Overdrive Публикувано Ноември 30, 2007 Публикувано Ноември 30, 2007 Здравейте. Реших да си направя амп около 15-20вата - предусилватела ще е клиин канал - Marshall 1959 и хай-гейн канала от Soldano SLO, обаче не мога да реша за пауър ампа какви лампи да използвам - el84 или 6v6?? лампите ще работят в PP, обаче със регулируем биас - не със катоден резистор, както са повечето ампове 10-20вата. Някой сравнявал ли е усилватели с с 2та вида лампи и може ли да каже какви са разликите в звука им, кривят ли, колко и тн?? Цитирай
bir4o Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 Здравейте. Реших да си направя амп около 15-20вата - предусилватела ще е клиин канал - Marshall 1959 и хай-гейн канала от Soldano SLO, обаче не мога да реша за пауър ампа какви лампи да използвам - el84 или 6v6?? лампите ще работят в PP, обаче със регулируем биас - не със катоден резистор, както са повечето ампове 10-20вата. Някой сравнявал ли е усилватели с с 2та вида лампи и може ли да каже какви са разликите в звука им, кривят ли, колко и тн?? Ми аз не можах да попадна на схема за ел84 пуш пул с регулируем биас и съм правил само с фиксиран, еи сега се мъча да вградя един такъв в кутия от бракуван ЮПС Цитирай
Overdrive Отговорено Ноември 30, 2007 Автор Отговорено Ноември 30, 2007 (Редактирано) ами няма схема на комерсиален амп така - прави се свързваш катодите на маса (както са ел34) и подаваш отрицателно напрежение на решетките и регулираш тока в анода чрез изменението му по разни биас-чартове. С други думи - ползваш направо схемата на амп за ел34 само че с траф и напежения за ел84 тъй като смятам че големите ампове направени така звучат по-добре ще пробвам с по-маломощни лампи (50вата ми идват твърде много), но въпроса е с кои Редактирано Ноември 30, 2007 от Overdrive Цитирай
bir4o Отговорено Декември 1, 2007 Отговорено Декември 1, 2007 ами няма схема на комерсиален амп така - прави се свързваш катодите на маса (както са ел34) и подаваш отрицателно напрежение на решетките и регулираш тока в анода чрез изменението му по разни биас-чартове. С други думи - ползваш направо схемата на амп за ел34 само че с траф и напежения за ел84 тъй като смятам че големите ампове направени така звучат по-добре ще пробвам с по-маломощни лампи (50вата ми идват твърде много), но въпроса е с кои А защо не пробаш и с двата модела лампи Цитирай
Overdrive Отговорено Декември 1, 2007 Автор Отговорено Декември 1, 2007 (Редактирано) ами щото като правя шаси ще го правя един път - нали се сещаш - на различни цокли са. май никой не е пробвал то кво ли се чудя 6v6 не са много разпространени Редактирано Декември 1, 2007 от Overdrive Цитирай
bir4o Отговорено Декември 1, 2007 Отговорено Декември 1, 2007 ами щото като правя шаси ще го правя един път - нали се сещаш - на различни цокли са.май никой не е пробвал то кво ли се чудя 6v6 не са много разпространени Ми така е не съм ги видал тези ама първо сглобявам на пробна платка и ако излезе сполучливо нещото го правя на шаси Цитирай
bratmito Отговорено Декември 1, 2007 Отговорено Декември 1, 2007 Ето схеми с реголируем биас. цък цък . Soldano Atomic 16 също е с фиксиран биас. El84 кривят доста,затова мисля,че преампа е по-добре да е някакъв ала Маршалски. Цитирай
bir4o Отговорено Декември 1, 2007 Отговорено Декември 1, 2007 Ето схеми с реголируем биас.цък цък . Soldano Atomic 16 също е с фиксиран биас. El84 кривят доста,затова мисля,че преампа е по-добре да е някакъв ала Маршалски. А на колко милиампера катоден ток ги гласиш с това отрицателно преднапрежение та кривят Цитирай
bratmito Отговорено Декември 1, 2007 Отговорено Декември 1, 2007 (Редактирано) ^^^ Карам на спомени,но мисля,че беше около 70мА през каторния резистор/при 310В анодно напрежение/.Пробвал съм да го биасвам и по-топло,и по-студено,но пак си криви като се надуе.Преди много му се кефих като свирих вкъщи,защото не го овеличавах много,но сега на репетиции като го надуя,комбинацията от хай-гейн преамп и крайно стъпало с ЕЛ84,което също криви е неподходяща,защото звука става "разпилян" и неотчетлив.С малко преамп гейн и изрязано крайно стъпало обаче е много подходящ за разни блусарии и олд скул неща.Според мен преамп на Plexi би звучал яко с El84,но за Soldano не съм обеден,освен ако не ползваш ампа вкъщи и не го надуваш до кривене. На това видео имa сравнение между Ел84 и 6v6.Тоя запис звучи УЖАСНО/не знам от усивлателя,говорителя или самия запис е/,но все пак може да се добие представа за разликата в звука. Редактирано Декември 1, 2007 от bratmito Цитирай
Overdrive Отговорено Декември 1, 2007 Автор Отговорено Декември 1, 2007 (Редактирано) и 6в6 криви - имам един SE практис амп със такова нещо - има олд скуул рокаджийски леко замазан драйв. Биаса най-добре по биас чартовете да става или да се смята мощността щото може някоя друга лампа да загине преждевременно Редактирано Декември 1, 2007 от Overdrive Цитирай
bir4o Отговорено Декември 2, 2007 Отговорено Декември 2, 2007 ^^^ Карам на спомени,но мисля,че беше около 70мА през каторния резистор/при 310В анодно напрежение/.Пробвал съм да го биасвам и по-топло,и по-студено,но пак си криви като се надуе. А когато усилите стъпалото и то криви пробвалили сте да си поиграете с корекциите на обратната връзка от вторичната намотка до драйверната лампа - чувал съм че тя именно корегира изкривяването на звука Цитирай
Fender_str Отговорено Декември 2, 2007 Отговорено Декември 2, 2007 70 mA e много голям ток намали го на 50 mA и си провери обратните връзки режимите и не на последно място изходния траф Втората решетка как е свързана? Цитирай
bir4o Отговорено Декември 2, 2007 Отговорено Декември 2, 2007 http://www.kn34pc.com/magazine/rte-1965-02.djvu e тука е дадена обратна връзка за пуш -пул с ел84 и есс83 Цитирай
bratmito Отговорено Декември 3, 2007 Отговорено Декември 3, 2007 70 mA e много голям ток намали го на 50 mA и си провери обратните връзки режимите и не на последно място изходния траф Втората решетка как е свързана? Защо да е голям?Това са по 35мА на лампа,което според биас таблиците е клас А. Сега лсожих 200 ома катоден резистор и намалих тока през него на 60мА(30мА/лампа) да видя как ще е. Цитирай
Overdrive Отговорено Декември 3, 2007 Автор Отговорено Декември 3, 2007 сигурно е разбрал че имаш впредвид тока през всяка ламба ето и една схема с регулируем биас за 6v6 ЦЪК Цитирай
Recommended Posts