Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Значи , тъй като ще почвам да свиря с метроном искам да ви попитам какво е нормалното темпо за класика.Проблема е , че на нотите ми не го пише.54 става ли или е много бавно?

Отговорено

А каква е нормалната скорост на леките автомобили? На километража пише много цифри.... Дали няма значение от марката, модела, двигателя, всичко останало по автомобила, опит и възможности на шофьора, вид на пътя (магистрала, автомобилен, градски; настилка), метеорологични условия........

:thumbs_up:

Отговорено

Мисля , че не сте ме разбрали.Може би не съм задал правилно въпроса. (всъщност е второто :thumbs_up: )

Та въпроса ми е:

Кое би било най-доброто темпо за начинаещ?

Да уточня.Попринцип аз свирех доста бързо и правех много грешки , учителят ми каза да си взема метроном , но не ми каза в кво темпо да карам.И сега намерих един онлайн метроном и се чудя кое би било най-подходящо. :)

Отговорено

Ами започваш съвсем бавничко. Много бавно. И вдигаш по малко. Щом започнеш да правиш грешки - значи е бързо, и трябва да свалиш. И не е вярно, че не пише темпата - ларго, анданте, модерато, алегрето и прочие - това са темпата, и по принцип ги пише на партитурите. Можеш да питаш и гугъл кое на каква цифрова стойност съответства.

Отговорено (Редактирано)

Вярно е.Поне в моя случай.Даже и тези неща не ги пише.

Тука не става дума за пиеси ,а за упражнения.Исках да питам от кое темпо да започна , сега разбра ли.Никога до сега не съм свирил с метроном и сега ми е малко странно.Чудех се от кое темпо да започна и затова написах темата.Ако я смятате за ненужна търкайте я!

П.П Аз съм голям нууб ,така че не ми се сърдете. :thumbs_up:

Редактирано от CursedSoul
Отговорено

След като учитела ти е казал да си вземеш метроном, питай него.Предполага се, че той знае как четеш ноти, как се развиваш и дали можеш да постигнеш темпото, което изисква пиесата(пиесите), която ти е дал да разучиш.

Отговорено
Вярно е.Поне в моя случай.Даже и тези неща не ги пише.

Тука не става дума за пиеси ,а за упражнения.Исках да питам от кое темпо да започна , сега разбра ли.Никога до сега не съм свирил с метроном и сега ми е малко странно.Чудех се от кое темпо да започна и затова написах темата.Ако я смятате за ненужна търкайте я!

Пич ,няма универсално темпо..ако свириш половинки в темпо 100 примерно и 32торинки в същото темпо разликата е огромна , нали??

първо изтактувай правилно парчето , бавно, без да си даваш зор, след това сравни скоростта на метронома със скоростта с която свириш и постепенно увеличавай. беше написал някъде горе че си почнал в темпо 54- ок, след като ти стане лесно лека полека увеличавай докато не ти стане много трудно, тогава върни малко и т.н. не става за един ден... :punk_guitar:

Отговорено

Ясно е, че няма да се разберем :punk_guitar:

Нищо де, ще направя нещо, което по принцип избягвам да правя - ще ти дам съвет без да знам за какво става дума точно.

Свири упражненията в темпо, в което се чувстваш комфортно - тоест няма напрежение в мускулите и сухожилията на пръстите, дланите, китките, лактите, раменете и гърба. Може да разбереш кое е това темпо, като започнеш упражненията в много бавно темпо и постепенно го качваш. Когато усетиш напрежение, смъкваш с няколко единици (например 5) и упражняваш няколко дни/седмици в това темпо, после бавно качваш нагоре и така нататък. Най-важно е да запазиш максималната чистота на тона, както и правилната постановка. Бързината на свирене не трябва да става самоцелна, защото ще доведе до пагубни (за физическото ти състояние и свиренето ти) резултати. Винаги се стреми да правиш максимално красива музика, а не максимално бърза. Ако умееш да комбинираш последните две определения, а и те влече това - още по-добре.

В крайна сметка на няколко пъти споменаваш "учителя ми" - най-добре се консултирай с него за тези неща на следващият си урок. Все пак той има преки и най-обстойни наблюдения върху музикалното ти развитие, и може да даде най-адекватно мнение по тези въпроси.

Успех,

Петър