Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Значи имам следния проблем. Трябва да поддържам някаква минимална форма на туба, а няма къде в София. Не, че няма да се справя когато трябва, но знам как боли... Преди години се преместих и се разделих с любимия ми оркестър, но когато има турне се налага да съм с тях. Все пак мисля, че всеки ще се съгласи, че след голяма пауза е доста болезнено, та дори и за един тубист. Не ми се вижда реално да тръгна на уроци по туба. Сигурно има такива някъде в София. Инструмента не е много подходящ за домашни упражнения... :)

Отговорено

Би трябвало да използваш повече фантазията си...като например свириш в мазето или използваш сордина...като тази например

Yamaha Silent Brass System:

SB1.JPGYamaha Silent Brass For Tuba

Това е сравнително скъпа джаджа, затова може и да помислиш за следните:

Trumcor Tuba Deluxe Stealth Mute:

tuba-small-largestealth.jpeg

също сравнително скъпа

Denis Wick Practice Mute:

dw5519.jpg

Тази е сравнително евтина и особено популярна за целта.

Отговорено

:thumbs_up: - сега ако намериш и сгъваема туба - да се побира в чекмеджето или в жабката на колата...

Благодаря за съвета! Ще го имам предвид, но аз имах предвид оркестър или нещо подобно където бих могъл да се включа и където сордината не е задължителна. Така също бих могъл да съчетавам полезното с приятното... :) Нещо не мога да си представя самотни занимания по туба. В крайна сметка си прав. Ако няма друго, и към това ще прибегна...

Отговорено (Редактирано)
Значи имам следния проблем. Трябва да поддържам някаква минимална форма на туба.....

Нещо не мога да си представя самотни занимания по туба. В крайна сметка си прав. Ако няма друго, и към това ще прибегна...

Дори и за минимална форма са нужни някакви рутинни упражнение, встрани от оркестъра. Гами, упражнения за атаки, малки етюдчета, вокализи - оставям на твоето въображение и опит. Бих казал минимум 20-30мин/ден. Ако се нуждаеш от по-подробна информация, можеш да ми пратиш ЛП...

Редактирано от Schagerl