Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Значи имам един въпрос :) По принцип съм басист обаче от скоро започнах да свиря на клавишни. Имам в къщи едно 4-октавно детско клавирче и постепенно започнах да задобрявам. Та искам да си взема за Коледа нещо което да ми върши работа - да мога да му подменям звуците, да мога да го връзвам с компютъра и да въвеждам чрез него мелодии на Reason, а не да редя някакви тъпи квадратчета с мишката, същевременно да мога да свиря и с него по концерти. Компютърът ми не е с професионална аудио карта, и предпочитам да мога да го свързвам с USB. Днес баща ми говорил с някакъв познат дето продава на втора ръка синтезатор Ronald jx-8p. Та въпросът ми е ще ми върши ли работа? Аз тръгнах да търся из нета ама не съм особенно вещ в тази насока и предпочитам да попитам вас. Кои от гореизброените изисквания покрива това чудо, как мога да му подменям звуците и т.н.? Мерси предварително :)

Редактирано от The_Final_Cut
Отговорено

Изискванията ги покрива една МИДИ клавиатура + подходящия софтуеър защото този модел Роланд едва ли има USB

Отговорено (Редактирано)

Е добре де, нали примерно ако тръгна с мидито да свиря по концерти, ще трябва да си нося и компютър с някаква професионална аудио карта? А иначе този Ronald трябва ли да се включва към компютър? Защото на снимките не видях някакви колонки по него... Или се включват допълнително тонколони към него?

Редактирано от The_Final_Cut
Отговорено (Редактирано)

Тази свирка е доста стара и е полуаналогова,ще рече,че звуците не са семплирани,а си ги правиш сам.Разбира се,има и готови,но те са като база.Другите недостатъци са малката и полифония и това,че не е дженерал миди.В момента повече се използва са солиращ кийборд в чалга бендовете.Предполагам,че цената и не е висока,но нека това не те заблуждава.Моят съвет е-не купувай,няма да ти свърши работа.По-добре потърси някакъв слаб клас на Roland или Yamaha,до 300-350лв ще намериш в отлично състояние.

Редактирано от Chrysalid
Нарушение на правилото за цитиране на предходен коментар!