова това с грифовете ще трябва да го преглътнеш, колкото и да не ти се иска.

 

Аз съм с Ibanez RG 370 - аз съм доволен от китарата. Но това, което каза за адаптерите ме довежда до мисълта, че явно имаш доста странен вкус за адаптери, или си бичил само на neck адаптера - нормално е да са "изпържени", както ти каза - това е китара за метал - не най-висок клас, но все пак е за метал.. Представям си, ако ти попадне китара с EMG 81/85 :bravo:

 

Друг голям момент при всяка китара е това, че след добър setup по твоите предпочитания всяка китара има потенциал да ти легне в ръцете - можеш да снижиш/повдигнеш струнтие, да смениш дебелината им, да свалиш или качиш нагоре адаптерите, ако ти се струват изпържени или не, да врътнеш малко truss rod-a на грифа. И аз моята китара в началото я гледах като изтребиетл и ми се струваше малко неудобна, но сега разбрах, че всъщност ми е много удобна. Единствената китара, която съм хващал и ми е по-удобна е един Ibanez ЕХ от началото на 90те години.

 

Но в крайна сметка изборът си е твой (както и парите :) ), по никакъв начин не искам да приемаш мнението ми като заяждане, а просто като съвет :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не е ли вариант да си вземеш едни Sperzel или Schaller locking tuners и да видиш дали нът-а е изрязан както трябва? ще ти излезе по-евтино от нова китара, която така или иначе не ти харесва много-много. а да не говорим и за факта че лицензираните флойдове са... хм... не толкова добри като оригинала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лорде, аз както знаеш също съм от Варна и преди половин (или повече) година си купих от Динакорд за около 750-780 лв. ето това:

 

1615.jpg

 

Аз лично съм доволен, като цяло, а и изработката ми се струва качествена, адаптерите обаче не са кой знае какво сякаш. Флойда не разстройва, доколокото съм го тествал(В последствие аз пък установих че предпочитам китара без флойд :wallbash:). RGX 121 не я знам как е но все пак имам предположения че е почти същата, но без заключването, така че би трябвало да ти пасне. Материалът и на двете май е alder.Тази РГХ 121 с май има и един сигъл адаптер, лошото(поне за мен) че тази няма.

Ако имаш интерес ,а в магазина не ти позволяват да си направиш обстойни тестове на тази китара аз съм съгласен да ти дам да пробваш как е моята:) Лошото е че нямам качествен амп в който да я ръгнем, та да добиеш по-добра представа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

RG-то не ми допаднаха адаптерите конкретно на звука ала Whitesnake / Deep Purple / Rainbow . Но при положение , че този звук най ми допада , няма смисъл да кажа , че за останалото звучи супер .

 

Друг голям момент при всяка китара е това, че след добър setup по твоите предпочитания всяка китара има потенциал да ти легне в ръцете
Лошото е , че просто РГ-то с какъвто и сетъп да го мъча няма да ми легне . А колкото до случайната бройка - свирил съм на други RGX121s като моята и са същите .

 

не е ли вариант да си вземеш едни Sperzel или Schaller locking tuners и да видиш дали нът-а е изрязан както трябва?

Това го мислех преди време и се отказах , просто защото няма да стане .

 

Ако грифа ти е ''нелакиран'' ,това не е странно ,но и е предимство.

Какво е предимството на един гриф, който на допир е като дръжка на права лопата ?

 

@ultramega , такава като твоята все заглеждам , но ми се струва , че като звук ще е същата като моята , въпреки че флойда влияе много на звука . А на мен ми се иска да е малко по-различен . Следващия път като мина през Динакорда ще я пробвам задължително , видях че я имаха .

 

И ByTheWay , китара секънд хенд не вземам . Не ми се занимава с лютиери , които да ме изпръщят още кинти .

 

и малко п.с. EMG не понасям на звук :greenangel: То е и логично де , след като прочете човек първите ми два три реда .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да пипнеш малко повече такива китари и ще разбереш разликата.Колкото до правата лопата -хубаво е да пипнеш и една такава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки си има разбиранията, но аз съм пипал доста китари - такива с лак и без (те не са съвсем без, но слоя е по-тънък и лака друг или са обработени с някакво масло....) та при мен ръценте не се потят и лаковия гриф не ми лепне.Поради тази причина са ми по-удобни грифовете с доста лак .

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Диляне, ще си позволя да говоря, но се надявам да не се засегнеш.

 

Пич, ти си баш музикант реално погледнато и свириш от 10 години. От мненията ти в тази тема, установих(поправи ме ако се бъркам), че искаш супер китара за тези пари. Ще те разочаровам - супер китара няма, независимо колко пари.

 

Добре, опитал си Айбанец не ти харесват на баране и не са ти удобни - толкоз. Тръгвай по магазините и пробвай в тоя диапазон.

 

Аз лично...ако съм на твое място бих си направил тупалка при лютиер. Всичко е по твой мурафет. А по-горе беше написал - "ще ме вкара в кюпа с повече кинти", няма проблеми, виж например китарите на Майстор Диката от Пловдив. Според мен си струва. Ама, наистина!

 

Горе си написал, че гониш звук на старите рок банди. Асоцияцията ми е Фендър Стратокастър. На старо!

 

По-ясно не мога да ти го напиша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не искам супер китара - искам китара , която да ми допадне . Това изключва автоматично за мен Фендерите ...

Свирих днес на Washburn ала Dimebag форма . Не разбрах обаче кой беше модела . Беше зелена , като грифа си беше боядисан в същото зелено и много яко лакиран - точно по мой вкус . Цена - 9 стотака . А въпроса е има ли други китари на Washburn които грифа им да е така направен ? Защото тея форми първо са ми неудобни много , и второ адаптерите са хъ... прекалено твърди .

 

Примерно модела N2 или някой от тези подобните ? На какви цени са ?

 

Манолев , лютиерите ме притесняват с това, че обикновено искат кинти . Много кинти , за да стане нещо . Чак толкова не мога да си позволя . А никой лютиер не би си продал авторитета и китара за 800 лева , ненаправена както трябва .

 

А за звука на старите банди - това са само част . Пърпъл и Рейнбоу ако махнем , махаме и страта . Мога да дам за пример и Black Sabbath , ако трябва . Но не е там въпроса . Просто -някои- китари са правени сякаш на тях 100% да се свири детх/блек и други такива . Нищо против стила и саунда , но не , мерси ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А въпроса е има ли други китари на Washburn които грифа им да е така направен ?

ДА ! Има такава китара washburn wi66-ела да ти я продам -ще се изкефиш.

И аз съм от Варна!

ЕТО ТИ ГО

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.