fracture Публикувано Май 17, 2005 Публикувано Май 17, 2005 (Редактирано) Мен нещо отдавна ме тресе на вълна озвучаване и попреглеждах, и попреглеждам разни оферти за кубета и се спирах на варианти с 10" говорител. Ама Mu3epHuK-а ме зарибява с някакво списание в което пише, че за да се чувала 5-та струна на баса, трябвало 15" говорител ! Е да, ама това го пише само там, никъде другаде не съм чел нещо такова, а пък забелязвам че 15" говорители се ползват само ако кубето е с по-голяма мощност, да кажем от 50W нагоре. Та според вас има ли смисъл от 15" говорител, при положение че не се стремя да достигам по-горе посочените мощности и има ли нещо вярно с 5-тата струна ? Редактирано Май 17, 2005 от fracture Цитирай
metalhammer Отговорено Май 17, 2005 Отговорено Май 17, 2005 Мен нещо отдавна ме тресе на вълна озвучаване и попреглеждах, и попреглеждам разни оферти за кубета и се спирах на варианти с 10" говорител. Ама Mu3epHuK-а ме зарибява с някакво списание в което пише, че за да се чувала 5-та струна на баса, трябвало 15" говорител ! Е да, ама това го пише само там, никъде другаде не съм чел нещо такова, а пък забелязвам че 15" говорители се ползват само ако кубето е с по-голяма мощност, да кажем от 50W нагоре. Та според вас има ли смисъл от 15" говорител, при положение че не се стремя да достигам по-горе посочените мощности и има ли нещо вярно с 5-тата струна ? не съм толкова басист но според мен хавата е отгоре една колона 4 X 10'' и отдолу една колона 1 X 15'' Цитирай
разбойник Отговорено Май 18, 2005 Отговорено Май 18, 2005 Ако говорим само за говорителя - много зависи от това как е направен. Има много примери за 10" и 12" говорители, които се справят добре с 5 стр. бас, но със сигурност една добра 15-ка ще ти изкара повече ниски честоти. Една добра бас колона не свири като HiFi колона т.е. идеята не е да свири линейно до 30 Hz (основната честота на най-ниския тон на 5 стр. бас). Нормално е на 30 херца колоната да е -6 до -12 dB спрямо диапазона 90 - 1000 херца. Въпросът е, че трябва да може да издържа без да криви и да се разпада когато подръпваш юнашки ниската струна. Това се постига, но за сметка на (1 вариант) колосално голяма колона, (2 вариант) нискоефективен говорител в разумно голяма колона + мощно крайно стъпало, (3 вариант) апаратура, която струва колкото двустаен апартамент в провинцията. 50 вата е малко за бас китара - достатъчно за да свириш сам, недостатъчно за да свириш на репетиции и почти невъзможно за озвучаване на сцена. Естествено, ако свириш в джаз трио с куха китара и перкусии горното не важи. <_> Цитирай
fracture Отговорено Май 18, 2005 Автор Отговорено Май 18, 2005 яснооооооооооо, както винаги всичко опира до пари, ама до много пари Цитирай
разбойник Отговорено Май 18, 2005 Отговорено Май 18, 2005 (Редактирано) Да и не. Аз в последно време се оборудвах прилично за българските стандарти, ама от това не съм станал по-добър. Важното е как свириш, това дето тук си го дрънкаме е за обща (басистка ) култура, един вид да не откриваме колелото и топлата вода всеки ден. Важното е другото. Ако свириш и доброто оборудване няма да ти се размине. P.S. Само да добавя. Ако се интересуваш от повече (и по-добре подредена и обяснена) теория за бас усилватели виж тук - http://sound.westhost.com/instamps.htm Редактирано Май 18, 2005 от разбойник Цитирай
fracture Отговорено Май 18, 2005 Автор Отговорено Май 18, 2005 ей, Разбойник имам за бая неща да те черпя Цитирай
Steff Отговорено Май 18, 2005 Отговорено Май 18, 2005 В мойто списание пише:8х10', или два бокса-4х10'+1х18'. Естествено,лампова глава,300-400 вата,двете колони също с мощност по около 300 вата. Не е много препоръчително да е голяма мощността на 10'-вия говорител, колкото е по-силен, толкова по-бавен става и се губи малко от пъргавината му, което е основната сила на десятката. А според мен, 15' не може да допълни достатъчно добре 4х10... много зависи от баса, с който се свири. Цитирай
fracture Отговорено Май 18, 2005 Автор Отговорено Май 18, 2005 (Редактирано) Steff, добри помисли ми идват от това което съветваш, ама бързо охладнявам - свръх финансовите ми възможности са. Редактирано Май 18, 2005 от fracture Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Май 18, 2005 Отговорено Май 18, 2005 Не съм басист,но мога да кажа от опит,че петструнен бас няма да има никакви проблеми да се чува с 4X10" колона.Басистът с когото свиря сега използва два петструнни баса - Ken Smith и Fender Amrican Jazz Custom. Той свири през предусилвател Еden през крайно стъпало Crest Audio във две отново Edеn 4X10" и дет се вика след всяка репетиция ме боли главата Независимо от това че не използва 15" говорител петструнните му басове къртят мощно. Владо Цитирай
Steff Отговорено Май 18, 2005 Отговорено Май 18, 2005 Fracture, ако това ще те успокои по някакъв начин, ще ти кажа, че тази конфигурация засега и за мен е все още розов сън . A иначе, Владо, така е, за репетиция е ОК, дори идва прекалено мощно това, с което свири басиста ти, но на една голяма сцена си има нужда от 18'+10"ките, за да може да се озвучи баса с 2 микрофона-единия за конкретност, цвят и бързина на тона, а другия за ниски честоти. За пример-на не особено голямата сцена в голямата зала на Суинга, съм се чувал добре единствено, когато пуснах към басовата глава една колона с 2х15' и една с 4х10'. И пак ми липсваха ниски под 80hz... Цитирай
Recommended Posts