Jump to content
Българският форум за музиканти

Реставрация на стара щайга


Recommended Posts

Интересува ме ако пребоядисам една китара или я няпръскам със спрей, като преди това изстържа боята и лака, ще се промени ли звука? Трябва да се боядиса и вътрешността на тялото, както и грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно китарата не е от тияпо 3000-4000 евро, така че търпи експерименти. Със сигурност дори и да се промени нещо то ще е трудно забележимо, така че мацай смело! Аз лично съм си правил такива упражнения, и се получи добра китара (за клипове...). Майтапа настрана - не мисля че е проблем, направи я така, че да те кефи...

Редактирано от VSTi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не съм лютиер , но предполагам че не , няма да се промени .Но подобре се консултираи със човек които разбира повечко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И все пак това е твоят инструмент, затова процедирай бавно, но сигурно. Прегледай тази тема ЦЪК и би трябвало да ти стане ясно.(колегата Евтим си е отписал, така че ако ти се чете има какво да научиш) Общо взето ако се действа като хората не би трябвало да има последствия, все пак е боядисвана(в някои случаи на конвейр). Стига да не направиш някоя глупост, като да си боядисаш нек покета, те подкрепям в начинанието :) .(аз също мисля някой ден да си сменя облика, не че зеленото е лош цвят ама все пак..)

Редактирано от Talic_Zealot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомняма си навремето, като свалях лака на мойта кремона (модела с двата хъмбъкера - много брутален лак!), че звукът и дори се оправи и стана доста по-кристален и свободен - отпуши се, накратко. Така че, както вече казаха, зависи и от модела на китарата - възможно е да прецакаш всичко...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, не прочетохте ли частта, с "вътрешността" на китарата? Сещате ли се, че явно не е солид боди => не е като да оляпаш боята с 2 метра шкурка и да почваш с мизериите? При акустичните инструменти е по-сложно и обикновено се работи със специални материали, а не с това, с което се обработват солид боди инструментите. Все пак предполагам, че човекът не е китарист слухар от 25 години, че да разбере добре какво ще стане със звука, но за човек с развит слух разликата е голяма! Затова по-добре опиши какво си си наумил и ще те посъветваме кое ще стане така и кое ще е добре да премислиш!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е само до лака, ми и боята, грейнфилъра, грунда, байца ако има такъв и т.н. - всичко е от голямо значение! Дет се вика "Нима това е най-важното?!" :virtuoz:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

точно това имах в предвид :oops:

ако китарата не е китайско менте с полиуретанов лак и е бил направен финиша с подходящи материали - дори да е напукана или надраскана по-добре да се остави така :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.