Jump to content
Българският форум за музиканти

За техниките на Dive-a


Fenix

Recommended Posts

B)

 

Мдааа. Странно че такава тема не е имало досега.

ЗНачи идеята е следната. Аз имам китарка с тремоло, (то моето е и флойд) вече година и 1 месец...., може да ви се стори малко странно че я пускам тази тема чак сега, но всъщност никога не съм задълбавал толкова във таз работа. В смисъл, освен стандартните "повръщания", звук от кола на формула 1 и The Wildest Of Vibratoes друго не съм правил много много.

 

За съжаление ми е ясно че всъщност тука никой не може кой знае колко да ми помогне, щото сяко тремоло е различно, но все пак B) .

 

Я дайте малко опит относно Dive-овете. Примерно не всеки Dive звучи на място, защото и след дайва, пак тона си остава тон и пак се променя нотата, и като не е в тоналността не звучи хубаво (е, не личи толкова много колкото ако я изсвириш чисто, но все пак дразни).

 

Освен това съм забелязал по табулатурите на Дайвовете скала от 1 до 7, и чак сега се замислих, аве това... октави ли са? Щото сто процента не са ноти :greenball:

 

И по принцип дайте някакви съвети относно използването му. Тука има не един или двама съфорумци които злоупотеебяват с тремолото. Ако става дума за Флойд - още по-добре :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 34
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ми аз съм виждал Нинко да прави тарикатски неща с тремолото - ще ми е интересно да посподели B)

 

Аз мога да си кажа какво правя - а то не е много, понеже не съм задълбал още там. За дайвовете - аз лично обичам като направя някакъв дайв до нисък тон, да го завърша с някакъв тон или акорд на 6та струна - яко звучи, а и ти дава добра изходна точка за следващия елемент. Другото, което ме кефи, е да го сваля супер ниско, до пълно дезинтегриране - когато е много ниско, лесно се заглушава без да личи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично на мен dive-bomb ми звучи готино само след ударен флажолет, независимо дали е натурален или изкуствен. Избягвам да опъвам нагоре, защото много късам струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друго, за което се сещам - много кефи:

 

Перкаш нещо, и сваляш макс ниско. В момента, в който е толкова ниско, че първото изчезва, дърпаш някоя свободна струна, и отпускаш, така че тонът на свободната струна да 'изплува'. Бесно звучи :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе пичове, а какво е това дайв :happy:

ъъъъ :happy:

'фащаш тремолото, и го натискаш надолу или го дърпаш нагоре (ако е флойд)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Перкаш нещо, и сваляш макс ниско. В момента, в който е толкова ниско, че първото изчезва, дърпаш някоя свободна струна, и отпускаш, така че тонът на свободната струна да 'изплува'. Бесно звучи :happy:

Класика :happy:

Ми то няма голяма философИя - гледаш няколко концерта на по-таквиз китаристи, после опитваш едно-друго. Аз поне тъй се мъча... А иначе обожавам онази техника с Флойда, т.нар. "butterfly" - сещате се нали? :) Много гот!!! :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аааа тва ми беше много любимо да се праа на кой съм аз само ръчка и флажолети, флажолети и ръчка и другите викат ееееееебахти китариста номер 1......... после взех, че се върнах към музиката, свирене му е майката, а не ръчки, иначе завършек с ръчка си е яко де и от време навреме, само да не се пристрастява човек. Аз техника за това не знам да има :) . Ще го усетиш.

 

пп едно време също имитирах влак и натискане на газ на кола/мотор, ама тва секи го е правил хехе.

 

иначе гледай като работиш с ръчката добре да заглушаваш с лявата ръка, че ако има много компресия става мазило аре :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За най-музикално свирене с тремолото било то дайвове,пулове или какво ли не още аз признавам няколко човека-Еди Ван Хейлън,Стийв Вай,Майкъл Лий Фъркинс,Джеф Бек,Реб Бийч,Скот Хендерсън(в последните няколко албума)и Том Морело.И пак повтарям говоря за музикално свирене а не просто баналните звуци.

 

Също трябва да призная и Ричи Самбора за част от солото в Бед Медисин на Бон Джоуви,където със дясната ръка "щипе" изкуствени флажолети,а пак със лявата се пресяга и натиска кратко и бързо тремолото.

 

Владо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам китарка с тремоло, (то моето е и флойд) вече година и 1 месец...., може да ви се стори малко странно че я пускам тази тема чак сега, но всъщност никога не съм задълбавал толкова във таз работа. В смисъл, освен стандартните "повръщания", звук от кола на формула 1 и The Wildest Of Vibratoes друго не съм правил много много.

И аз съм като теб - от години имам китари с флойдове и абсолютно не ги ползвам (флойдовете)

Купувах китари с флойд, защото ми се струваше гъзарско, а и когато минаваш от Кремона на нещо по-добро, държиш да има всички "екстри". Голяма грешка.

Аз лично изпитвам открита антипатия към всякакъв вид тремолота и то не защото не мога да ги ползвам (което си е така), а защото преебават звука на китарата дори ако не ги използваш - в крайна сметка струните ти при бриджа се държат на мека основа (пружини).

В момента се мъча да реша проблема със състейна и световноизвестното моментно разстройване при бендинг като си блокирам флойда на едната китара с дървено трупче. Не ми се занимава да търся оная джаджа, дето помага на флойда да не ти сере лайна. :)

Знам, че майсторите на флойда ще се развилнеят, ама всеки си знае неговата :) Я си връткам лийдове без ръчки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, бе - лошо няма :) Един приятел беше казал "Искам по един stratocaster, Les Paul и jem!". Да, можеш да имаш всякакъв саунд, естествено, че фиксираният бридж е по-добър за тона. Всеки прави избора си индивидуално. И то не по принцип, а в конкретен случай - не искам да свиря джаз на Ibanez (пак зависи от понятието "джаз"...). Идеята ми е, че за всяка музика си има инструмент. Но се отклонихме от темата. Fenix питаше за dive и т.н. :)

 

;)

 

P.S.: Vlado_abroad, да добавим ли към списъка ти Mathias IA Enklundh? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

P.S.: Vlado_abroad, да добавим ли към списъка ти Mathias IA Enklundh? :)

И той е изрод,няма спор :) ,но той излезе на сцената много по-късно и всичко бе открито общо взето.Но нека и него включим за да има и още един събременник.

 

Владо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.