Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара,Гриф!Помощ...


Recommended Posts

1 отговор: Туткалът много бързо се окислява в присъствие на метал и силно влошава лепилните си свойства. На този факт се дължи огромния брой разлепени китари и то точно в посочената сглобка между грифа и корпуса. Очевидец съм как в завода за китари варяха с години един и същ туткал в мръсни алуминиеви или железни канчета и само доливаха вода. Още повече, туткалът въобще не трябва да се вари и да се нагрява над 70-80 градуса. Работи се в стъклени съдове с голяма чистота, при правилна работа здравината на слепване достига до 180 кг на кв см. Разтваря се количество за еднократна употреба, остатъкът може да се ползва за грундиране. Набъбналият туткал може да се пази в хладилник 3 дена и да се употреби. След този срок се изхвърля. В сухо състояние, на хладно и тъмно издържа години и винаги можеш да си приготвиш, когато ти трябва. Изобретен е преди около 5000 години и до днес действа отлично. Ако Евтим или Влад разкрият тема за лепилата, в разтояние на една година ще трябва да пиша всяка вечер, за да може тази информация да стигне до всички нуждаещи се.2 отговор - Евтиме, то лепилото ще си проличи, правилото го знаеш - действаш със същото лепило.Успех, друже!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

На един мой колега му стана същото, и взе че сложи два болта! :) И още е надигната.

 

Ама мойто мнение е по-добре да идеш на китарен касапин да ти я поправи. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

На фигурата по-долу се вижда какъв е проблема на китарата. Тя е правена на ръка, и беше лепена с туткал. Повърхностите на сглобката са отвратително неравни, като между петата на грифа и дъното на гнездото, имаше около 2мм разстояние, и реално грифа е бил залепен само отстрани и отдолу на сглобката, но не и отпред.

 

Малко поизравних повърхностите с едно длето, но не съм кой знае колко доволен от резултата, и ще се радвам да препоръчате по-надежден метод за това.

 

Най-вероятно разстоянието ще се увеличи, което ще рече, че май ще се налага да сложа фурнир между грифа и дъното на гнездото, който да запълни кухината. Понеже нямам фурнири с тази дебелина, ако има някой от вас, който има парчета, ще се радвам, ако може да ми прати/даде. Например махнат и счупен фингърборд, или какъвто и да е фурнир от по-здраво дърво с дебелина около 3.5мм вършат работа.

 

Грифа е от бук, което прави изравняването на повърхностите там много трудна задача за инструментите.

aldaronguitar.JPG

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, Евтиме, радвам се, че се появи. На предната страница ти писах как се чисти туткал и как се приготвя пресен за лепене. В дъното на сглобката може да сложиш тънка и здрава чамова дъсчица - и без това опорното трупче в корпуса е от чам, или с парче тънък шпертплат. Може да се наложи дъсчицата да не е равна, а според наклона на грифа. Отстрани, ако има луфтове, може да ги уплътниш с тънък фурнир и дори с тънка, здрава и жилава хартия. Останалото е стягане. Ако работиш с туткал - трябва да затоплиш мястото на сглобката, туткалът да е с темп. окол 70-80гр. и да не е прекалено гъст, или пък много рядък. Ако изчистиш туткала може да използваш ПВА лепило, гледай да не е от бързостягащите, за да можеш спокойно да измериш и нагласиш наклоните и стягите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иначе напредък нещо по китареското или след празниците да очаквам...То не че сега съм в София че да я взема де :rocker: но все пак да си питам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И мойта е така кухарката. Само че моята е с 3 струни. Ако питаш мен не я лепи по добре е така става тремоло ефект. Докато свириш мърдай грифа и виж колко е год... най-много да ти остане в ръката :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честита Коледа и честит имен ден! Твоята кухарка ще се наложи да си я ремонтираш сам - вече те нарочихме за майстор и няма връщане назад. Много се надявам да направим една чудесна разработка на темата на високо професионално ниво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

честита коледа!И аз съм навит щото явно фафла!така че само трябва да скокна до Евтим да си я взема...И в крайна сметка кажете някой лютмам виер,защото аз нямам време да се занимава...

Редактирано от Valnyr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе очаква се сега един махагонов фурнир за нея, ще видим какво ще излезе.

Трябва да отида до Пловдив да си го взема, обаче...

 

Иначе положението е зле - дайте съвет с какво да изравня хубаво повърхностите. Аз опитах с едно длето с известен успех, но не е това, което искам.

 

Какво да направя, да взема по-пуроко длето ли(това е 10мм). Грифа е от бук, и там мъката е максимална, тъй като дървото е много кораво.

 

Иначе китарата, както е, мога и утре да я залепя, но в този и вид резултатът няма да е нито траен, нито добър.

Както казах, имаше 2мм+ луфт между двете повърхности. Ако пук се залепи така, ако се вкара по-навътре грифа, ще замине интонацията...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не ползваш подложка от по-меко дърво, която да оразмериш и оформиш по-лесно? Иначе за изправяне на повърхностите освен да си направиш стойка за оберфреза (ако имаш) и да я ползваш като подаравняващ нож - един вид абрихт. Принципно и някой дремел-like инструмент би свършил работа, но сме наясно, че оная малка бормашинка няма мощността да обработва череша или орех, какво остава за бук :hysterical:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Махагона не е от най-твърдите дървета, за щастие.. и доста приятно се бачка с него.

 

С оберфрезата ще е тежко, ненадеждно, и с неизвестни последици.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам как е в момента хавата, но ако можеш да извадеиш грифаи да бачкаш спокойно по сглобката на ниски обороти не е толкова опасно. Естествено с водач за всеки случай... Иначе ако махагонът дойде значи ще стане по-леко интервенцията... Ако вършеше работа бих ти дал и балза, ама тя е твърде мека, за да върши работа, пък не съм и в софия тия дни, тъй че дано с махагоня стане работата... Ако става за въпрос трябва да имам и аз някакви черешови и палисандрови (те пък щото са от най-меките, ма нейсе :hysterical: ) изрезки в работилницата... Ако се върна преди да ходиш до пловдив и имаш мерак свирни ще прегледам какво имам и ще се разберем нещо да ти ги дам :)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първата китара която имах беше кухарка която до 14-тата ми годишнина винаги е стояла в надстройката на градероба.По някое време се изтърси отгоре и грифа направо се откачи точно там.После реших да се фана да свира и с баща ми я залепихме с Ц-200.Без съмнение ще се залепи много здраво, ама не е това най-важното, трябва да се внимава наклона на грифа при слепването да не "избега" повече отколкото му се полага, че последствията ще са или струните да дрънкат в грифа или да се наложи да натискаш с два пръста на позиция.Можеш да речеме да опънеш конец на мястото на струните за да прецениш дали наклона е правилен.След като си нагодил грифа гледай да го притиснеш здраво към тялото и така да пренущува като внимаваш да не разместиш нещо.И да не забравиш да я завиеш през ноща че е зима и може да настине, все пак е болна.След като излезе от реанимацията не я насилвай много докато не заздравее достатъчно и никакви побои и издевателства повече...!

P.s. Всъщност знам че няма да се справиш.Така че си я занеси по-добре на некой който може да го направи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Хорица ко става...Евтиме мен не ме бърка и сам да си я правя...ама мина Нова Година стана супер много време откакто се прави ако нямаш време няма проблеми ще я мъча тук при мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

Май не са ми пратили фурнира, а човека, не мога да го открия по Skype за да го питам.

Ако ти се занимава, мога да ти я дам да я залепиш сам.

 

Ако на някой му се намират фурнири, дебели 2-3мм - да свирка - трябват ми няколко парчета, да залепя грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.