Baby Thomas Публикувано Октомври 7, 2007 Публикувано Октомври 7, 2007 Подобни теми в тоя раздел много, но всичките за Уин. Там честно казано няма какво да ме изненада или затрудни, но не в това е въпроса... Въпроса е, че като турбо ламер в МасОС средата не мога да се оправя и да пусна един прост VSTi плъгин. Опитах Лоджик 7, GarageBand, 6-7 безплатни хоста, но с никой нищо не стана. Конкретно мъча EZdrummer-a. Нощес се надявам да слезе новия Лоджик 8, но дали ще тръгне - никой не знае... Приемам всякакви препоръки и помощ относно музицирането под МасОС, че мисля да си купувам истински Мас и съответно ще ми трябват теоретични и практични знания. Предварително благодаря! Цитирай
BlueZone Отговорено Октомври 8, 2007 Отговорено Октомври 8, 2007 По принцип няма никакъв проблем с подкарването на VST в GrageBand и Logic, само че трябва предварително да са инсталирани като Audio Unit (AU) което е на практика маковското VST. Образно казано нещата изглеждат по следния начин: 1. Отваряш си GarageBand, задаваш му параметрите на проекта, появява ти се миди канал с пиано и му цъкаш инфо бутона долу вдясно. Най-горното падащо меню е за уреда, през който ще минава мидито. В случая съм използвал Battery 3. Нещата изглеждат така - 2. Цъкаш бутончето вдясно, дето има моливче на него и ти се отваря самия уред (в случая Battery 3) - Там вече си правиш, каквото си правиш с въпросния уред. В Logic-а нещата изглеждат по подобен начин, само че там трябва да влизаш в аутпута на трака и да ръчкаш по менютата докато стигнеш до конкретното VST. That's all folks, както казваше един заек Успех и ако имаш още някакви въпроси свързани с Mac OSX/OS9 - аз съм насреща Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 8, 2007 Автор Отговорено Октомври 8, 2007 По принцип няма никакъв проблем с подкарването на VST в GrageBand и Logic, само че трябва предварително да са инсталирани като Audio Unit (AU) което е на практика маковското VST... Ще опитам още довечера, че саунд картата е в къщи. Освен това без аудио интерфейс GarageBand блокира щом добавя нов трак, явно не му понася аудио-фрий компютър Аз уж по подобен начин опитвах, но може и да съм пропуснал нещо. Освен това ще взема да инсталирам още 2-3 плъгина, може проблема да е от кухия EZdrummer - не е като да нямам VSTi. Благодаря за изчерпателния отговор! P.S. След малко ще сложа един Ableton Live...6.0.5 ли беше... В него бях подкарвал Addictive Drums, макар и под Уин, та съм по-ориентиран как ставаха нещата... Цитирай
BlueZone Отговорено Октомври 8, 2007 Отговорено Октомври 8, 2007 А ти все пак на каква машина ги пускаш всички тия работи? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 8, 2007 Автор Отговорено Октомври 8, 2007 HP/Compaq лаптоп. AMD 1.8GHz, 512RAM, 80HDD, Ati X1150, M-Audio FireWire Audiophile. И на домашния опитах, ама то пак АМД, пък и нямам 1394 и го зарязах. Като купя Мас-че тогава ще се мъча. Сега само разцъквам софтуера да видя дали ще ме изкефи... Цитирай
RockoBG Отговорено Октомври 8, 2007 Отговорено Октомври 8, 2007 Отскоро и аз съм отново у Мак гилдията. Мега пауърфул аудио туулс има из вътре. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 8, 2007 Автор Отговорено Октомври 8, 2007 Ем открехни малко нас ламерите, де! Какво се скръндзаш, дай некви идеи и предложения за начинаЮщите... Цитирай
BlueZone Отговорено Октомври 8, 2007 Отговорено Октомври 8, 2007 (Редактирано) Еми като се започне с GarageBand, който доста хора го подценяват, но аз лично смятам че е чудесен туул за композитори, който си има много сериозни банки със семпли - т.нар. Jam Packs, които са с 24-битови инструменти и заемат доста по-малко ресурси от VST-тата. За справка, на моя PowerBook G4 (550Mhz 512MB RAM) съм пускал по 6 софтуерни инструмента без да имам тревоги с пърформанса. Logic, който е един по-advanced GarageBand и си е на нивото на софтуери като Cubase и Pro Tools, макар и на мен да ми се вижда малко куц за работа, ама това си е въпрос на навик - аз си бачкам със Cubase по принцип. Soundtrack Pro е много приличен аудио едитор с доста опции. Ако излезем от аудиото - Final Cut Pro, макар и него да го плюят, но на мен ми се види доста удобен софт за видео. И накрая, човек съвсем спокойно може да си кълца и видео и аудио с QuickTime Pro, като за аудиото например има контроли за pitch, speed и други такива, които си бачкат в реално време - много удобно за вадене на парчета Редактирано Октомври 8, 2007 от Chrysalid Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 8, 2007 Автор Отговорено Октомври 8, 2007 По принцип няма никакъв проблем с подкарването на VST в GrageBand и Logic, само че трябва предварително да са инсталирани като Audio Unit (AU) което е на практика маковското VST. Ъъъ... При мен изобщо не се появява в падащото меню тоя EZdrummer, само дефолтните инструменти на Garage Band. Но той си е инсталиран като VSTi, има си го в системната папка за VST-та. Да не би да трябва плъгина да има и AU вариант и аз да сложа него? В Logic/Garage Band само такъв формат плъгини ли се отварят или нещо не съм доразбрал пак? Свалих и два безплатни софта - Ardour & Luna. Ще ги видя и тях кое как какво... Цитирай
BlueZone Отговорено Октомври 8, 2007 Отговорено Октомври 8, 2007 GarageBand и Logic де факто не работят с VST. Работят с AU, както пък Pro Tools-a работи с RTAS. Просто плъгините, които искаш да ползваш, трябва да имат вариант да се инсталират като AU, иначе няма да стане. Погледни в документацията дали плъгина поддържа тоя стандарт. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 8, 2007 Автор Отговорено Октомври 8, 2007 Да, и аз така установих, макар и емпирично. Освен това самия EZdrummer явно е проблемен, защото не се появява дори в програмки, които поддържат VSTi. Голяма греда с тия плъгини, няма да могат да се ползват. Освен всичко друго от 25 ДВД-та с мюзик софт на Мас явно няма да върви нищо. Има само 5-6, които са с инсталер и за Мас, но за тях няма крак/мрак и т.н. лекарства... Както и да е, че чопля в нета. Aз мислех, че нещо не правя като хората и затова не иска да тръгне, а то проблемът бил в незнанието ми. Благодаря, че ме светнахте. Някое готино софтче за дръмс да има кракваемо? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 10, 2007 Автор Отговорено Октомври 10, 2007 Сложих някакъв ъпдейт на EZdrummer-а и тръгна като AU. Странно защо VSTi варианта не пали, но както и да е. За моя радост успях да подкарам и по-големият му и ДОСТА по-злобен брат - DFH Superior. Жалко, че не остана място по диска да сложа и Logic Studio 8, защото засега джиткам с Garage Band & Ableton Live. Явно ще се събере добра колекцийка и за Мас. Обаче перформанса е дефакто еднакъв при ХР/Виста/МасОС. Поне това, което аз опитвам - един МИДИ трак, един VSTi плъгин, МИДИ дръмниг в реално време. Тестовете са провеждани на два компа, с два аудио интерфейса, с три ОС-а, с 4-5 хоста, с 3-4 плъгина за дръмс -> резултатът е еднакъв. Или си му е толкова вътъка на софтуерните решения, или нещо аз съм карък и не мога да се оправя. Като закупя Мас-а ще видим как ще върви, дано има напредък. Значи то всичко свири ОК, но проблема е, че се появяват тук-там т.нар. "CPU Spikes" - рязко скачане на използваното процесорно време. В Ableton Live дори ми изписва 160% ЦПУ. Това става за 1 секунда. А в останалото време стои на 25-30%. Странна работа... Цитирай
MDMACORP Отговорено Октомври 10, 2007 Отговорено Октомври 10, 2007 Пробва ли VST-AU Adapter ? Цитирай
BlueZone Отговорено Октомври 10, 2007 Отговорено Октомври 10, 2007 Mac OSX на PC не върви по най-добрия начин - зарежда по-бавно и като цяло пърформанса е по-зле. Кат си вземеш мак, ще усетиш разликата Иначе ако те вълнуват софтове - пиши ми ЛС Цитирай
niki123bg Отговорено Октомври 10, 2007 Отговорено Октомври 10, 2007 (Редактирано) ^ Интересно твърдение, но ми се струва, че плаче за Mythbusters Разлика може да се измерва само ако се сравняват еднакви Mac и PC машини - с един и същи модел процесор, на една и съща честота и с едни и същи памети. Ако PC-то е слабо и си купиш мощен Mac - естествено ще има разлика Както и обратното разбира се.... пс. Нямам нищо против Mac. Хората си продават същите компоненти като при PC (Intel процесори, NVidia видеокарти, същите хард дискове и т.н.) сложени в бяла кутия, но на значително по-висока цена. Има си хора, които им се вързват на маркетинга и си ги пазарят - всичко е ОК - какво против мога да имам Редактирано Октомври 10, 2007 от niki123bg Цитирай
Recommended Posts