Jump to content
Българският форум за музиканти

Не мога да подкарам ни Vsti на Mac Os X


Baby Thomas

Recommended Posts

Подобни теми в тоя раздел много, но всичките за Уин. Там честно казано няма какво да ме изненада или затрудни, но не в това е въпроса...

Въпроса е, че като турбо ламер в МасОС средата не мога да се оправя и да пусна един прост VSTi плъгин. Опитах Лоджик 7, GarageBand, 6-7 безплатни хоста, но с никой нищо не стана. Конкретно мъча EZdrummer-a. Нощес се надявам да слезе новия Лоджик 8, но дали ще тръгне - никой не знае... :)

 

Приемам всякакви препоръки и помощ относно музицирането под МасОС, че мисля да си купувам истински Мас и съответно ще ми трябват теоретични и практични знания. :)

Предварително благодаря! :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип няма никакъв проблем с подкарването на VST в GrageBand и Logic, само че трябва предварително да са инсталирани като Audio Unit (AU) което е на практика маковското VST.

 

Образно казано нещата изглеждат по следния начин:

 

1. Отваряш си GarageBand, задаваш му параметрите на проекта, появява ти се миди канал с пиано и му цъкаш инфо бутона долу вдясно. Най-горното падащо меню е за уреда, през който ще минава мидито. В случая съм използвал Battery 3. Нещата изглеждат така -

VST01.png

VST02.png

 

2. Цъкаш бутончето вдясно, дето има моливче на него и ти се отваря самия уред (в случая Battery 3) -

VST03.png

 

Там вече си правиш, каквото си правиш с въпросния уред.

 

 

В Logic-а нещата изглеждат по подобен начин, само че там трябва да влизаш в аутпута на трака и да ръчкаш по менютата докато стигнеш до конкретното VST.

 

That's all folks, както казваше един заек :)

 

 

Успех и ако имаш още някакви въпроси свързани с Mac OSX/OS9 - аз съм насреща :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип няма никакъв проблем с подкарването на VST в GrageBand и Logic, само че трябва предварително да са инсталирани като Audio Unit (AU) което е на практика маковското VST...

Ще опитам още довечера, че саунд картата е в къщи. Освен това без аудио интерфейс GarageBand блокира щом добавя нов трак, явно не му понася аудио-фрий компютър ;)

Аз уж по подобен начин опитвах, но може и да съм пропуснал нещо. Освен това ще взема да инсталирам още 2-3 плъгина, може проблема да е от кухия EZdrummer - не е като да нямам VSTi. :P

Благодаря за изчерпателния отговор! :secret:

 

P.S. След малко ще сложа един Ableton Live...6.0.5 ли беше... В него бях подкарвал Addictive Drums, макар и под Уин, та съм по-ориентиран как ставаха нещата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

HP/Compaq лаптоп. AMD 1.8GHz, 512RAM, 80HDD, Ati X1150, M-Audio FireWire Audiophile. И на домашния опитах, ама то пак АМД, пък и нямам 1394 и го зарязах. Като купя Мас-че тогава ще се мъча. Сега само разцъквам софтуера да видя дали ще ме изкефи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ем открехни малко нас ламерите, де! Какво се скръндзаш, дай некви идеи и предложения за начинаЮщите... :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми като се започне с GarageBand, който доста хора го подценяват, но аз лично смятам че е чудесен туул за композитори, който си има много сериозни банки със семпли - т.нар. Jam Packs, които са с 24-битови инструменти и заемат доста по-малко ресурси от VST-тата.

За справка, на моя PowerBook G4 (550Mhz 512MB RAM) съм пускал по 6 софтуерни инструмента без да имам тревоги с пърформанса.

Logic, който е един по-advanced GarageBand и си е на нивото на софтуери като Cubase и Pro Tools, макар и на мен да ми се вижда малко куц за работа, ама това си е въпрос на навик - аз си бачкам със Cubase по принцип.

Soundtrack Pro е много приличен аудио едитор с доста опции.

Ако излезем от аудиото - Final Cut Pro, макар и него да го плюят, но на мен ми се види доста удобен софт за видео.

И накрая, човек съвсем спокойно може да си кълца и видео и аудио с QuickTime Pro, като за аудиото например има контроли за pitch, speed и други такива, които си бачкат в реално време - много удобно за вадене на парчета :hysterical:

Редактирано от Chrysalid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип няма никакъв проблем с подкарването на VST в GrageBand и Logic, само че трябва предварително да са инсталирани като Audio Unit (AU) което е на практика маковското VST.

Ъъъ... При мен изобщо не се появява в падащото меню тоя EZdrummer, само дефолтните инструменти на Garage Band. Но той си е инсталиран като VSTi, има си го в системната папка за VST-та. Да не би да трябва плъгина да има и AU вариант и аз да сложа него? В Logic/Garage Band само такъв формат плъгини ли се отварят или нещо не съм доразбрал пак?

Свалих и два безплатни софта - Ardour & Luna. Ще ги видя и тях кое как какво...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

GarageBand и Logic де факто не работят с VST. Работят с AU, както пък Pro Tools-a работи с RTAS. Просто плъгините, които искаш да ползваш, трябва да имат вариант да се инсталират като AU, иначе няма да стане. Погледни в документацията дали плъгина поддържа тоя стандарт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и аз така установих, макар и емпирично. Освен това самия EZdrummer явно е проблемен, защото не се появява дори в програмки, които поддържат VSTi. Голяма греда с тия плъгини, няма да могат да се ползват. Освен всичко друго от 25 ДВД-та с мюзик софт на Мас явно няма да върви нищо. Има само 5-6, които са с инсталер и за Мас, но за тях няма крак/мрак и т.н. лекарства... :)

Както и да е, че чопля в нета. Aз мислех, че нещо не правя като хората и затова не иска да тръгне, а то проблемът бил в незнанието ми. Благодаря, че ме светнахте. :)

 

Някое готино софтче за дръмс да има кракваемо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложих някакъв ъпдейт на EZdrummer-а и тръгна като AU. Странно защо VSTi варианта не пали, но както и да е. За моя радост успях да подкарам и по-големият му и ДОСТА по-злобен брат - DFH Superior. Жалко, че не остана място по диска да сложа и Logic Studio 8, защото засега джиткам с Garage Band & Ableton Live. Явно ще се събере добра колекцийка и за Мас. :)

Обаче перформанса е дефакто еднакъв при ХР/Виста/МасОС. Поне това, което аз опитвам - един МИДИ трак, един VSTi плъгин, МИДИ дръмниг в реално време. Тестовете са провеждани на два компа, с два аудио интерфейса, с три ОС-а, с 4-5 хоста, с 3-4 плъгина за дръмс -> резултатът е еднакъв. Или си му е толкова вътъка на софтуерните решения, или нещо аз съм карък и не мога да се оправя. Като закупя Мас-а ще видим как ще върви, дано има напредък. :metalist:

Значи то всичко свири ОК, но проблема е, че се появяват тук-там т.нар. "CPU Spikes" - рязко скачане на използваното процесорно време. В Ableton Live дори ми изписва 160% ЦПУ. Това става за 1 секунда. А в останалото време стои на 25-30%. Странна работа... :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mac OSX на PC не върви по най-добрия начин - зарежда по-бавно и като цяло пърформанса е по-зле. Кат си вземеш мак, ще усетиш разликата :offtopic-001:

 

Иначе ако те вълнуват софтове - пиши ми ЛС :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Интересно твърдение, но ми се струва, че плаче за Mythbusters :)

 

Разлика може да се измерва само ако се сравняват еднакви Mac и PC машини - с един и същи модел процесор, на една и съща честота и с едни и същи памети. Ако PC-то е слабо и си купиш мощен Mac - естествено ще има разлика :offtopic-001: Както и обратното разбира се....

 

пс. Нямам нищо против Mac. Хората си продават същите компоненти като при PC (Intel процесори, NVidia видеокарти, същите хард дискове и т.н.) сложени в бяла кутия, но на значително по-висока цена. Има си хора, които им се вързват на маркетинга и си ги пазарят - всичко е ОК - какво против мога да имам :P

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.