zimba Публикувано Януари 15, 2008 Публикувано Януари 15, 2008 Здравейте, За първи път пиша във форума, досега съм бил само зрител ( читател ) Вълнува ме една много интересна тема, а именно за т. нар. активна електроника било в китара или бас. Може ли някой да обясни малко по-одробно за какво става на въпрос от техническа гледна точка ( някоя схемичка и т.н. ).Да си призная електрониката ми е първата страст дори преди свиренето и ми е много любопитно .... Благодаря предварително. Цитирай
разбойник Отговорено Януари 15, 2008 Отговорено Януари 15, 2008 (Редактирано) Добре дошъл, тогава! Със схеми не мога да помогна (има други членове на форума ни, които могат да са ти полезни в тази област), но най-общо казано активната електроника променя нивото и съпротивлението на сигнала от адаптерите и дава възможност за честотни корекции. Отделно при някои модели сигнала на двата адаптера се буферира преди смесването им (което допълнително променя звука). Други (повечето) директно внасят някакво свое оцветяване дори и без да се ползват честотните корекции - варианти много. Ако смяташ да си правиш сам нещо подобно не забравяй, че активната ел. е малка част от веригата, отговорна за звука ти. Акустиката на самия инструмент, адаптерите, усилвател, колона и т.н. ще играят не по-малка роля за да получиш добър краен резултат. Редактирано Януари 15, 2008 от разбойник Цитирай
zimba Отговорено Януари 15, 2008 Автор Отговорено Януари 15, 2008 Чак пък да правя - силно казано . Както ти каза, внася допълнителна окраска ,което ме навежда на мисълта че става въпрос за някакви тонкорекции и честотни компенсации на сигнала в зависимост от това какъв е инструмента, материал адаптери ....... и стигнем до там, че така му било кеф на човека, който го прави! Питам от чисто любопитство ! Благодаря ти за отговора Цитирай
johniebgood Отговорено Февруари 4, 2008 Отговорено Февруари 4, 2008 (Редактирано) Аз свиря от доста време с активен бас и съм много доволен. Причини : - имам потенциометър за подсилване на ниските честоти - имам среден параметрик,който дава възможност за избор между голям брой звуци,та дори и почти до фретлес - звуча перфектно без кубе,едно ласо и директно в пулта електроника Редактирано Февруари 4, 2008 от johniebgood Цитирай
Geo Отговорено Февруари 4, 2008 Отговорено Февруари 4, 2008 В моя бас активната електроника е много ефективна.Дава голяма разлика в тона.Може да не се използват допълнителни машини.Достатъчен и един преамп или амп. Цитирай
Bassbuzz Отговорено Февруари 18, 2008 Отговорено Февруари 18, 2008 Активната ти дава по-голяма свобода в избора на тембъра. Освен това можеш да го направиш много бързо-всичко е на една ръка разстояние. Особено важно при свирене 'на живо'. Може и да бъркам, но активната електроника дава по-богат избор като звук при ниския и средния клас басове, които са по-масови.Друг е въпроса дали този звук те кефи. Но все пак всичко е компромис, когато се пестят кинти... Цитирай
BlindVictim Отговорено Февруари 18, 2008 Отговорено Февруари 18, 2008 Днес реших да се образовам точно на тая тема. Доколкото разбрах, активната електроника е вграден предусилвател в китарата или баса, като плюсовете са доста. http://guitar.ru/articles/pickup/active/ http://music-electronics-forum.com/showthread.php?t=2358 Цитирай
kolega Отговорено Февруари 18, 2008 Отговорено Февруари 18, 2008 (Редактирано) Днес реших да се образовам точно на тая тема. Доколкото разбрах, активната електроника е вграден предусилвател в китарата или баса, като плюсовете са доста. Да, плюсовете са доста, но както често се споменава тук, това важи само за качествените инструменти, демек - скъпите (в повечето случаи). При евтините марки (няма да конкретизирам кои, но става дума за цени, по-ниски от например 500 лева за нов инструмент), тая "активна" електроника по-добре да я няма Редактирано Февруари 18, 2008 от kolega Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 ^ всъщтност проблема на евтините китари/басове с активна електроника не е точно в електрониката, а повече в дърво, лакове и адаптери - нали, когато говорим за звука. Смятам, че електрониката там е последното нещо на което трябва да се обърне внимание Цитирай
Abbath Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 Ники нещо не мога да се съглася с теб,според мен на първо място качеството на звука определят точно електрониката,струните,амп-а...,дървото по-скоро определя вида на звука и честотите,които изпъкват. Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 Аз пък смятам, че дървото, струните и адаптерите са най-важни - подредил съм ги по важност. Един хубав бас ще звучи гот и на вермона и на ампег, докато един кофти бас няма да звучи добре нито на едното, нито на другото. Естествено това е лично мнение де Цитирай
Recommended Posts