BASHMAISTORA Публикувано Октомври 23, 2007 Публикувано Октомври 23, 2007 Здравейте, значи ситуацията е следната: имам едни касети с архивни записи които за мен са много ценни. Касетките са записвани от магнитофонна лента и не са с чак толкова лошо качество но има един гаден шум. Сега мисля да прехвърля всичко на дискове но ми се иска малко да ги пообработя. Набавих си Cool Edit Pro 2.0 с идеята да ги манипулирам с нея а и в описанието пише че има възможност да тушира малко този шум от касетите обаче тук идва голамата трудност- нещо аз ли не мога да схвана, програмата ли е калпава е не можах да разбера как се обработва този шум и тва е, иначе ефекти за щяло и нещяло. Та молбата ми е ако някой се е занимавал с подобна дейност да помогне с някой съвет. Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 23, 2007 Отговорено Октомври 23, 2007 ... програмата ли е калпава е не можах да разбера как се обработва този шум и тва е... Определено единият от вас е калпав, но щом цитираш Куул едита...определено няма да е той. За твоя радост си се спрял на програма, която има едни от най-ефективните алгоритми за премахване на шум и дефекти. След като вече си прехвърлил записите и си стигнал до махането на шума, от менютата избираш Effects, слизаш надолу до Noise Reduction и после от 4-те опции пак избираш Noise Reduction. Това е модулът, който ще ти свърши в случая най-добрата работа. Иначе и другите модули може да ги ползваш като поразучиш кое-какво, но засега действай с последния. Ако питаш конкретно стъпка по стъпка как да стане с него работата....сега съм доста изморен, защото съм бачкал цяла нощ и вече смятам да лягам...но ще се опитам набързо да ти обясня.... - Първо маркираш само област, в която има въпросния шум (може да е кратък епизод...дори част от секундата...но да е чист шум). - След това отиваш по гореописания начин на Noise Reduction и избираш Get Profile From Selection. - В следващата стъпка ако искаш може да си запазиш току що образувания профил на шум (със Save Profile), а може и да не го запазиш, защото програмата винаги помни последната операция. - Излизаш ot Noise Reduction, маркираш целия файл и отново отиваш в NR. - Като последна стъпка само натискаш ОК и си готов. Разбира се, за да се постигне максимално добър резултат, човек може доста да си поиграе с останалите параметри в NR, но на този етап е по-добре да не ги пипаш от default стойностите, освен ако не искаш веднага да започнеш да се учиш и да пробваш....да не говорим пък в Click/Pop Eliminator-а колко неща може да настройваш...вижда се...доста са се постарали разработчиците. Все пак си имаш и Preview за проби и UNDO за грешки. Действай и успех с пробите. Цитирай
BASHMAISTORA Отговорено Октомври 23, 2007 Автор Отговорено Октомври 23, 2007 Благодаря за конкретния отговор. Ще продължа да опитвам след ден два че и аз съм на работа но и не изключвам начина за раучаване на програмката на принципа проба-грешка. Иначе самия софта е наистина добре направен и ми харесва повече от себеподобните си. Цитирай
dedi777 Отговорено Октомври 30, 2007 Отговорено Октомври 30, 2007 Reduce 40db - не го променяй Precision faktor - 7- може да варира от 5 до 7 -там е най добре Smoothing amount e 3 по подразбиране -0 е с най голям фактор,1,2,3 по етапно фактора пада Transition width- остава 0 Ако лентата е много шумна след като си взел профил пробваш да сваляш Smoothig от 3 на 2 или 1 като 0 реже най много.Трябва да прослушваш всяка промяна за да не звучи като фледжър или като в тръба,това се постига опитно Работя от 6 години с тази програма и смея да твърдя че е много добра,и все още откривам по някоя малка таина. Желая успех.Ако те интересуват подробности ми пиши на /nmpstudio@abv.bg/ с каквото мога ще помогна. Цитирай
Petar Отговорено Януари 16, 2008 Отговорено Януари 16, 2008 Здравейте,значи ситуацията е следната: имам едни касети с архивни записи които за мен са много ценни. Касетките са записвани от магнитофонна лента и не са с чак толкова лошо качество но има един гаден шум. Сега мисля да прехвърля всичко на дискове но ми се иска малко да ги пообработя. Набавих си Cool Edit Pro 2.0 с идеята да ги манипулирам с нея а и в описанието пише че има възможност да тушира малко този шум от касетите обаче тук идва голамата трудност- нещо аз ли не мога да схвана, програмата ли е калпава е не можах да разбера как се обработва този шум и тва е, иначе ефекти за щяло и нещяло. Та молбата ми е ако някой се е занимавал с подобна дейност да помогне с някой съвет. Запиши звук от празен участък на лентата като wav file. Отвори го във програмата и със нойсе редукшен направи профил и го запиши. След това отвори файла които ще обработваш и га селектирай, отвори нойсе редукшен и зареди профива който си направил и извърши процеса. Запиши файла като wav. И ма и по лесен начин, но този е по сигурен и га препоръчвам. Цитирай
yamaha Отговорено Януари 16, 2008 Отговорено Януари 16, 2008 Темата е почти на 3 месеца...сигурно за това време вече се е научил как се прави, а и по-горе аз май обясних същото, дори по-подробно... ...по-добре кажи кой е по-лесният начин, че да го ползваме всички. Цитирай
Recommended Posts