Anton Публикувано Декември 4, 2007 Публикувано Декември 4, 2007 А бе гледам китаристите редовно се цакат с тая тема , та и аз реших така да се допитам до народа, колкото и малко да е той, кои са вашите любими духачи? Цитирай
kitaratapesho Отговорено Декември 4, 2007 Отговорено Декември 4, 2007 John Coltrane, Charlie Parker, Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Chris Potter, Jaleel Shaw, Wayne Shorter... Сега някой модератор да не ми изтрие мнението, че е на латиница Цитирай
Toshirando Отговорено Декември 5, 2007 Отговорено Декември 5, 2007 (Редактирано) Glenn Ferris. Не само свири невероятно, но е неповторим образ. Нещо между пришелеца, де ниро и анимационен герой. За първи път го слушах тази есен на джаз фестивала в Пловдив. Много е яко когато отидеш без да очакваш нищо, а се оказва, че си направил откритието на годината... поне за себе си. След това се насладих на джем сешън на него, Милчо Левиев и Аирто Морейра. В този ред на мисли някой има ли негови записи. Оказа се, че е много трудно да се открият негови неща в нета. Той пича си беше донесъл дискове, ама аз вече доволно се бях охарчил покрай масата мероприятия по това време, та така... http://video.google.com/videoplay?docid=51...h&plindex=9 Иначе съм фен на братята Брекър. Редактирано Декември 5, 2007 от Toshirando Цитирай
Anton Отговорено Декември 5, 2007 Автор Отговорено Декември 5, 2007 Нека не забравяме братята Марсалис, Клифорд Браун, Лий Морган, Кени Гарет, Уди Шал,Фреди Хъбърт, Рой Харгроув, а на скоро некав нов скача сериозно Алекс Сипрягин и тн.Хвала хората, които ми предложиха на моето внимение тези хора.Дано и аз да успея да ви ги представя на вашето внимание. Цитирай
Anton Отговорено Декември 5, 2007 Автор Отговорено Декември 5, 2007 Да не забравяме и родния Бате Мишо и още някои много добри батковци като Петър Момчев, Митака Люлев, а и чичовци като Бадема и Райчо Иванов. Цитирай
kitaratapesho Отговорено Декември 5, 2007 Отговорено Декември 5, 2007 (Редактирано) Алекс Сипиагин е руснак, който от няколко години живее в Ню Йорк. Част е от едно малко общество на 20-30 сравнително млади джазови музиканти, които се въртят из различни проекти. Сред тях са и китаристът Адам Роджърс, саксофонистът Крис Потър, алтото Дейвид Бини, барабанистът Брайън Блейд. Никой не е забравил и останалите, просто всеки си споменава най-любимите Определено Михаил Йосифов ми е сред любимите тромпетисти. Лично мен ме кефи повече от Сипиагин. Голям поклон и пред Емануил Манолов - Бадема - страхотен човек, страхотен музикант; имах честта да "взема" няколко урока по тенор от него. В този ред на мисли - Владимир Карпаров! По-як тенор не съм чувал в БГ. Владко просто кърти мивки и после ги лепи опратно Разбира се, че и Уинтън Марсалис е много голям - в момента той е и най-популярната икона на джаз традициите в Америка. Не може да избяга от неизменната комерсиалност (като например един от последните модели Айпод беше презентиран лично от него и неговия джаз квартет), но какво пък - американците му се кефят яко, пък и той си е страшен свирач, а и определено има отношението към традицията в тази музика. В Ню Йорк има доста музиканти, които са в ъндърграунда, но са жестоки свирачи и добавят много свежа енергия в джаза. Например алтистите Jaleel Shaw, David Binney и Miguel Zanon. И тримата са много интересни, Мигел е "латин" пич, докато Джелил и Дейвид са повече стрейт ахед. И определено Джелил ми счупи главата със свирене. Точно както Toshirando каза - отидох без да подозирам какво ще ми се случи и баааааам - вземи тва приключение! Направо е брилянтен. Имах невероятното удоволствие да присъствам и на честването на 50 години от първият концерт на Сони Ролинс в Карнеги Хол. Концертът беше в същата зала, репертоарът беше същия. Този "младеж" (на 82 години) изсвири 2 сета от по един час. Първият беше трио с контрабасиста Крисчън Макбрайт и друг връстник на Сони на барабаните - "младежа" Рой Хейнс (на 77 години май, или там някъде). Това беше страхотно изживяване. Сони е един от последните живи тенори от старото поколение и се радвам адски много, че успях да се докосна до неговата музика и отношение, макар и забит на най-горния балкон "у десно" Друг любим тенор е Марк Търнър. Слушах го веднъж в София, сега съм си заплюл и един негов гиг през януари месец. Свири доста авангардно понякога, но е страхотен свирач! От младите ню йоркски тенори интересен е и JD Allen. Много готин свирач. В предишната тема в този раздел се спомена и за ДеГибри - и той е страшен музикант. Има и много, много други известни и неизвестни духачи. Нека всеки да пише в темата за когото се сети и така ще попълним един хубав списък с имена, които са интересни за слушане. Поздрави, Петър едит: Как можах да забравя. Любим тенор е и моят приятел и колега в обучиението ми в НБУ - Тихомир. За съжаление той не се подвизава много из БГ през последните няколко години, но е много готин музикант - свири много мелодично и стрейт ахед и фънк! Редактирано Декември 5, 2007 от kitaratapesho Цитирай
Anton Отговорено Декември 5, 2007 Автор Отговорено Декември 5, 2007 Аз присъствах на концерта на Томаш Станко.Просто не бях присъствал на толкова красив концерт, роден в тишината.Хората излезнаха исвириха си музиката и ти оставиха белег за цял живот.Разбира се прекрасен белег.Да отдадем почит на човека осигурил ми присъствие на този концерт.Лейди Ди Цитирай
spongebob Отговорено Декември 7, 2007 Отговорено Декември 7, 2007 Няма да върви да повтарям,вие сте поизброили бая...обаче искам да спомена и Miles.Доста противоречива личност,а и музикант.Не е нито най-виртуозният или най-идейният духач,но е истински феномен като личност,според мен и като експериментатор. Цитирай
Anton Отговорено Декември 7, 2007 Автор Отговорено Декември 7, 2007 Аз може би не го споменах щото не го виждам като тромпетист, а като един от най-великите музиканти.Просто имаше музика до Майлс и има музика след Майлс.Но си прав длъжни бяхме да го споменем.Нека всички си потрием дружно малко пепел на главата. Цитирай
ri4kata Отговорено Декември 26, 2007 Отговорено Декември 26, 2007 моите любими духачи са:Kenny G,Ernie Wats,Tom Gracia,Martin ...(о не,забрайх му фамилията тц тц тц )също така Tim Price. Цитирай
Dani_sax Отговорено Януари 6, 2008 Отговорено Януари 6, 2008 Моите пък са Альоша,Борил Илиев, Милиатин, Юри Юунаков ,Младен Малаков,Иво Папазов, Вальо Сакс, и много други Сватбарски Музиканти Цитирай
Recommended Posts