Evtim Djerekarov Публикувано Януари 11, 2008 Публикувано Януари 11, 2008 (Редактирано) Търся схема на функционален генератор, който да използвам за бъдещите ми проекти. Желателно е да има синусоида, правоъгълен сигнал, и може би триъгълни сигнали. Напрежение от рода на 0-20 волта, и честота, която покрива аудио спектъра, като, ако може да работи и по-високо е плюс, но не е задължително. Желателно е схемата да е с аналогови схеми(не с микроконтролери), както и да има приемливи изкривявания в синусоидален режим. Кажете към какво мога да се насоча като схемно решение, и какъв оптимален компромис цена/простота на схемата/качество може да се направи. Обърках мястото на темата, за което се извинявам! Редактирано Януари 11, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Nikifena Отговорено Януари 11, 2008 Отговорено Януари 11, 2008 Функционален генератор си търся и аз. Аз лично смятам да си купя нещо на цена до макс 300-400 лева, но по-натам Иначе схеми виж Тук, едно решение на Ролс Цък. Трудно ще намериш едни чипове на maxim - max038, ама не се продават отдавна. Разгледай разни решения DDS генератор с микроконтролер управление. Малко по-трудно, но не и неизпълнимо. На този етап аз ползвам spectra lab за генератор през звуковата карта.. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Януари 11, 2008 Отговорено Януари 11, 2008 (Редактирано) Най добре е с ICL8038. Има методи за намаляване на THD под 0.5...0.2%. Има си трион, синусоида и правоъгълник. Амплитудата е ограничена от захранване 15 волта, но това изобщо не е проблем, защото с изходните буфери може лесно да стане много повече. Работи от 0.00х до 100000 Hz. И най-важното - контролира се с напрежение и може да участва в PLL. Като ми остане време (надявай се) ще преровя документациите си да открия сламките за HI-END 8036. Можеш все пак да копнеш в нета за 8038... Редактирано Януари 11, 2008 от Parni_Valjak Цитирай
Recommended Posts