разбойник Публикувано Май 3, 2005 Публикувано Май 3, 2005 Здравейте, попадна ми добра страница, обясняваща процеса - подробно, с картинки, като за не-специалисти и затова реших да пусна линк тук. Ако решите, че ви интересува запазете информацията, защото след седмица-две собственика на страницата ще я свали. ЕКРАНИРАНЕ Цитирай
pacman Отговорено Май 3, 2005 Отговорено Май 3, 2005 хорошо :arrow: Save As :arrow: ПП Искам да питам спецовете по ел. частта има ли предимство медното фолио пред алуминиевото, освен по-лесното запояване? Цитирай
разбойник Отговорено Май 3, 2005 Автор Отговорено Май 3, 2005 На теория има някаква, на практика - не знам. Да влязат специалистите. Цитирай
the_gorer Отговорено Май 3, 2005 Отговорено Май 3, 2005 Аз самоделните си ефекти ги екранирам с алуминиево фолио от цигари , но навсяъде препоръчват медното (при това по-дебело). Имам един даскал, който си екранираше китарите с ламарина от капачка на компотен буркан Мисля, че за екраниране на китари няма осезаема разлика между двата метала. По принцип е най-добре да се екранира с желязо, защото пази много по-добре и от магнитни влияния, докато медта и алуминия не могат да ги спират на 100%. Дековете, видео плейърите и на практика всякаква черна техника се слагат в железни кутии не само заради здравината, но и заради екраниращите предимства на желязото. За съжаление, е много трудно да се екранира китара с желязо - трудно се обработва и трябва да му нанасяш специални покрития или бои, които да го пазят от окисляване. Освен това, достатъчно тънки железни листове се намират с триста зора. Цитирай
wolfgang Отговорено Май 4, 2005 Отговорено Май 4, 2005 (Редактирано) Аз самоделните си ефекти ги екранирам с алуминиево фолио от цигари , но навсяъде препоръчват медното (при това по-дебело).Имам един даскал, който си екранираше китарите с ламарина от капачка на компотен буркан Мисля, че за екраниране на китари няма осезаема разлика между двата метала. По принцип е най-добре да се екранира с желязо, защото пази много по-добре и от магнитни влияния, докато медта и алуминия не могат да ги спират на 100%. Дековете, видео плейърите и на практика всякаква черна техника се слагат в железни кутии не само заради здравината, но и заради екраниращите предимства на желязото. За съжаление, е много трудно да се екранира китара с желязо - трудно се обработва и трябва да му нанасяш специални покрития или бои, които да го пазят от окисляване. Освен това, достатъчно тънки железни листове се намират с триста зора. химичният елемент желязо не проявява магнитни свойства само когато е с аустенитна структура! затова не е подходящо за екраниране на китари. темата не е за декове, плеъри или други. между алуминий и мед има някаква разлика във физичните свойства поради която специалистите препоръчват мед. не знам защо. ако човек има достъп до медно фолио или проводими бои не ми е много ясно защо би ползвал фолио от цигари или шоколад - те са само за зъкърпване на положението ... Редактирано Май 4, 2005 от wolfgang Цитирай
the_gorer Отговорено Май 4, 2005 Отговорено Май 4, 2005 Ами приятелю, тези цигарени и шоколадови истории наистина са за аматьори. :hello: Никога не съм купувал какъвто и да е вид фолио, та за това давам идея за подръчни материали. Както казах, някои ползват капачки от буркани Вярно е, че медното фолио се препоръчва повече от алуминиевото - слагат и по-дебели листове от него. За желязото - не става въпрос за неговите собствени магнитни свойства, а за свойството му да предпазва от магнитни влияния в ролята си на екран. Питай Мацушита Електроникс защо не си правят техниката от мед Цитирай
Nikifena Отговорено Май 5, 2005 Отговорено Май 5, 2005 Питай Мацушита Електроникс защо не си правят техниката от мед Защото ще им излезне златна Иначе аз ефектите ги екранирам с готварско фолио. Първо по-дебело е от това на цигарите и милка шоколада второ е достатъчно евтино. Като стана дума ще зема утре да постна 2 снимки, как съм си екранирал мойта китара, и тая на Разбойников (неговата с медно фолио, мойта с алуминиево) Може (ако не ме мързи) и да напиша 1 усер мануал как се екранра китара и кое е важното при тая дейност Цитирай
wolfgang Отговорено Май 5, 2005 Отговорено Май 5, 2005 Ами приятелю, тези цигарени и шоколадови истории наистина са за аматьори. :hello: Никога не съм купувал какъвто и да е вид фолио, та за това давам идея за подръчни материали. Както казах, някои ползват капачки от буркани Вярно е, че медното фолио се препоръчва повече от алуминиевото - слагат и по-дебели листове от него. За желязото - не става въпрос за неговите собствени магнитни свойства, а за свойството му да предпазва от магнитни влияния в ролята си на екран. Питай Мацушита Електроникс защо не си правят техниката от мед вярно са за аматьори - но цената на медта не е никак ниска :-)) алуминия обаче също се числи към цветните метали и не бих казал, че е евтин, но е значително по-достъпен от медта под формата на фолио. за по-евтино - проводима боя. това е и масово използваният метод от повечето големи производители на китари. относно желязото: щом ще екранираш от мангнитни влияния - няма особен смисъл да го правиш с материал, който ще внесе такива от своя страна ;-) Цитирай
Nikifena Отговорено Май 5, 2005 Отговорено Май 5, 2005 но цената на медта не е никак ниска :-)) алуминия обаче също се числи към цветните метали и не бих казал, че е евтин, Алуминиевото фолио е 2 лева за цялата ролка (май 10 метра) а медното 80 лева за 2х1 метър.. Къде ги слагаш под 1 знаменател Цитирай
wolfgang Отговорено Май 5, 2005 Отговорено Май 5, 2005 но цената на медта не е никак ниска :-)) алуминия обаче също се числи към цветните метали и не бих казал, че е евтин, Алуминиевото фолио е 2 лева за цялата ролка (май 10 метра) а медното 80 лева за 2х1 метър.. Къде ги слагаш под 1 знаменател така казано - аз греша! обача разликата идва от плътността и тегливостта на материала ... много по-малко количество (тегло) алуминий дава много по-голяма площ фолио :-)) и все пак: Conductive Shielding Paint Conductive Copper Tape още не съм срещал из нет-а да се продава алуминиево фолио за екраниране на китари, но като материал то би свършило някаква работа и е за предпочитане пред нищо :-) Цитирай
the_gorer Отговорено Май 5, 2005 Отговорено Май 5, 2005 относно желязото: щом ще екранираш от мангнитни влияния - няма особен смисъл да го правиш с материал, който ще внесе такива от своя страна ;-) Самият железен екран не внася магнитни смущения (освен ако не е сериозно намагнитен). Не знам дали в качествената техника се ползва аустенитно желязо, на мен лично ми изглежда доста твърдо, яко и елсатично. Демек стоманизирано, което значи, че в кутиите на дековете SONY (примерно) има доста мартензит и това не внася магнитни смущения. Имах цяла книжка за изработване на кутии на самоделни електронни платки. Ще се опитам да я намеря и да ти препиша статията за желязото и предимствата му като екраниращ материал. Но в крайна сметка цялата работа е безсмислена, защото желязото така или иначе е трудно за обработка и за вграждане в ел китара. Цитирай
Nikifena Отговорено Май 6, 2005 Отговорено Май 6, 2005 Така да се върнем на екранирането... с няколко думи: Има 2 вида смущения Брум и високочестотни смущения. За брума: тва е шума с честота, тази на променливото от контакта (50-60Хц) или негови хармоници 100-200.... другото е вискочестотно.. в повечето случаи струните действат като антена и от там се хващат разни смущения. Заради кофти екраниране са се получили някви трептящи кръгове и тн.. и общо взето кофти работа... И... на въпроса: Как да си екранираме китарата Първо се махат сички неща в кутията дет са потенциометрите. намазва се с някво лепило (за алуминиево фолио, хелметекс-а е супер) и се слага фолиото внимателно без да го късаме. После се изрязва тва дет стърчи, и някъде около 1 от болчетата за капака се остава малко да стърчи, което като сложим екранирания капак ще се допира с екрана който е в дупката на китарата. Изрязваме малки кръгчета около потенциометрите, така, че те да не опират никъде с фолиото и ги слагаме. Слагаме всичко както си е било. Остава сега да замасим всичко.. Това става по следния начин: от всеки 1 потенциометър, или адаптер, и изобщо навсякъде където върви маса се слага по 1 жица и всички жица накрая се субират в 1 точка. Ако имаме медно фолио то се калайдисва и на 1 място се запояват всички жици, ако имаме алуминиево най-лесно е като завием 1 видия в китарата и калайдисаме нея. Ето и 2 снимки как съм го направил това на мойта кремонка, и на Разбойников на баса. Ако след тая работа имате някакви високочестотни смущения можете да ги филтрирате, като сложите 1 кондензатор от 33нФ или по-голям (колкото по-голям, толкова повече ще изрязвате от високите). Тоя кондензатор се свързва между 2та извада на потенциометъра за усилване които не са маса. Аре успех Цитирай
Recommended Posts